Apa termala si utilizarea curativa a acesteia este bine cunoscuta dar o analiza a proprietatilor sale benefice este necesara

27 ianuarie 2016

Incercam sa oferim o mai buna intelegere a mecanismului biologic de actiune a apelor termale in ceea ce priveste compozitia sa, proprietatile fizico-chimice si beneficiile sale clinice, la pacienti. Datele justifica utilizarea apei termale, bogata in sulf sau seleniu ca un ingredient activ "cosmetic" in formule care ajuta la hidratarea si regenerarea tenului.
Proprietatile apei termale au fost recunoscute inca din perioada imperiala romana. Conexiunea dintre sursele de apa termala si fenomenele vulcanice a fost intotdeauna clara. Calitatea apei si temperatura ei sunt legate de structura geologica a solului in care se afla. Surse termice au fost exploatate in multe tari, de exemplu, Franta, unde exista peste 1200 de izvoare termale. Apele termale pot fi clasificate in cinci categorii majore ( bogate in bicarbonat, sulfat, sulfura, clorura, si slab mineralizata) si pot fi reci (mai putin de 20 ° C sau 68 ° F), calde (20 ° C-30 ° C sau 86 ° F), sau foarte calde (pâna la aproximativ 100 ° C sau 212 ° F). Ele sunt folosite in multe tratamente terapeutice, dar utilizarea curativa a apelor de izvor termale a fost total empirica si, de ani de zile, medicii, in general, au pus la indoiala valoarea medicala a acesteia. Utilizarea metodelor stiintifice moderne a fost obligatorie pentru a evalua cu precizie proprietatile biologice ale acestor ape si beneficiile terapeutice pentru pacienti. Datorita cercetarii private care justifica utilizarea lor pe scara larga in scop terapeutic in secolul 21, literatura de specialitate este acum disponibila pentru unele ape termale.
Caracteristicile fizico-chimice ale apelor termale depind de natura materialelor geologice pe care apele subterane le strabat. Mineralele solubile obisnuite includ calciu (Ca2 +), bicarbonat (CO3H-), silicati, compusi de fier, saruri de sodiu si magneziu, compusi cu sulf si metale. Oligoelementele, inclusiv seleniu, precum si puritatea si pH-ul sunt parametri foarte importanti de luat in considerare:
Seleniul din apele termale
• Seleniul are un rol major in apa termala. Sarurile de seleniu sunt toxice in cantitati mari, dar urme ale elementului sunt necesare pentru functia celulelor. Intrinsec, proprietatile sale majore sunt de absorbtie a radicalilor liberi si anti-inflamatorii, precum si de protectie impotriva metalelor grele toxice. Continutul de minerale din apa termala contribuie la confortul pielii. Daca senzatia fizica de prospetime nu este legata de continutul de minerale, in contrast, supletea pielii, precum si un confortul pielii este mai mare cu apa termala. Aceste proprietati sunt foarte importante la pacientii afectati de dermatoze cronice, cum ar fi dermatita atopica si psoriazis, care sunt adesea asociate cu uscarea pielii si prurit. Ape termale bogate in seleniu: Gamarde si La Roche-Posay
Apele termale au fost folosite ani de zile, atât in tratamentele spa, cat si sub forma de aerosoli, cu rezultate foarte bune la pacientii care sufera de o serie de afectiuni, in special boli de piele inflamatorii cronice. Unele publicatii recente au condus la o mai buna intelegere a mecanismelor lor de actiune, demonstrand protectie impotriva radicalilor liberi atât pe termen scurt cat si pe termen lung , fiind, de asemenea anti-inflamatoare si anti-iritante.
Sulful pentru frumusete
• Componentele sulfului au proprietati de curatare a tesuturilor. Sulful este fundamental in frumusete. Este anti-inflamator si anti-iritant. In natura sulful este gasit in MSM (metilsulfonilmetan), un compus din sulf gasit in oceane, apa de ploaie. Este, de asemenea gasit in aminoacizi : taurina, metionina, cisteina si cistina. Aminoacizii sulfurosi ne protejeaza de efectele radiatiilor si a metalelor grele.
Metionina ajuta la eliminarea metalelor grele din corp. Se gaseste in mare concentratie in semintele de dovleac crude. Cistina si cisteina se gasesc in semintele de cânepa. Cistina se gaseste in par, keratina si insulina. Cisteina este prezenta in piele( o face mai flexibila) si in colagen, protejând aceste tesuturi de distrugeri. Cicatricile se formeaza de obicei când nu avem destula cisteina.
Sulful joaca un rol important pentru creier, tesuturile conective(colagen), par, ficat, unghii, pancreas, piele si fluidizarea bilei.
Sulful se afla in topul mineralelor din corp. Este stocat in fiecare celula si este in special prezent in mare concentratie in incheieturi, par, piele si unghii. Cantitati adecvate de sulf au legatura cu frumusetea, parul revitalizat si pielea stralucitoare.

Sulful este prezent si esential in toate tesuturile conective care sustin si conecteaza toate organele. Colagenul este proteina gasita in toate tesuturile conective precum si in oase si dinti. Colagenul bogat in sulf este cea mai frecventa proteina din corp. Colagenul retine fluidele si confera elasticitate si flexibilitate tesuturilor.
Diferiti compusi pe baza de sulf, precum glucozamina, dau cartilajelor rezistenta. Glucozamina fortifica oasele, ligamentele, tendoanele, pielea, ochii si unghiile.
Sulful este gasit in keratina, o proteina fibroasa care constituie 98% din unghii. Sulful da rezistenta, elasticitate si flexibilitate unghiilor, pielii si parului. Ape termale bogate in sulf : Gamarde si Uriage

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram