Ai o firma ce are impact asupra mediului? Iata ce esti obligat sa faci!

De foarte multe ori, activitatile care iti aduc bani pot sa iti aduca si o multime de responsabilitati. Spre exemplu, daca ai o firma ce are un impact asupra mediului inconjurator, trebuie sa faci in asa fel incat sa faci acest impact sa fie cat mai mic.
Conform unei ordonante de urgenta din 2005, mai exact OUG 195, orice firma ce influenteaza mediul inconjurator trebuie sa aiba un departament specializat in protectia mediului. Acest lucru poate sa fie destul de costisitor, mai ales pentru firmele mici.

Din fericire, conform celor de la Business24 exista mai multe optiuni prin care investitiile sa fie reduse spre minim.

Care sunt aceste optiuni?

  • Crearea departamentului pentur protectia mediului. Este o solutie eficienta in cazul in care firma este una mare iar impactul asupra mediului este si el foarte mare.
  • Colaborarea cu o firma de consultanta specializata in astfel de probleme. O astfel de firma poate sa pastreze o relatie cat mai profesionala cu AFM si cu APM si poate sa vina cu diverse propuneri si masuri care sa micsoreze sau chiar sa elimine din costuri.

Ce poate sa faca o firma specializata in probleme de mediu?

  • Poate sa intocmeasca documentatiile specifice firmei care sa cuprinda o evaluare asupra impactului pe care il are firma asupra mediului.
  • Poate sa ajute la obtinerea avizelor de la AFM si de la APM;
  • Poate sa ajute la gasirea celor mai bune solutii pentur gestionarea ambalajelor si a deseurilor.

Dat fiind faptul ca raportarile catre AFM trebuie sa se faca lunar iar nerespectarea prevederilor legale poate sa aduca cu sine o multime de probleme, inclusiv amenzi usturatoare, externalizarea serviciilor legate de mediu pare a fi o solutie cat se poate de inteleapta, in conditiile in care genereaza cele mai mici costuri, atat pe termen lung, gat si pe termen scurt.