fbpx

Becuri LED – sisteme ce domina tendintele din anul 2021

becuri led

Ce trebuie sa cunosti despre aceste becuri led

In acest moment becuri cu LED sunt cunoscute ca fiind cea mai eficienta sursa de iluminat. Acestea au o eficienta energetica in jur de 80-90% in functie de model si producator. Asta inseamna ca 80% din energia consumata se transforma in lumina si doar 20% se transforma in alte forme de energie cum ar fi caldura.

La un calcul simplu pentru o factura de 100 lei la curentul consumar de becurile clasice, folosind becurile cu led veti plati 20 lei. Functionare pe termen lung este un multiplicator al acestor economii. Si la acest avantaj adaugati faptul ca aceste becuri cu LED au o durata de viata mult mai lunga decat cele clasice.

Beneficii si caracteristitici de functionare

Functionarea exacta a unei diode este dificil de explicat, dar oferim o analogie pentru a usura intelegerea: LED-urile sunt inversiunea fizica a celulelor solare.

Pentru celulele solare, lumina cade pe placa tratata cu siliciu si apoi transformata in energie electrica. Pentru LED-uri, situatia este exact opusa: curentul continuu este transformat in interiorul elementului semiconductor din siliciu in lumina care se propaga prin lentila.
becuri LEd
Cea mai mare provocare este de a obtine aceasta iluminare de inalta calitate. Acum, puteti gasi becuri LED cu o reducere foarte mica pe site-ul nostru deschis in Romania: electric-concept.ro

Ce descoperiri s-au realizat in aceasta perioada

S-a constatat ca razele ultraviolete pot deteriora coronavirusurile, inclusiv coronavirusul care provoaca Covid-19, dar acesta este primul studiu de acest gen, care arata ca si razele ultraviolete din LED-uri sunt eficiente.

Un profesor de la Universitatea Tel Aviv din Israel considera ca lampile pot fi o metoda simpla, rapida si ieftina de dezinfectie.

Totusi, de exemplu, un sistem de dezinfectie bazat pe lampi cu LED poate fi instalat in sistemele de ventilatie si aer conditionat si dezinfectarea aerului.

Cercetatorii au descoperit ca undele de lumina de 265 nanometri (nm) sunt cele mai eficiente in uciderea virusilor, dar lampile cu lungime de unda de 285 nm, care sunt mai usor de gasit, sunt aproape la fel de eficiente.

Acest studiu arata ca in mai putin de 30 de secunde, lumina de 285 nm poate elimina 99,9% din toti agentii patogeni.