fbpx

Beneficiile încălzirii cu peleți: este o alternativă mai avantajoasă decât gazul?

Din ce în ce mai multă lume optează pentru centrale pe peleți, fiind o alternativă sigură, convenabilă și avantajoasă pentru a încălzi o locuință. Cu toate acestea, nu multe persoane cunosc această alternativă și optează pentru gaz sau pentru centrale electrice. Cum prețul acestora a crescut considerabil și nu sunt neapărat surse regenerabile, este bine să luați în considerare și posibilitatea unei centrale pe peleți, mai ales că acum găsiți peleți de vânzare și online.

Ce este încălzirea prin peleți de lemn?

Încălzirea cu peleți este o metodă standard de încălzire a locuinței. Presupune arderea de peleți în centrale speciale. Această formă de energie termică este comparabilă cu alte surse familiare, inclusiv petrolul, gazul sau căldura electrică. Peleții de lemn sunt o sursă de energie regenerabilă, după cum spuneam, fabricați din așchii de lemn presat și alte resturi sau produse secundare ale lemnului. Peleții vin în general în saci de 15 kilograme și puteți să găsiți peleți de vânzare chiar și online. Trebuie, totuși, să le comandați din timp în așa fel încât să vă asigurați că aveți suficienți saci pentru iarnă. În funcție de tipul de centrală pe care îl aveți, peleții pot fi incarcati manual sau printr-un sistem automat de depozitare și încărcare.

Comparații pentru încălzirea cu peleți

Când comparăm o centrală pe peleți cu alte surse de combustibil pentru încălzire, cum ar fi lemnele, petrolul, gazele sau electricitatea, acestea sunt adesea puțin mai accesibile de instalat, iar costul este, de obicei, la egalitate sau mai ieftin decât al altor combustibili pentru încăzire. De asemenea, centralele cu peleți sunt ușor de utilizat și oferă căldură eficientă pentru casă, dar necesită curățare și întreținere regulată pentru a le menține fără probleme.

Care sunt beneficiile încălzirii cu peleți de lemn?

Pe lângă faptul că găsiți peleți de vânzare relativ ușor, iar acum este ceva mai avantajos decât gazul sau electricitatea, mai există și alte avantaje ale acestui tip de încălzire.

  • Eficiență energetică: peleții de lemn sunt o sursă de combustibil extrem de eficientă. Peleții în sine conțin puțină sau deloc umiditate sau cenușă, în comparație cu lemnul. Este posibil să convertești aproape 100% din peleți în energie termică cu foarte puține resturi.
  • O resursă regenerabilă: spre deosebire de petrol și gaze naturale, care au aprovizionare limitată, peleții de lemn sunt o sursă regenerabilă. Cât timp industria lemnului rămâne sănătoasă și se plantează mai mulți copaci decât se taie, putem să utilizăm peleți fără griji. Mai ales că aceștia sunt fabricați din resturi și produse secundare ale industriilor de cherestea.
  • Emisii mai mici: arderea peleților de lemn generează mai puține emisii decât arderea combustibililor fosili. Emisiile de particule sunt extrem de scăzute, la fel și cele de dioxid de carbon. Mai ales că centralele sunt special dotate cu filtre.
  • Accesibil și convenabil: anul acesta s-au găsit peleți de vânzare ceva mai greu, însă, dacă vă programați din timp, nu ar trebui să fie o problemă. Bineînțeles, este nevoie să ai și un spațiu ferit de umiditate unde să depozitezi peleții, dar, în rest, este cel mai accesibil și convenabil combustibil.