Allah Bair – Povestea firului de iarba

“Fiecare loc de pe pământ are o poveste a sa. Trebuie doar să ai răbdare să o asculţi”, spunea Nicolae Iorga. O poveste ne spune şi Dealul lui Allah, trebuie doar să o ascultăm.

Acest traseu din aria protejată Allah Bair este un traseu care se axează pe biodiversitatea zonei, prezentată într-un mod deosebit de către un fir de iarbă. Acesta ne va însoţi pe tot parcursul traseului, încă de la Mănăstirea Crucea, unde curge un izvor despre care se spune ca este unul binecuvântat. Una dintre legendele locului ne dezvăluie că, în urmă cu mult timp, un orb a trecut prin zona şi, însetat, s-a aplecat asupra apei, din care a băut, apoi şi-a trecut palmele prin izvor, după care şi-a spălat faţa. Miracolul s-a produs și omul şi-a recăpătat vederea.

Regiunea este o zonă extrem de bogată în elemente floristice rare pentru flora României. Aici firele de iarbă pot fi foarte mândre, deoarece se află la cea mai mare înălţime din Dobrogea. Cum am spus încă de la început, nimeni altcineva nu ar putea sa ne spună mai bine legendele zonei decât firul de iarbă care a fost martorul vremurilor apuse.

Această activitate se desfăşoară în cadrul proiectului “Interpretative Trails on the Ground – Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”, implementat de către ONG Mare Nostrum în parteneriat cu The Black Sea NGO Network, din Bulgaria şi alte trei organizații nonguvernamentale din Ucraina, Georgia și Moldova. Traseele vor face parte din „Reţeaua ariilor protejate de la Marea Neagră”, care va cuprinde un număr de 20 de astfel de trasee.

Scopul proiectului este conştientizarea, înţelegerea şi responsabilizarea legate de problemele din zona de coastă, incluzând activitatea umană şi efectele ei.

Durata proiectului este de doi ani, iar costul său total este de 396 912.00 euro, fiind finanţat de către Uniunea Europeană prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”. Motto-ul proiectului este “Natură fără frontiere”,