Artroscopia cea mai buna metoda de diagnosticare și tratament pentru problemele la genunchi

2 septembrie 2016

Durerea la nivelul genunchiului este un simptom frecvent care poate apărea din cauza unei leziuni la nivelul oaselor componente, cartilajului articular sau a structurilor moi din jurul genunchiului (meniscuri, ligamente, tendoane, burse). Artroscopia permite vizualizarea articulațiilor cu ajutorul unei camere video miniaturale și oferă o vedere clară a interiorului genunchiului. Aceasta constă în efectuarea sub anestezie a unor incizii foarte mici, de aproximativ 1 cm, prin care se introduc instrumente optice și de lucru.
,,Prin artroscopie se pot trata mai mult de zece afecțiuni diferite ale genunchiului. Fiind o metodă modernă de tratament, rata succesului depinde foarte mult de medicul care efectuează artroscopia, dar și de calitatea instrumentelor medicale folosite. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este foarte important ca această operație să fie făcută într-un centru medical special dotat.” a afirmat dr. Gabriel Ștefănescu, medic specialist ortopedie-traumatologie.
Monitoarele de înaltă definiție și camerele video de înaltă rezoluție au făcut din artroscopie un instrument foarte eficient pentru tratarea problemelor de la nivelul genunchiului, dar poate fi utilizată cu succes și în scop diagnostic, pentru orice problemă legată de articulație. Adesea, este recomandată și sportivilor de performanță.
La adulți și la tineri, genunchiul dureros apare de obicei după un traumatism, în timp ce la vârstnici are cauză degenerativă. De obicei, artroscopia este recomandată atunci cand apar blocaje, umflături, sau dureri persistente rezultate din lovituri, răsuciri sau boli degenerative ale articulației. Când acestea nu pot fi tratate prin metode nechirugicale, investigatia cu ajutorul astroscopului rămane singura soluție.” a adăugat dr. Gabriel Ștefănescu, medic specialist ortopedie-traumatologie.
Artroscopia poate fi efectuată cu anestezie locală, regională sau generală, dar metoda potrivită pentru fiecare caz în parte se stabilește după o discuție cu anestezistul. Recuperarea postoperatorie este diferită în funcție de diagnostic, vârstă și gradul de receptivitate. În general, această perioadă este de scurtă durată și de cele mai multe ori, pacientul poate să meargă încă din ziua operației. Un avantaj major îl reprezintă frecvența extrem de mică a complicațiilor post-operatorii, cu o incidență de sub 1%. Deși recuperarea este mult mai rapidă decât după o operație clasică, șendințele de kinetoterapie sunt esențiale.

Despre Dr. Gabriel Ștefănescu
Dr. Gabriel Ștefănescu este medic specialist în Ortopedie-Traumatologie, iar pasiunea lui este chirurgia ortopedică, care l-a cucerit încă din anii studenției. Practică ortopedia în concordanță cu protocoalele acceptate la nivel internațional și oferă pacienților cele mai noi tehnici de diagnostic și tratament, fiind conectat permanent la sursele de informație actualizate.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram