Anvelope second hand sau anvelope noi?

Sezonul de vara este pe sfarsite, iar noul sezon rece este mai aproape decat am vrea sa admitem. Prin urmare, in scurt timp va aparea dilema cumpararii de anvelope iarna si ce alege, anvelope auto noi sau anvelope second. Trendul anvelopelor second hand este influentat in special de puterea de cumparare scazuta a soferilor romani, insa achizitia de pneuri la mana a doua este o decizie incorecta atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere tehnic, judecand pe termen lung.  Avantajul invocat de majoritatea soferilor care decid sa isi cumpere cauciucuri auto la mana a doua il reprezinta costul de achizitie scazut, insa in timp un astfel de set poate costa mai mult decat pretul unor anvelope noi. De asemenea, un alt motiv invocat, il reprezinta dorinta de a avea anvelope de la branduri premium, considerandu-le mai performante in comparatie cu brandurile de buget noi, acest argument fiind foarte usor demontabil.

Va prezentam cateva motive pentru care aceste argumente sunt false, iar achizitia de anvelope auto noi este cea mai buna varianta in comparatie cu achizitia de pneuri second hand. Motivele sunt clare:

  • starea anvelopelor second hand nu poate fi atestata

Provenienta caucicurilor la mana a doua este indoielnica, majoritatea fiind luate de pe masini rulate in alte tari europene sau de pe masini ce au suferit daune majore in accidente si nu mai pot fi utilizate. Prin urmare, setul de pneuri care ajunge la vanzare la noi in tara este uzat, a fost supus la diverse socuri si la precipitatii abundente, prin urmare integritatea benzii de rulare si a flancului a avut de suferit. Niciun revanzator de pneuri second hand nu garanteaza pentru ele si nu ofera garantie scrisa sau certifica de calitate, precum se ofera la anvelopele noi, prin urmare va expuneti la riscuri de explozie sau derapaje ce pot aparea in timpul condusului. Este mai indicat sa achizitionati anvelope noi, pentru a conduce in siguranta.

  • durata lor de viata este scazuta

Majoritatea profilelor de anvelope auto puse la vanzare sunt uzate peste jumatate din inaltimea lor initiala. Prin urmare, dupa ce le achizitionati le veti putea folosi o durata scurta de timp, in functie de modul de condus pe care il aveti, sportiv sau preventiv. In timp insa, veti ajunge la un cost mai ridicat de achizitie al seturilor second hand in comparatie cu achizitia unui set de cauciucuri noi care il puteti folosi un minim de 40 mii km anual, in functie de stilul de condus.

  • performanta lor este afectata

In timp, datorita expunerii indelungate la razele soarelui si la pricepitatii abundente, banda de rulare a cauciucurilor sufera deformari puternice iar integritatea cauciucului este puternic afectata. Prin urmare, sustinerea oferita in timpul virajelor sau a franarilor si a accelerarilor bruste are de suferit, anvelopele uzate second hand necesitand uneori o distanta de franare mai ridicata in comparatie cu un set de anvelope noi.

Prin urmare, exista o serie de dezavantaje majore in cazul in care doriti sa achizitionati anvelope second hand. Se recomanda sa optati pentru anvelope auto noi, fiind o alegere economica pe termen lung si o alegere sigura si garantata, avand garantie si certificat de conformitate. Pentru a prinde cele mai ieftine oferte, puteti opta pentru achizitia de anvelope online, fiind cele mai scazute preturi.