Azilul de batrani in varianta moderna: un loc in care esti respectat si rasfatat

In tara noastra, a ajunge la un azil de batrani este considerat adesea un final de drum dramatic, un esec al vietii de familie, un abandon. In tarile dezvoltate insa, mentalitatea este destul de diferita: un senior poate alege fara regrete sa mearga intr-un azil de batrani, pentru ca acest azil privat va fi un centru rezidential unde va fi respectat, ingrijit si chiar rasfatat. Mai nou, exista un azil batrani bucuresti care functioneaza in sectorul 1 al Capitalei, respectand cele mai inalte standarde internationale in domeniu.

In varianta moderna, azilul de batrani este un loc in care seniorii se pot simti mai bine decat in varianta in care locuiesc acasa, singuri sau cu familia. In primul rand, la azilul de batrani iti pastrezi demnitatea pana in ultima clipa. Nu depinzi de cei dragi sa te ingrijeasca, ci ai personal calificat, care te trateaza cu respect, dar care in acelasi timp stie foarte bine cum sa-si faca meseria pentru care este platit.

Daca esti inca in putere, oricum ai o multime de beneficii: scapi de griji precum procurarea alimentelor si a altor produse pentru acasa, scapi de grija pregatirii de mancare, scapi de grija curateniei etc. Se poate spune ca este ca si cum locuiesti la hotel, doar ca in conditii mai bune de pret si cu mai multe privilegii gandite special pentru varsta pe care o ai. In plus, un senior se simte mai bine atunci cand are in apropiere alti seniori cu care poate socializa, pe aceeasi lungime de unde.

Azilul de batrani este o optiune ideala pentru cei singuri, dar la fel de bine se potriveste si pentru cuplurile de seniori. Azilul modern din sectorul 1, denumit sugestic Trai Bun, are inclusiv camere duble, ideale pentru sot si sotie care aleg sa se mute impreuna in acest loc.

In prezent, in tara noastra se observa mai multe fenomene sociale, printre care imbatranirea populatiei si cresterea numarului de emigrari in randul tinerilor (inclusiv tineri care muncesc in strainatate pe perioade lungi de timp). Astfel, multe familii raman aici fara ajutor la batranete, dar nu neaparat fara posibilitati financiare. In conditiile in care copii si nepotii traiesc in alta tara, a te muta la un azil modern poate fi o optiune foarte buna. Ai mereu aproape oameni buni alaturi si acest lucru iti poate prelungi viata, evident accidente si alte probleme de sanatate specifice varstei inaintate.

Azilul de batrani in varianta moderna ar trebui sa existe in cat mai multe orase din Romania. Oamenii isi doresc un astfel de loc in care sa isi petreaca batranetea, o varianta mai buna adesea decat ramanerea in locuinta personala, unde altfel ar trebui angajate mai multe persoane pentru ajutor la bucatarie, la curatenie, la partea de ingrijire etc.