8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre asigurarea de locuinta

12 iunie 2014

Ai nevoie de asigurare de locuinta

Ca proprietar de imobil ai nevoie de asigurare pentru a-ti proteja locuinta si bunurile personale fata de factorii externi. Ca locator ai nevoie de asigurare pentru a-ti proteja proprietatea si bunurile adiacente de chiriasii care ar putea provoca diverse daune/deteriorari.

Asigurarea obligatorie a locuintei

Asigurarea obligatorie a locuintei, ce este reglementata de Legea nr. 260/2008, stabileste ca toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie PAD, polita de asigurare emisa de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale). In caz contrar, proprietarii risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500Ron.
Valoarea sumei asigurate si a primei este aceeasi indiferent de zona. Practic, pentru un apartament vei plati aceeasi prima indiferent de localitate, 20 Euro pentru locuintele de tip A si 10 Euro pentru locuintele de tip B. Suma asigurata pentru locuinta de tip A (case din beton armat, metal, lemn sau orice alt material rezultat dintr-un tratament termic/chimic) este de 20.000 Euro, iar pentru locuinta de tip B (constructie din chirpici sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic/chimic) este de 10.000 Euro.

Asigurarea facultativa a locuintei

Riscurile pe care asigurarea obligatorie a locuintei le acopera sunt reduse la 3 riscuri catastrofale: cutremur, inundatii si alunecari de teren, iar prima de asigurare este standard. Nu ai nici posibilitatea de a opta pentru asigurarea impotriva altor riscuri, nici pentru o asigurare mai mare. De aceea, ai nevoie de o asigurare facultativa, prin care se pot asigura atat locuinta, cat si bunurile si care poate fi personalizata in functie de factorii de risc specifici locuintei tale.

Gandeste-te la cat de mare este acoperirea de care ai nevoie

Cu cat acoperirea este mai mare cu atat vei scoate mai putin din buzunar in cazul unor dezastre sau pagube. Evalueaza vulnerabilitatile locuintei si asigurarea de care ai nevoie. Este important totusi, sa ai in vedere faptul ca o acoperire mare asupra bunurilor si proprietatii afecteaza pretul pe care urmeaza sa il platesti.

Cerceteaza inainte de a cumpara

In Romania sunt 12 societati, membri ai PAID care emit asigurari de locuinta. Daca asigurarea obligatorie are pret si acoperire standard, cea facultativa difera de la societate la societate. Identifica riscurile pe care le implica locuinta ta si personalizeaza asigurarea in functie de necesitati. Piata concurentiala acerba determina companiile de asigurari sa recurga la pachete promotionale pentru fidelizarea clientilor sau atragerea altora. De aceea, ai posibilitatea de a gasi oferte avantajoase pentru asigurarile facultative. De asemenea, portofoliul larg al unor companii iti ofera posibilitatea de a incheia mai multe tipuri de asigurare la aceeasi societate emitenta, fapt ce iti confera prilejul de a solicita reduceri sau alte beneficii.

Intreaba reprezentantul de asigurari despre acoperirile valabile

In cazul asigurarii obligatorii este simplu. Exista trei riscuri acoperite si nu se poate solicita o asigurare mai mare, care sa implice si alte riscuri asigurate. Pentru asigurarea facultativa insa, preturile se schimba in functie de riscurile pe care vrei sa le acopere asigurarea ta, iar printre cele mai comune, se numara incendiul, trasnetul, explozia, caderea de corpuri pe locuinta.

De unde cumperi

Atat asigurarea de locuinta, cat si asigurarea facultativa le poti achizitiona de la orice societate autorizata sa practice riscuri de catastrofa, prin comanda online sau poti descarca gratuit, aplicatia i-Asigurare direct pe smartphone din App Store sau Google Play. i-Asigurare iti permite sa calculezi, sa compari rapid tarife de asigurare si sa cumperi polite de asigurare direct de pe telefon. Tarifele sunt obtinute in timp real, direct de la societatile de asigurare, la care nu se adauga niciun comision.

Dovada existentei asigurarii o constituie polita de asigurare PAD, emisa de catre companiile membre PAID sau certificatul de asigurare, emis de catre asiguratorii autorizati sa practice riscuri de catastrofa.

Stiai ca?

Legea prevede ca romanii vor beneficia de deductibilitatea primei de asigurare la plata impozitului pe venit;
Cei care traiesc din ajutor social primesc si subventii de la stat in scopul achizitionarii asigurarii obligatorii de locuinta;
Pe langa amenda, proprietarii care nu isi asigura locuintele si sunt afectati de cutremure, inundatii sau alunecari de teren nu primesc ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate;
Cladirile cu bulina rosie nu se asigura;
Pot fi asigurate doar cladirile, apartamentele care au destinatie rezidentiala.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram