fbpx

Alukönigstahl istoria unei afaceri de familie de 150 de ani

In 150 de ani, familia Konig a demonstrat ca o afacere de familie nu trebuie sa ramana o mica pravalie cu aer provincial, ci se poate aseza in timp la masa marilor corporatii, fara a-si pierde caracterul personal si intim al micilor afaceri de familie. Unii membrii ai echipei Alukönigstahl sunt deja la a treia generatie in firma si consiliaza clienti, care de asemenea sunt de trei generatii in portofoliul companiei.

Unii oameni marcheaza nasterea unui copil cu deschiderea unui cont. In 1864, Raphael König infiinta pentru fiul sau Jakob o companie. Se intampla in orasul Retz din nordul Austriei si avea ca obiect de activitate comertul cu produse din otel.

Doua razboaie mondiale
Sfarsitul primului razboi mondial da o lovitura comerciantilor din nordul Austriei prin stabilirea noilor granite intre Austria si Cehia, deci reducerea zonei de vanzare. Totusi, Josef König, cel care conducea la acea vreme firma König, devine unul dintre cei mai importanti comercianti din nordul Austriei. Cel de-al doilea razboi mondial este o alta perioada grea pentru firma. Dupa 1945 Karl König incepe, impreuna cu parintii sai, reconstructia firmei, iar in 1948 infiinteaza o filiala in Viena.

Parteneriat Alukönigstahl – Schüco
Anul 1958 reprezinta un an de cotitura. Firma vieneza obtine reprezentata generala a companiilor Jansen si Schüco. In 1969 devine reprezentant si pentru Bristish Steel Corporation. Din 1973 este la conducerea firmei Mag.Peter König. Dezvoltarea fimei continua prin constructia a doua mari depozite in Wiener Neudorf, care adapostesc sisteme de profile din aluminiu si otel si tevi din otel.

Extinderea pe pietele din estul si sud-estul Europei
Anul 1990 marcheaza inceperea expansiunii internationale prin infiintarea unei filiale in Ungaria cu birouri si un depozit de mari dimensiuni. Atat din punct de vedere geografic, cat si datorita istoriei comune, Austria este punctul de pornire ideal pentru extinderea pe pietele din estul si sud-estul Europei. Astfel, in urmatorii 14 ani Alukönigstahl se extinde in alte 9 tari din Europa de Est. Ungariei ii urmeaza achizitia unei firme de comert cu otel din Olanda si deschiderea filialei din Cehia. 1993 inseamna filiale noi in Polonia si Slovenia. Din 1995 exista filiale si in Romania (doua birouri si un depozit) si Bulgaria. In anii urmatori s-au infiintat filiale in Croatia -1997 , Slovenia – 1998 , Serbia –Muntenegru si Bosnia in 2004.

Astazi ALUKÖNIGSTAHL este o companie infloritoare, activa pe plan european, care se afla, de cinci generatii in proprietatea familiei König.