fbpx

Asociaţia „Asculta Viaţa” lanseaza un cabinet de terapie logopedica şi consiliere psihologica pentru copiii cu implant cohlear

Cabinetul, primul de acest fel al unei organizaţii non-profit create de părinţi, a fost amenajat în cadrul proiectului „Ascultă Viaţa!” susţinut de Fundaţia Orange. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear şi integrarea acestora în instituţiile de învăţământ de masă.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă a nervului auditiv prin impulsuri electrice. Acest dispozitiv se implantează printr-o intervenţie chirurgicală, însă el rezolvă doar parţial deficiența de auz. După implantare, urmează un lung proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească prin terapie logopedică.

Specializare pentru 20 de logopezi
Prin acest proiect, Asociaţia urmăreşte să ofere un pachet complet de servicii copiilor cu implant cohlear şi familiilor acestora. Astfel, în cadrul cabinetului urmează a fi organizate activităţi de formare profesională – un curs de specializare în terapie logopedică pentru reabilitarea copiilor cu implant cohlear.
Cursul, ce a fost lansat odată cu cabinetul de terapie logopedică, este redactat de către un colectiv didactic compus din profesori universitari din cadrul Universităţii Lucian Blaga Sibiu cu o lungă experienţă în domeniu.

Cursul se va desfăşura în perioada 03 – 28 august, este acreditat de către Colegiul Psihologilor din România şi îşi propune specializarea unui număr de minimum 20 de logopezi din întreaga ţară, cu accent pe regiunile unde nu există personal calificat.

„Inaugurarea acestui cabinet constituie un vis devenit realitate, al părinţilor copiilor cu implant cohlear care încă din 2008 de la înfiinţarea asociaţiei noastre, au avut dorinţa şi puterea să ajute generaţiile noi de copii cu hipoacuzii neurosenzoriale grave şi profunde, precum şi familiile acestora în diagnosticarea, intervenţia timpurie şi reabilitarea cu succes a acestora.

Mulţumim Fundaţiei Orange, al cărei sprijin a fost esenţial în atingerea acestui deziderat”, a declarat Cosmin Braşov, manager de proiect.
Ȋn urma proiectului „Ascultă Viaţa!”, cel puţin 50 de copii cu implant cohlear vor beneficia de servicii de terapie logopedică pentru o perioadă de 6 luni. Ȋn plus, în cadrul cabinetului vor avea loc activităţi de informare şi consiliere psihologică a persoanelor cu implant cohlear şi a familiilor acestora, dar şi seminarii şi workshop-uri.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 131.685 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015.