Cum sa alegi o saltea buna in functie de nevoi

Alegere cea mai buna saltea de pat

Somnul influenteaza in mod direct calitatea vietii, de aceea, trebuie sa fie unul cat mai comod si relaxant pentru buna regenerare la nivel celular, pentru o odihna eficienta a intregului corp, ce va oferi un bun randament pe parcursul zilei. Calitatea somnului depinde in mod direct de nivelul de confort oferit de salteaua pe care te odihnesti. O saltea se alege in functie de nevoile individului, eventual daca sufera de vreo problema de sanatate si asa mai departe. Exista multe tipuri de saltele bune, insa datoria voastra fata de voi insiva este sa determinati care este modelul potrivit in concordanta cu nevoile voastre. Nu este simplu, insa acest material are ca scop simplificarea acestei decizii.

Tipuri de saltele existente pe piata:

 • Saltele cu spuma cu memorie
 • Saltele cu arcuri individuale sau simple
 • Saltele ortopedice / superortopedice
 • Saltele din latex
 • Saltele cu spuma poliuretanica
 • Saltele cu apa
 • Saltele mixte (cele mai populare)

Saltelele din latex pot fi de mai multe tipuri in functie de structura lor: cu miez de arcuri, cu spuma cu memorie, cu spuma poliuretanica ori formata din mai multe straturi de latex. Latexul natural ofera importante beneficii impotriva bacteriilor si fungilor. Mai mult decat atat, canalele cu striatii de pe suprafata stratului asigura o ventilare interna optima saltelei, prevenind supraincalzirea.

Saltelele Pocket Memory inseamna, de fapt, combinatia dintre arcurile impachetate individual ce formeaza miezul saltelei, injurul sau existand o carcasa formata din spuma cu memorie. Spuma cu memoria are, de regula, o grosime de 2-6 cm. Acest tip de saltea imbina foarte bine confortul, calitatea constructie si rezistenta la uzura, avand, de obicei, garantii extinse.

Saltelele ortopedice cu spuma cu memorie, folosind arcuri Bonell. Miezul este realizat din arcuri, acoperit cu un strat de pasla impregnata peste care este aplicata spuma cu memorie.

Saltelele Pocket Spring sau spuma poliuretanica HR prezinta un miez de arcuri pocket peste care se adauga un strat de spuma normala poliuretanica. Este un tip de saltea mai ieftin decat salteaua pocket memory pentru ca nu prezinta spuma cu memorie in compozitia sa.

Saltelele cu spuma cu memorie ofera o buna distributie a greutatii corpului pe suprafata saltelei, se modeleaza pe formele acestuia si ofera o sustinere eficienta. De asemenea, asigura si o circulatie sanguina buna, dar si o pozitie corecta coloanei vertebrale. In general, constructia sa este realizata din doua straturi de spuma: un strat din spuma poliuretanica peste care se adauga spuma cu memorie.

Saltelele ortopedice cu arcuri Bonell sunt mai ieftine, intrucat stratul de spuma localizat deasupra miezului de arcuri este realizat din poliuretan.

Saltelele cu spuma poliuretanica HR sunt formate dintr-un singur strat fiind, deopotriva, foarte accesibile ca pret.

Un alt aspect caruia ar trebui sa ii acordati importanta se refera la dimensiunile potrivite ale saltelei. Astfel, in functie de numarul membrilor care se odihnesc pe saltea, precum si conformatia corpului lor, veti alege:

 • O persoana XS: 70 x 180 cm, 70 x 200 cm, 80 x 190 cm sau 80 x 200 cm
 • O persoana S: 90 x 190 cm sau 90 x 200 cm
 • O persoana L: 100 x 190 cm
 • O persoana XL: 120 x 190 cm
 • Doua persoane S:  140 x 190 cm
 • Doua persoane L: 160 x 200 cm
 • Doua persoane XL: 180 x 200 cm
 • Doua persoane XXL: 200 x 200 cm

Ceea ce v-am prezentat sunt niste estimari, insa cu siguranta, va vor simplifica decizia in cazul in care aveti dubii care este dimensiunea potrivita.

Grosimea saltelei este un alt subiect ce trebuie abordat. In general, cele mai multe saltele au grosimi cuprinse intre 15 si 25 cm. In primul rand, pentru determinarea grosimii potrivite a saltelei, trebuie sa luati in calcul greutatea proprie. Daca cei cu o greutate mai mica pot opta si pentru modele ceva mai subtiri, persoanele cu greutate mai mare au nevoie musai de o saltea mai inalta. Insa, specialistii recomanda ca pentru saltelele cu arcuri sa optati pentru un model cu grosimea de minim 22 de cm, iar pentru modelele din latex sau spuma sa aiba o grosime de cel putin 15 cm.

Daca greutatea ta este una normala, atunci te poti orieneta catre un model cu grosimea de minim 18 cm. Modelele cele mai scumpe ajung sa aiba o grosime chiar si de 30 de cm. Insa, fiecare model de saltea vine cu o recomandare de greutate maxima admisa si chiar va invit sa tineti cont de ea.

Fermitatea saltelei este un indicator mai mult decat esential, ce trebuie ales in functie de situatie. O saltea cu fermitate mica, adica una moale, se adapteaza eficient formei corpului si este potrivita pentru persoane care nu au niciun fel de probleme de sanatate. Saltelele cu fermitate medie sunt, in general, si cele mai cumparate, fiindca nu sunt nici foarte moi, dar nici foarte tari. Pot fi realizate atat din spuma, latex, cat si cu arcuri. Cele cu fermitate ridicata sunt absolut esentiale pentru persoanele care se confrunta cu diverse afectiuni la nivelul spatelui, iar de cele mai multe ori, sunt recomandate chiar de medici. Acesta au in compozitie cocos sau arcuri.

Nu in ultimul rand, as vrea sa va recomand sa tineti cont si de rezistenta saltelei, iar un indicator bun in acest sens, poate fi garantia. Recomand o garantie de cel putin 5 ani daca vreti o saltea pe termen mediu-lung. Garantia poate spune mult si despre calitatea saltelei in sine si a materialelor folosite. In principiu, rezistenta medie a unei saltele trebuie sa fie de 7 ani.

O buna varianta atat pentru a prelungi durata de utilizare a unei saltele, dar si pentru a ii spori confortul, puteti apela oricand la un topper bun. Pentru multe informatii in alegerea unui topper bun sau recenzii ale unui anumit model, puteti accesa acest articol.

Asadar, daca ati luat in calcul cele mentionate in acest material si ati descoperit cateva modele care corespund criteriilor voastre, nu ezitati sa intrati pe www.parerisaltele.ro pentru a descoperi review-uri si pareri obiective despre modelele care va intereseaza chiar de la actualii cumparatori. Informarea inseamna mai multe sanse de a face o achizitie corecta, iar sursa trebuie sa fie una valoroasa.