fbpx

Aproape 30 000 de euro pentru lucrari de Tonitza si un Grigorescu adjudecat pentru 10 000 de euro in licitatia AraArt din

In cadrul licitatiei organizate de Casa de licitatii si Galeria de arta AraArt in data de 15 iulie la Casa Capsa, numeroase obiecte de arta au intrat in posesia noilor proprietari. Nicolae N. Tonitza, pictorul vedeta al licitatiei, a impresionat audienta cu lucrarile – Flori in ulcica albastra, un ulei pe panza maruflata pe carton, adjudecat la pretul de 18.000 de euro si portertul fiului sau, Petru, un ulei pe carton adjudecat la pretul de 9.000 de euro.

Observam si de aceasta data un interes notabil pentru lucrarile ce abordeaza tematica florilor, motiv pentru care colectionarii de arta prezenti la licitatie au cumparat lucrari infatisand aranjamente florale semnate de Octav Bancila (lucrarea Crizanteme, in ulei pe carton, adjudecata pentru suma de 6.000 de euro), Alexandru Ciucurencu (lucrarea Garoafele, natura statica in ulei pe carton, adjudecata pentru suma de 5.000 de euro).

Tihna vietii de la tara sau farmecul activitatii gospodaresti din universul idilic al satului, teme care i-au inspirat adesea pe artistii romani, au incantat ochiul pasionatilor de arta si i-au determinat sa achizitioneze astfel de lucrari, in cadrul licitatiei AraArt. Notabila este lucrarea celui ce pe buna dreptate este considerat pictorul national al Romaniei, Vitei la adapat, de Nicolae Grigorescu, compozitie in ulei pe lemn, adjudecata pentru suma de 10.000 de euro. Tot in tematica rurala se incadreaza si alte lucrari adjudecate in cadrul licitatiei, cum ar fi: Turma, semnata Pan Ioanid si Spalatoresele de Rudolf Schweitzer Cumpana.

In ton cu faptul ca ne aflam in plin sezon al vacantelor, iubitorii de frumos care au participat la licitatie au optat pentru lucrari infatisand starea “dolce far niente”, licitand, de exemplu, pentru sculptura lui Constantin Marinete in marmura alba, intitulata Odihna, sau tabloul Lectura lui Nicolae Vermont, adjudecat la pretul de 2.600 euro.

De asemenea, lucrari cu o puternica influenta culturala exotica, capabile sa poarte privitorul intr-o calatorie imaginara peste hotare, cum ar fi Piata San Marco, semnata Theodor Aman si adjudecata la pretul de 2.200 de euro sau lucrarea Flamenco semnata Mihai Teisanu, s-au inscris pe lista obiectelor de arta care au intra in posesia unui nou proprietar.

Lucrarile si detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatii AraArt.

Casa de licitatii AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.