fbpx

Avancronica Marelui Premiu al Malaeziei: Sepang 26 29Martie 2015

PNEURI P ZERO DE COMPOZITIE MEDIUM SI HARD PENTRU TEMPERATURILE RIDICATE SI ASFALTUL ABRAZIV DIN MALAEZIA
CLIMA TROPICALA FACE FOARTE POSIBIL DEBUTUL IN COMPETITIA 2015 AL PNEURILOR CINTURATO INTERMEDIARE SI DE PLOAIE
TIMPII MAI BUNI PE TUR VOR SUSPUNE PNEURILE UNOR TENSIUNI SI MAI MARI LA SEPANG
Milano, 23 Martie 2015 – Marele Premiu al Malaeziei: o suprafata abraziva, temperaturi ridicate si umiditate – un adevarat test pentru piloti, masini si pneuri. Aproape in fiecare dupa amiaza ploua torential, ceea ce face foarte posibil sa vedem in cursa si pneurile Cinturato pentru prima data anul acesta.
Paul Hembery, directorul Pirelli motorsport: ”Marele Premiu al Australiei din urma cu doua saptamani a confirmat ceea ce am observat in teste: timpii pe tur sunt cu doua secunde mai buni comparativ cu anul trecut, in fiecare sesiune. Aceasta creste exponential sarcina asupra pneurilor: lucru care va deveni in mod particular evident la Sepang, unde exista una dintre cele mai abrazive suprafete din intreg anul, un numar de viraje rapide care solicita la maximum pneurile, precum si temperaturi ambientale ridicate. Din aceste motive, am ales cele mai dure compozitii din gama noastra pentru acest weekend: pneurile hard P Zero Orange si cele medium P Zero Alb, asa cum a fost intotdeauna cazul in Malaezia, de la revenirea noastra in Formula 1 in 2011. Ar trebui sa vedem cel putin doua opriri per masina in Malaezia – poate si mai multe daca vremea va deveni schimbatoare – dupa ce neutralizarea cursei in primele tururi a dus la o oprirea neobisnuit de devreme a pilotilor, pentru un singur pit-stop in Australia. Uzura si degradarea sunt in mod traditional foarte ridicate in Malaezia, astfel conservarea pneurilor si strategia atenta vor fi cheia succesului.”
Cea mai mare provocare pentru pneuri: Malaezia are tot ceea ce ii trebuie pentru a face viata penurilor foarte grea: viraje rapide cu mari incarcari laterale, asfalt rugos, temperaturi ridicate si denivelari (circuitul fiind de fapt construit initial intr-o mlastina). Drept rezultat, atat degradarea mecanica cat si termica sunt factori importanti. Masinile sunt reglate cu o apasare aerodinamica ridicata, ceea ce adauga si forte verticale, variatelor conditii la care sunt supuse aici pneurile.
Deoarece ploua aproape zilnic la Sepang, cauciucul lasat pe pista tinde sa fie spalat intre sesiuni. Aceasta face ca evolutia pistei sa fie greu de prezis si creste de asemenea riscul de oprire a cursei si de aparitie a safety-car-ului (Marele Premiu al Malaeziei a fost oprit inainte de a se fi terminat de mai multe ori). Drenajul este o problema, ceea ce duce la aparitia baltilor.
Daca ploua pe durata cursei, judecand dupa momentul aparitiei, acest lucru ar putea face diferenta intre a pierde si a castiga. Acesta este momentul cand trebuie foarte rapid sa se treaca de pe un tip de pneu pe altul. Cu foarte putini kilometri pe ud, anul acesta, echipele vor prioritiza obtinerea de informatii in momentele critice, daca va ploua, pe parcursul sesiunilor de antrenamente: date ce vor putea deveni cruciale in cursa.
Cel mai solicitat pneu in Malaezia este stanga-fata, astfel ca acesta va trebui urmarit de piloti cu atentie: in special la inceputul cursei cand masinile au plinul facut si este usor ca rotile sa fie blocate in timpul franarilor.
Strategia anului trecut si cum a fost castigata cursa: Primii doi finalisti din Malaezia anul trecut (Lewis Hamilton si Nico Rosberg) au utilizat exact aceeasi strategie cu trei opriri: trei iesiri pe medium, urmat de un schimb scurt pe hard la final. Ei s-au luptat strans pentru conducere, strategia pneurilor fiind cruciala pentru batalia lor, in timp ce pilotul cel mai bine clasat care a folosit doua opriri, Nico Hulkenberg, a incheiat pe 5. Cursa a durat 56 de tururi.
Diferenta de performanta asteptata intre cele doua compozitii: 1.0-1.2 secunde pe tur.
Prognoza meteo penrtu cursa: Temperaturi intre 24 si 34 de grade Celsius si 80% umiditate, cu risc ridicat de ploaie torentiala dupa amiaza.
Echipa Pirelli si-a ales numarul din cursa: #27, Mario Isola (Pirelli racing manager): “Voi alege 27, acesta fiind numarul lui Gilles Villeneuve cand am ajuns pentru prima data la Formula 1, la finalul anilor 1980, pe cand aveam 11 ani. De atunci, mi-am implorat in mod constant tatal sa ma lase sa particip la curse, pana cand in final a cedat si mi-a cumparat un kart, pe care am alergat cu numarul 27. De atunci 27 a fost mereu numarul meu norocos”.
Urmarim pe Twitter saptamana aceasta: @f1bastard. Unul dintre conturile cele mai ireverentioase, incorecte din punct de vedere politic, dar isteric de amuzante pe Twitter. Nimeni nu este scutit de comentariile sale acide, dar care cel mai adesea sunt dureros de adevarate. Merita o vizita, pentru acele momente cand Formula 1 se ia prea in serios.
Nominalizarile pneurilor pana in prezent:
P Zero Rosu P Zero Galben P Zero Alb P Zero Orange
Australia Soft Medium
Malaezia Medium Hard
China Soft Medium
Bahrein Soft Medium