Amenajarea bucătăriei in stil modern

28 octombrie 2019
Autor:
Ori-cine

După ”lupte seculare”, am reușit să intru și eu în rândul lumii. Mi-am cumpărat un apartament, deveind sclavul băncii pentru următorii 30 de ani. Pentru că un apartament gol este tot atât de util cât o mașină fără roți, am început să caut mobilă. Și, pentru că e cea mai complexă, bucătăria a beneficiat prima de atenția mea. Acum caut mobilă bucătărie.

 

Știu, sunt opțiuni suficiente pe piață, de la mobila făcută la comandă la seturile complete de bucătărie, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Deși am fost tentat să-mi fac mobilă bucătărie la comandă, prețul sensibil mai mare și timpul prea lung de așteptare m-au descurajat. Așa că m-am îndreptat doar spre site-urile și magazinele care vând mobilă bucătărie gata ”construită”. De la magazinele clasice de mobilă, până la site-uri despre care nici nu știam că vând și mobila bucatarie preturi incredibil de mici (eMAG și Dedeman, de exemplu), am început să urmăresc o mulțime de oferte și de variante. Și, recunosc, sunt puțin blocat în acest moment.

 

Am început să culeg detalii și de la prieteni care au trecut de curând prin asta. Adică prin mobilarea unui apartament. Problema este că nu o să găsești doi oameni să-ți spună același lucru. Fiecare are alte ”secrete”, alte metode, alte recomandări și fiecare e convins că felul în care a procedat el e cel mai bun și singurul avantajos.

 

Acum trebuie să trec prin lucruri pe care nu mi le imaginasem în viața mea de chiriaș, când luam lucrurile așa cum veneau, cum le găseam. Acum trebuie să aleg. Vreau aragaz sau combinație de plită și cuptor încorporabile? Vreau frigider sau combină frigorifică? O chiuvetă simplă sau una dublă? Masă în bucătărie sau masă în living? Mașină de spălat vase sau nu?

 

Și asta nu e tot. Ce fel de mobilă bucătărie să iau? O asortez la culoarea faianței sau, din contră, creez contrast cu aceasta? Pal melaminat sau lemn? Blat de granit, quartz sau lemn? Și trebuie și să mă apuc să măsor bucătăria, să stau cu dimensiunile în minte de fiecare dată când văd un set mobilă de bucătărie care-mi place...

 

Mă gândesc și la faptul că trebuie să-mi placă suficient de mult o anumită mobilă bucătărie, dat fiind faptul că vreo 10 ani nu mai investesc în alta și trebuie să trăiesc cu ea în tot acest timp. Dar, pe de altă parte, la cât de multe cheltuieli am în această perioadă cu mobilarea apartamentului, mă uit și la 100 de lei dacă pot să economisesc. Așa că am decis să cer sfaturile prietenilor, să răsfoiesc internetul și, din toate informațiile, să compilez o listă de sfaturi după care să mă ghidez. Astfel, îmi va fi mai ușor să aleg o mobilă bucătărie potrivită pentru mine. Așadar, după ce am citit și m-am sfătuit cu mai multă lume, am făcut această listă:

 

1. Nu mobilă bucătărie închisă la culoare

 

Nu sunt un tip foarte ordonat și nici excesiv de atent la a nu murdări sau deranja lucruri prin casă. Mi s-a explicat și mi s-a și arătat că o mobilă închisă la culoare este greu de întreținut și să-i fie păstrat aspectul de curat. Se vede pe ea orice urmă mică, amprentă, pată etc. Așadar, regulă: îmi cumpăr mobilă bucătărie într-o culoare sau nuanță cât mai deschisă. Păcat, pentru că inițial visam chiar la o mobilă neagră în bucătărie...

 

2. Dulapuri suspendate fără geamuri

 

Și acum îmi amintesc, când stăteam în chirie, că aveam dulapurile suspendate cu geamuri. Pe lângă faptul că păreau mereu murdare, oricât de mult le ștergeam sau aveam grijă să nu ating geamul cu degetele, acestea vin cu câteva probleme suplimentare: odată s-a spart unul din geamuri și, pe lângă riscul de a mă tăia, nici nu am reușit să găsesc atunci toate cioburile făcute. După mult timp, încă mai găseam ciobulețe mici de geam pe gresie, pe la colțuri, pe lângă mobilă etc. În plus, niciodată n-am reușit să-l înlocuiesc. Pur și simplu habar nu aveam unde trebuie să merg să-mi fac o bucată de sticlă identică cu cele două rămase (aveau și niște dungi gravate cumva pe sticlă, deci nu era atât de simplu), așa că a rămas mereu un geam lipsă la acel dulap. Estetic, arăta îngrozitor.

Cum sa amenajezi o bucatarie mica...

3. Nu aragaz, ci cuptor încorporabil. Și neapărat montat sus

 

Deocamdată nu am copii, dar am animale de casă. Când gătesc la cuptor, aș prefera să nu-și bage boticurile și să se ardă. În plus, vreau să evit să mă aplec cu tăvi grele și fierbinți. Așadar, opțiunea cea mai bună este un cuptor încorporabil, încastrat în mobilă, la semi-înălțime, cât să-mi fie foarte ușor să-l utilizez și să văd mereu în el când am de verificat prin geam dacă s-a rumenit friptura sau mai țin mult cozonacul.

 

4. Fronturi mate la mobila de bucătărie

 

E adevărat, mereu am avut impresia că fronturile mate și mobilierul de bucătărie mat este „de pe vremea bunicii” și că acum modern este să ai mobilă bucutărie lucioasă. Nimic mai greșit. În chirie aveam mobilă bucătărie lucioasă, așa că dimineața, când bătea soarele în fronturi, vedeam din nou doar urme de degete și pete și câte și mai câte. Oricât de bine crezi că le ștergi, tot nu sunt complet curate. Problemele acestea dispar cu fronturile de mobilă bucătărie mate.

 

5. Blatul de bucătărie montat la înălțimea șoldurilor

 

Habar nu aveam de regula asta, dar mereu am simțit dureri de spate când găteam sau chiar când spălam vasele (chiuveta era aliniată cu blatul de bucătărie, care era destul de jos). Sunt destul de înalt, am peste 1,90 metri înălțime, așa că blatul montat prea jos mă incomoda mereu. Am primit și eu, la rândul meu, acest sfat și mi s-a părut de bun simț și foarte logic (nu știu de ce nu mi-a trecut prin cap). Așa că voi avea mobilă bucătărie mai înaltă, cu blatul de bucătărie la nivelul șoldurilor, ca să nu mă mai aplec prea mult atunci când îl folosesc.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram