Alexandru Ciucurencu omagiat de AraArt la aproape un secol de cand si a inceput ucenicia

2 octombrie 2015

Pe 14 octombrie 2015, AraArt organizeaza la Casa Capsa o licitatie cu lucrari de arta plastica si decorativa, printre care se numara capodopere semnate de importanti pictori romani. O sectiune aparte in licitatia aniversara a Casei de Licitatie si Galeriei AraArt o va avea seria de 11 lucrari semnate Alexandru Ciucurencu.

Alexandru Ciucurencu si-a inceput ucenicia acum aproape un secol, in 1916. In urma cu jumatate de secol devine membru corespondent al Academiei Romane. Iar pe 27 septembrie s-au implinit 112 ani de la nasterea sa.

Este probabil ca opera nici unui alt artist roman contemporan, ajuns la celebritate, sa nu ofere posibilitati mai evidente de a cunoaste si de a analiza mersul artei noastre plastice dupa primul razboi mondial ca cea a lui Alexandru Ciucurencu: de la post-impresionism, trecand prin realism si incheind cu realismului socialist.

Intr-o definitie de o stralucitoare claritate, Alexandru Ciucurencu face precizari asupra propriei conceptii artistice. ”Cred ca am reusit sa adancesc componentele fara de care pictura nu se poate face: compozitia, adica organizarea suprafetei, culoarea si lumina. Este de la sine inteles ca n-a fost neglijat desenul, pe care l-am inclus in compozitie si nici contrastele de inchis-deschis pe care le-am inclus in culoare.” (”Romania Literara” din 16 noiembrie 1972)

Dintre cele 11 lucrari semnate Alexandru Ciucurencu scoase la licitatie de AraArt sub semnul citatului ”Cand a vazut ce pictam, pictorul si profesorul meu Andre Lhote, m-a intrebat: Domnule esti din Romania?... Acolo e un popor talentat si dumneata ii vei face cinste.” (Alexandru Ciucurencu in ”Viata Romaneasca” din iunie 1964), mentionam 3 lucrari reprezentative pentru a marca evolutia sa artistica. Incepem cu o natura statica in ulei pe carton, intitulata Ciclame si evaluata de expertii AraArt la suma de 7000 de euro. Exponent al picturii cu tematica industriala, tabloul Rafinaria „Astra Romana” ce ilustreaza rafinaria din Ploiesti este un ulei pe carton datat 1940 si evaluat la suma de pornire de 6500 de euro. Ultimul, dar nu cel din urma, mentionam peisajul autumnal cu padurea din Cozieni intitulat Padure la Cozieni si evaluat la pretul de pornire de 6000 de euro.

Incheiem cu invitatia de a vizita expozitia si de a participa la licitatia AraArt, cu argumentul adus in plus chiar de Alexandru Ciucurencu: ”Cred ca entuziasmul, dramatismul, eroismul vremii noastre pot fi redate cu o paleta luminoasa. Oare Van Gogh nu si-a exprimat dramatismul viziunii cu o paleta stralucitor de luminoasa? Oare Luchian n-a atins accente patetice in incandescenta paletei? Artistic este de a acorda culorii aceeasi putere de expresivitate pe care a atins-o desenul in trecut.” (Alexandru Ciucurencu, Editura Meridiane, Bucuresti 1962)

Expozitia care anticipeaza Licitatia va fi deschisa colectionarilor si iubitorilor de arta la Casa Capsa in perioada premergatoare licitatiei (13-14 octombrie). Celalalte lucrari si detaliile tehnice pot fi consultate pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatie AraArt.

***
Casa de licitatie AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram