Android: G DATA analizeaza peste 4 500 de cazuri noi de malware pe zi

26 martie 2015

34% din totalul clientilor de online banking au folosit un smartphone sau o tableta pentru tranzactii financiare in 2014, potrivit unui studiu realizat de Initiative D21. In general, 60% din totalul clientilor unei banci sunt interesati de mobile banking (sursa: Roland Berger). Acest trend ii aduce si pe infractorii cibernetici in peisaj. In actualul Mobile Malware Report, expertii in securitate de la G DATA explica modul in care infractorii folosesc malware specializat pentru a viza utilizatorii de Android si a spiona date bancare sensibile. Un motiv pentru aceasta concentrare pe Android este extinderea la nivel global a sistemului de operare. Potrivit analistilor de la IDC, acesta are o cota de piata de aproximativ 80%, iar numarul de noi tulpini malware este in crestere, in concordanta cu popularitatea. Numai in a doua jumatate a anului trecut, expertii au analizat 796.993 fisiere noi de malware de Android, rezultand un nou record de peste 1,5 milioane de programe malware intr-un an. G DATA Mobile Malware Report este disponibil online.

“Atacurile asupra clientilor de online banking sunt in crestere pe ansamblu. Smartphone-urile si tab-letele sunt folosite mai des pentru efectuarea de tranzactii financiare", spune Christian Geschkat, G DATA Mobile Solutions Product Manager. "Prin urmare, ne asteptam ca infractorii sa dezvolte si mai mult software specializat pentru a spiona datele sensibile in viitor".
796.993 noi tulpini de malware Android in a doua jumatate a anului trecut
Numarul de cazuri noi de malware de Android au fost identificate de catre expertii in securitate G DATA in 2014. Aceasta reprezinta o crestere a malware-ului de aproape 30% fata de 2013.
App stores sunt surse de pericol
Magazinele alternative de aplicatii sunt o cale comuna de distributie pentru malware. Expertii de se-curitate au investigat diferite piete si au constatat ca furnizorii europeni si americani furnizeaza mai putine aplicatii infectate decat pietele din China sau Rusia. Pe unele piete din China, pana la un sfert din aplicatii au fost infectate cu malware si PUP (Potentially Unwanted Programs).
• Publicitate, spionaj, manipulare: Cazul Superfish, desfasurat pe computere, a demonstrat ca certificatele criptate SSL pot fi ineficiente in fata programelor adware. Infractorii cibernetici pot exploata acest lucru pentru a spiona date sensibile. Expertii in securitate astepta ca aceasta tendinta sa se raspandeasca si pe dispozitivele mobile.
• Programe malware vizeaza datele bancare: 2015 va fi caracterizat de malware specializat in tar-getarea datelelor bancare si financiare. Infractorii cibernetici se bazeaza pe aplicatii bancare false sau manipulate ce vizeaza in mod special acest gen de date.
• Datele "autocuantificate" sunt cautate de infractori: Aplicatiile si accesoriile fitness sunt to mai prezente pe smartphone-uri. Datele cu caracter personal ("autocuantificate") sunt inregistrate si analizate din ce in ce mai des. Expertii G DATA se tem de o crestere a sustragerilor acestor tipuri de date.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram