fbpx

Alukonigstahl implicat in construirea celui mai mare laser din lume

In aceasta luna, Alukonigstahl a facut primele livrari de profile si accesorii pentru fatade din aluminiu Schuco (peste 10 tone) destinate proiectului complexului ELI- NP care se construieste la Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”. Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume.

Anvelopa cladirii va fi perete cortina in constructie structurala, fara profile vizibile. Suprafata totala de tamplarie masoara peste 5550 mp, iar sistemul ales asigura toate cerintele de rezistenta statica, de izolare termica si fonica impuse de normele in vigoare. Pentru usi, s-a ales sistemul de profile din aluminium Schuco ADS 65 in varianta constructiva Heavy Duty, verificate la 1.000.000 de cicluri de functionare.

Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele. Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.