Beneficiile ardeiului iute

Beneficiile ardeiului iute sunt aproape incredibile, iar reputatia acestuia este in continua crestere, in urma cercetarilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, pancreas, plamani si poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde. Va prezentam si reteta pentru un blat de pizza cu rozmarin sau boia iute.

Efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator sunt uimitoare. El alimenteaza elementele vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor, ajutand, totodata, la echilibrarea tensiunii arteriale.

Ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curatand arterele si contribuind la diminuarea valorilor colesterolului sau a trigliceridelor. Bolile cardiovasculare sunt cauza numarul 1 a deceselor la nivel mondial, iar proprietatile ardeiului iute sunt extrem de importante.

Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac, cat si pentru tractul intestinal, deoarece stimuleaza miscarea intestinului, ajutand la eliminarea fecalelor si contribuind la reconstructia tesutului din stomac. El faciliteaza vindecarea leziunilor stomacale si a ulcerelor intestinale.

Consumul de ardei iute declanseaza o senzatie de caldura in corp, fiind astfel una dintre plantele recomandate in caz de degeraturi.

Ardeiul iute este adaugat in diverse mancaruri gustoase din toata lumea. Iuteala sa provine de la o concentratie ridicata de capsaicina care este studiata pentru efectele sale de a reduce durerea, beneficii pentru inima si vasele de sange si capacitatea de a preveni aparitia cancerului. Capsaicina are, de asemenea, un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate.

Ardeiul rosu mai este o sursa de vitamina A prin concentratia sa de carotenoizi pro-vitamina A, plus beta-caroten. Beta-carotenul nu este doar un puternic antioxidant, ci poate fi convertit in organism in vitamina A, nutrient esntial pentru sanatatea tesuturilor epiteliale (inclusiv cele din tractul respirator, gastro-intestinal si cel reproductiv). Beta-carotenul poate fi, de asemenea, util in reducerea simptomelor astmului, artritei reumatoide si a osteoartritei.

Activitatea antioxidanta a sa contribuie la prevenirea problemelor cauzate de radicalii liberi care pot determina ateroscleroza, cancerul de colon, diabetul zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima.

In ziua de azi multi prefera livrare de mancare la domiciliu, insa o buna alternativa este si sa iti gatesti acasa masa. Cum pizza a devenit cel mai popular fel de mancare din intreaga lume, va prezentam reteta gustoasa pentru un blat de pizza cu boia iute sau rozmarin.

Ingrediente:

2 lingurite drojdie uscata cu 1/2 lingurita zahar pudra sau 1 pliculet drojdie proaspata
750 g faina alba simpla
1 1/2 lingurita sare
200 ml lapte
1 lingura ulei de masline, plus inca putin pentru ungere

Pentru o pizza:
1 1/2 lingurite ulei de masline
1/2 lingurita sare grunjoasa de mare sau dupa gust
Un varf de cutit de boia sau rozmarin proaspat, tocat marunt

Mod de preparare:

1. Daca folosim drojdie uscata, dizolvam zaharul in 225 ml apa calda, apoi adaugam drojdia si lasam deoparte 15 minute sau pana cand incepe sa se formeze o spuma. Daca alegem sa folosim drojdie proaspata, o adaugam direct in faina.

2. Punem faina cu putina sare intr-un castron mare. Adaugam in mijlocul ei maiaua de drojdie sau 225 ml apa calda daca folosim drojdie proaspata, precum si laptele si uleiul de masline. Framantam aluatul adaugand putina apa calda daca este prea uscat si continuam pana cand aluatul nu se mai lipeste de vas.

3. Punem aluatul pe o suprafata presarata cu putina faina si il mai framantam 5 minute sau pana devine pufos si elastic.

4. Ungem un castron curat cu ulei. Punem aluatul in castron si il intoarcem pe toate partile pentru a-l acoperi cu o pelicula de ulei. Acoperim totul cu folie de plastic si lasam sa creasca la cald 1 ora si 30 de minute sau pana isi dubleaza volumul.

5. Punem o tava intinsa in cuptor. Incalzim cuptorul la 230°C. Asezam bucata de aluat pe o suprafata tapetata cu faina si o impartim apoi in trei bucati egale.

6. Pentru prepararea unui blat intindem una din bucati intr-o foaie groasa de aproximativ 1 cm, in orice forma. Pentru topping ungem blatul cu ulei, presaram putina sare grunjoasa si boia sau rozmarin. Folosim un cutit ascutit pentru a cresta blatul in sferturi, asa incat feliile sa poata fi taiate usor dupa ce s-au copt.