Aromaterapia: tot ce trebuie sa stii

24 iunie 2020
Autor:
Felix Culpa SRL

Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esentiale se refera la o serie de terapii traditionale, alternative sau complementare care folosesc uleiuri esentiale si alti compusi aromatici ai plantelor. Uleiurile esentiale se folosesc de aproape 6.000 de ani, cu scopul de a imbunatati sanatatea sau starea de spirit a unei persoane. Asociatia Nationala pentru Aromaterapie Holistica (NAHA) defineste aromaterapia ca ,,aplicatia terapeutica sau utilizarea medicamentoasa a substantelor aromatice (uleiuri esentiale) pentru vindecarea holistica." In 1997, Organizatia Internationala de Standarde (ISO) a definit uleiul esential ca un ,,produs obtinut din materie prima vegetala, fie prin distilare cu apa sau abur, fie din epicarpul citricelor printr-un proces mecanic sau prin distilare uscata." S-a constatat ca o serie de uleiuri esentiale au diverse grade de activitate antimicrobiana si se crede ca au proprietati antivirale, nematicide, antifungice, insecticide si antioxidante. Aplicatiile de aromaterapie includ masaj, aplicatii topice si inhalare. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui sa fie constienti ca produsele ,,naturale" sunt, de asemenea, substante chimice si pot fi periculoase daca sunt utilizate in mod gresit. Este important sa urmati sfaturile unui profesionist instruit

Aromaterapia este folosita in mod normal prin inhalare sau prin aplicari. Inhalare: uleiurile se evapora in aer folosind un recipient difuzor, spray sau picaturi de ulei sau se respira, de exemplu, intr-o baie de aburi. Pe langa faptul ca ofera un miros placut, uleiurile de aromoterapie pot oferi dezinfectare respiratorie, beneficii decongestionante si psihologice. Inhalarea uleiurilor esentiale stimuleaza sistemul olfactiv, partea creierului conectata la miros, inclusiv nasul si creierul. Moleculele care intra in nas sau gura trec prin plamani, iar de acolo, in alte parti ale corpului. Pe masura ce moleculele ajung la creier, acestea afecteaza sistemul limbic, care este legat de emotii, ritmul cardiac, tensiunea arteriala, respiratia, memoria, stresul si echilibrul hormonal. In acest fel, uleiurile esentiale pot avea un efect subtil, dar holistic asupra organismului.

Aplicatii topice: uleiurile de masaj si produsele de ingrijire a pielii sunt absorbite prin piele. Masarea zonei in care se aplica uleiul poate stimula circulatia si creste absorbtia. Unii sustin ca zonele mai bogate in glandele sudoripare si foliculii de par, precum capul sau palmele, pot absorbi uleiurile mai eficient.

Uleiurile esentiale nu se aplica niciodata direct pe piele. Acestea trebuie intotdeauna diluate cu un ulei purtator. De obicei, cateva picaturi de ulei esential sunt concentratia. Cele mai comune uleiuri purtatoare sunt uleiul de migdale dulci sau uleiul de masline.

Oamenii, plantele si insectele secreta in mod subtil feromoni, ferinul de ,,transfer" si hormonul, adica ,,excitarea". Feromonii sunt mesageri chimici microscopici care afecteaza nivelul hormonilor, fertilitatea, agresivitatea si libidoul. Oamenii, priviti ca fiind sexy, deseori emana o multime de feromoni, afectand creierul sexului opus.

Uleiurile esentiale afecteaza organismul in mai multe moduri. Parfumul calatoreste pe o cale neurologica, ocolind bariera sangelui. Sistemul limbic, in partea din spate a creierului, este asociat cu memoria, emotia si invatarea. Atunci cand uleiurile esentiale sunt inhalate, acestea pot avea un efect puternic asupra corpului emotional si pot stimula producerea de neurotransmitatori. Simtul mirosului este foarte putin utilizat pentru capacitatea sa de a ajuta preocuparile sexuale. Oamenii se vor implica intr-o terapie bazata pe atingere atunci cand parfumurile placute abunda in lotiuni si potiuni. Daca nu-ti place tie sau partenerului un anumit ulei esential, nu-l folosi, indiferent care sunt utilizarile sale traditionale. Unele tipuri de psoriazis se pot trata prin aromaterapie, dar un profesionist din domeniul sanatatii ar trebui sa te sfatuiasca despre utilizare si aplicare. Problemele digestive pot beneficia de uleiul de menta, dar nu trebuie ingerat. Durerea dintilor si durerile bucale pot fi ameliorate de uleiul de cuisoare, dar si acesta trebuie aplicat si nu inghitit.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram