fbpx

Anvelope de vara – cand trebuie montate

Sezonul cald se apropie cu pasi rapizi si odata cu el si temperaturile ridicate. Odata cu schimbarea sezonului este recomandat ca fiecare sofer sa faca o inspectie amanuntita masinii pentru a observa starea ei odata cu trecerea sezonului rece. Trebuie analizat intreg ansamblul de rulare pentru a depista eventuale nereguli si pentru a schimba piesele necesare, astfel incat masina sa circule in siguranta si sa aiba o performanta ridicata. O alta schimbare importanta o reprezinta montajul unor anvelope potrivite noului sezon, in limbaj popular, un set de anvelope vara.

In cazul profilelor de vara, legislatia nu reglementeaza montajul lor si nu sunt obligatorii in nicio circumstanta, precum este reglementat montajul anvelopelor de iarna in anumite conditii. Pentru un condus in siguranta si pentru o performanta ridicata insa, specialistii recomanda sa montati cauciucuri de vara odata ce temperatura exterioara medie creste peste 7 grade celsius. Riscurile condusului cu anvelope de iarna pe timpul verii, la temperaturi ridicate, sunt prezente indiferent de stilul de condus pe care il aveti, preventiv sau sportiv. Daca sunteti nevoiti sa franati brusc, distanta de franare va fi marita considerabil. Ce alte dezavantaje sunt:

Riscurile condusului cu anvelope iarna in timpul sezonului cald

  • performanta scazuta

Compusii folositi in cazul profilelor de iarna ofera o moliciune cauciucului, pentru a putea rezista temperaturilor scazute. Acest aspect nu este un avantaj in cazul rularii vara, cand cauciucului este foarte moale si nu ofera o structura de rezistenta masinii, marind distanta de franare si accelerare si scazand gradul de sustinere pe care anvelopele il ofera in timpul virajelor. Scaderea performantei este un dezavantaj indiferent de stilul de condus, franarile de urgenta fiind un caz des intalnit, iar in cazul unor anvelope nepotrivite masina necesitand mai multa distanta pentru a frana complet.

  • siguranta scazuta

Anvelopele de iarna folosite vara nu ofera o sustinere adecvata in timpul condusului si sporesc considerabil riscul de accident. In cazul unei franari bruste sau daca sunteti nevoiti sa accelerati brusc, masina va avea un timp de reactie intarziat considerabil.

  • uzura intensa

Datorita cauciucului moale folosit la constructia profilelor de iarna, acesta se uzeaza mult mai intens. In timp, veti fi nevoiti sa schimbati mai repede anvelopele de iarna daca rulati cu ele in timpul verii. Astfel, veti avea de scos din buzunar o suma mai mare de bani in timp daca le folositi tot timpul anului, in comparatie cu folosirea sezoniera.

Prin urmare, este important atat pentru siguranta dvs cat si pentru cea a masinii, sa rulati cu anvelope potrivite sezonului, anvelope de vara in timpul sezonului cald si anvelope de iarna in timpul sezonului rece. Nu este recomandat sa cumparati cauciucuri doar dupa considerentul economic si sa optati pentru anvelope vara ieftine. Tineti cont de performanta oferita si alegeti o anvelope care sa mareasca performanta si siguranta condusului.