Ai adus acasa un catel? Iata ce trebuie sa faci mai departe: alimentatie, vaccinare si deparazitare

19 mai 2021
Autor:
TERRA AGENCY SRL

I-ai cumparat cele mai frumoase accesorii - patut, lesa, jucarii - si te-ai asigurat ca micul patruped are locul lui in casa, insa acum urmeaza partea in care ai nevoie de indrumarea unui medic veterinar. 

Cresterea armonioasa a unui catelus incepe cu vizitele la cabinetul veterinar, pentru stabilirea vaccinurilor si deparazitarilor, impreuna cu recomandarile de nutritie, in functie de talia acestuia. In urma realizarii lor - deparazitari interne, deparazitari externe si vaccinari - catelusul va avea un carnet de sanatate, in care medicul veterinar completeaza codul numeric personal si data la care este efectuata fiecare procedura medicala. 

Ce recomanda medicul veterinar? Totul despre vaccinare, deparatizare si alimentatie

Sa aduci acasa un puiut prezinta multe avantaje: ai ocazia sa ii urmaresti evolutia, sa te ocupi de educatie si dresaj si sa te bucuri, pur si simplu, de momentele petrecute impreuna. Este insa important sa comunici cu crescatorul/persoana de unde il vei prelua, astfel incat sa te asiguri ca va petrece timpul recomandat alaturi de mama lui. 

”Puiutii nu trebuie despartiti de mama, minim 6 saptamani, perioada in care sunt efectuate si prima deparazitare si primul vaccin. Ulterior, sunt programate si repetarile deparazitarilor si si restul vaccinurilor necesare” ne informeaza Dr. Rebeca Neagu, medic veterinar in cadrul cabinetului veterinar Valu, din judetul Constanta.

  • Deparazitarea

Fie ca adopti catelusul de la un adapost sau de la un crescator, este important sa il preiei dupa minim 6 saptamani, implicit dupa primul vaccin si prima deparazitare. 

Asadar, deparazitarea se face cand puiul are 5 sau 6 saptamani; deparazitarile interne repetandu-se prima oara la 10 zile, apoi in fiecare luna, pana la varsta de 6 luni. In special pentru cainii care locuiesc la curte, deparazitarile externe trebuie facute lunar.

  • Schema de vaccinare

Daca ai salvat catelusul de pe strada sau daca puiutul a ajuns la tine acasa inainte de 5 saptamani, din diverse motive, atunci trebuie sa cunosti urmatoarele: la 5-6 saptamani trebuie efectuata prima deparazitare, iar la 6 saptamani primul vaccin. Prima vaccinare trebuie sa fie obligatoriu precedata de o deparazitare (interna si externa)!

Medicul veterinar va urma apoi schema de vaccinare stabilita in functie de varsta la care a fost facut primul vaccin, ce poate cuprinde 3 sau 4 vaccinuri. Acestea se repeta din doua in doua saptamani, apoi in fiecare an, luandu-se drept reper data la care s-a efectuat ultimul vaccin. 

Important de retinut, mai ales pentru cei nerabdatori sa se plimbe cu puiutul afara: pana la terminarea schemei de vaccinare, cainii nu au voie sa iasa in exterior sau sa intre in contact cu alte animale. 

Vaccinul realizat in primele saptamani este cel care combate bolile infectioase, cum este si parvoviroza, o boala canina frecventa in tara noastra. Odata incheiata schema de vaccinare stabilita in functie de greutate, stare de sanatate si alte criterii relevante, se va administra si vaccinul antirabic.

  • Microcipare

Microciparea este esentiala, daca vrei sa ai grija asa cum trebuie de animalutul de companie. Fiecare cip are alocat un numar unic, care este redat in momentul scanarii. Numarul respectiv este asociat in baza de date proprietarului, asa ca este facil de accesat atunci cand se incearca gasirea proprietarului. 

“Conform legii, dar si pentru siguranta stapanului, in cazul in care se pierd, cainii trebuie microcipati, iar aceasta manopera poate fi realizata oricand, de la varsta de o zi.” completeaza Dr.vet. Rebeca Neagu.

Implantarea microcipului se realizeaza simplu: cu ajutorul unei seringi sterile, medicul veterinar introduce cipul sub piele, intre omoplati, fara sa fie nevoie de anestezie. Nu este o procedura dureroasa, cainii sangerarea foarte rar in urma microciparii, insa daca se intampla acest lucru, sangele poate fi stopat prin aplicarea presiunii usoare in zona. 

  • Alimentatia

Alimentatia este o componenta esentiala a ingrijirii propice si va fi ajustata tot timpul, conform etapei de crestere/varstei. Pentru anumite rase (caini de tale mare, gigant), dupa varsta de trei luni, veterinarul va concepe un plan de sustinere a cresterii armonioase, cu diverse suplimente alimentare.   

Un stapan responsabil este preocupat de alimentatia cainelui sau si respecta indicatiile medicului veterinar care ii monitorizeaza starea de sanatate. Respecta orele de masa, cantitatile recomandate si nu exagera cu gustarile. Cainele va fi hranit doar cu mancare speciala, si nu cu mancarea gatita pentru tine si familia ta. Noteaza alimentele interzise cainilor si asigura-te ca nu sunt expuse in locuri in care cainele tau are acces. 

Cel mai bun mod prin care iti poti manifesta iubirea pentru catelului adoptat este sa ai grija de sanatatea lui, atat prin alimentatia si stilul de viata oferit, cat si prin efectuarea procedurilor de baza, la cabinetul veterinar. De aceea, este important sa gasesti din timp un cabinet unde cainele tau este tratat asa cum merita. La Cabinetul Veterinar Valu, dr. vet. Rebeca Neagu se ocupa de prietenii necuvantatori cu atentie, grija si mult drag!

-------------------------------------------------------------------

Telefon - 0725 826 052

Website - https://www.cabinetveterinarvalu.ro/ 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram