fbpx

8 motive pentru care sportivii ar trebui sa consume grasimi sanatoase

Grasimile sunt esentiale pentru toată lumea deoarece faciliteaza digestia și alte activități metabolice ale corpului. Dar pentru bodybuilderi, grasimea este o parte importanța din nutritie, împreuna cu carbohidrati și proteine. Grasimea este mai bogata în calorii decât carbohidratii sau proteinele, prin urmare funcționează ca o sursa de energie.

Dacă ești un bodybuilder și încerci sa crești în masa, ai nevoie de un surplus caloric, cel îl poți obtine din grăsimi. Grasimile dietetice ofera foarte multe calorii într-un volum mic de mâncare, prin urmare obții un și un supliment de calorii ce le obții greu din mesele normale.

Productia de energie

În ciuda faptului ca principala sursa de energie pentru corpul nostru sunt carbohidratii, grasimea este folosită ca rezerva pentru când carbohidratii nu sunt disponibili. Fiind o sursa concentrata de energie, ar trebui sa ții minte ca 1 gram de grăsime conține 9 calorii (dublul caloriilor continute de carbohidrati și proteine). Nu este recomandat sa consumi mai mult de 20-30%, din numărul total de calorii, sub forma de grăsimi. Surplusul de grăsime se acumuleaza în corp ce poate duce la cresteri în greutate, în locul creșterii masei musculare.

Membrana celulara are nevoie de grasimi

În timp ce grasimea este necesara corpului dintr-un nenumarat numar de motive, ea este necesara creșterii membranei celulare ce permite anumitor substante sa intre sau nu în celula. Celulele reprezintă fundatia corpului nostru, iar dacă membranele celulelor nu permit anumitor substante sa intre în celula, poate crea unele probleme. Membrana celulelor nu permite substantelor nocive sa intre în corp. Pentru a putea preveni unele probleme, un bodybuilder trebuie să se asigure ca dieta include și grăsimi.

Rezerva de energie

Dacă consumi mai multe calorii decât corpul tău poate consuma, restul este convertit în grăsime și depozitat în zone specifice ale corpului sub forma de grăsimi. Este un lucru comun ca bodybuilderii sa rămână fără energie. În acest moment grasimea depozitata este descompusa pentru a crea energie.

Insularea organelor

Pentru ca un proces metabolic optim sa aibe loc, temperatura din corp trebuie să fie controlata. Grasimea actioneaza ca un insulator ce menține o temperatura în corp normala și te menține călduros în vreme friguroasa. De asemenea, grasimea protejeaza organele vitale de anumite răni, mai ales atunci când te antrenezi. Atunci când suferi de un anumit impact mai puternic în timpul exercitiilor, stratul de grăsime abosoarbe o parte din șoc și previne rănile mai puternice.

Promoveaza absorbtia de vitamine.

Anumite vitamine, au nevoie de grăsime ca sa poată fi absorbite și depozitate în corp. Printre acestea se enumara vitamine precum A, D, E și K, toate fiind o parte esentiala pentru dieta tuturor oamenilor, inclusiv a culturistilor. În particular, vitamina D ce ajuta la absorbtia calciului ce este necesar pentru sanatatea și puterea oaselor. Pe de alta parte, vitamina E ajuta la eliminarea radicalilor liberi, protejand celulele de daune. Dacă ești un bodybuilder și duci lipsa de aceste vitamine, este un semn clar ca nu primești o cantitate adecvată de grăsimi.

Imbunătățește comunicațiile neurale

Dacă ești un sportiv, sanatatea mentală trebuie sa optim functionala pentru a te ajuta sa lucrezi. Grasimile formeaza baza creierului, deoarece ajuta sa construiască componente structurale din membrane celulare variate. Aditional formeaza și componentele structurale pentru stratul insulator cunoscut și drept Myelin. Acest Myelin acoperă diferite fibre nervoase în felul asta faciliteaza o comunicare rapidă și eficiența ce este necesara în timpul antrenamentelor. În plus, grasimea formeaza o parte din sistemul hormonal și controleaza productia de hormoni sexuali ai corpului. Este motivul pentru care adolescentii slabi ajungi la pubertate la o vârsta mai inaintata.

Surse de grăsimi sanatoase

Dacă ești un sportiv și cauți surse de grăsimi sanatoase, alege dintre surse monosaturate și poliusaturate deoarece scad riscul de boli cardiovasculare în timp ce stabilizeaza nivelul de colesterol. Le poți gasi in carnea de peste de apa rece (apropo de asta, aici poti afla cate calorii are carnea), precum somonul, nuci, avocado și uleiuri vegetale.

Surse de evitat

Evita grasimile saturate găsite foarte des în produsele be baza de lapte, fructe de mare, alimente procesate și carne. Studiile au arătat ca ele cresc tensiunea din sânge și intaresc arterele.

Concluzie: grasimea ar trebui să facă parte din dieta zilnica a bodybuildilor, este important sa putem face diferența intre surse bune și cele rele. Grasimea sănătoasă aduce un beneficiu corpului în mentinerea temperaturii, produce energie și ajuta în absorbtia de minerale și vitamine. Pe de alta parte, grasimile nesanatoase aduc un risc mai ridicat de boli de inima.