fbpx

6 intrebari pe care sa i le pui contabilului inainte de a l angaja

Daca esti pus in situatia de a angaja un contabil profesionist, trebuie sa stii ce anume sa ii ceri. Este clar ca niciun administrator de firma care are nevoie de un contabil nu este chiar un expert in aceasta activitate, insa trebuie sa cunoasca o serie de elemente cat se poate de firesti.

Indiferent ca angajezi o firma de contabilitate din Bucuresti sau un contabil, ca angajat full time, trebuie sa intrebi urmatoarele lucruri.

Care sunt studiile pe care le aveti?

Poate ca nu iti este intocmai la indemana sa intrebi de studii, insa este bine sa te asiguri ca persoana pe care o angajezi pentru contabilitate are cat mai multe studii in domeniu. Exista o multime de variante prin care se pot obtine cunostinte contabile, incepand cu studiile superioare si medii si terminand cu diverse acreditari si certificari. Asigura-te ca firma de contabilitate pe care ai ales-o are persoane cu cat mai multe studii si cu siguranta, ai facut un prim pas extrem de important.

Cate persoane urmeaza sa lucreze pentru firma mea?

Dupa ce beneficiezi de o expertiza contabila, pe care fiecare firma de contabilitate trebuie sa o faca pentru un client nou, este bine sa te asiguri ca stii cine urmeaza sa lucreze pentru firma ta. Desi la multe firme de contabilitate exista situatii in care sunt mai multi contabili care lucreaza pentru acelasi client, este bine sa te asiguri ca ai o persoana dedicata 100% afacerii tale. In felul acesta vei sti cu cine sa porti discutiile si vei avea garantia ca persoana care iti face contabilitatea stie tot ceea ce se intampla la tine in firma.

Sunteti membri al CECCAR

Este o alta intrebare care merita pusa. Este adevarat ca exista contabili foarte buni care nu sunt inca experti contabili. Daca dai insa peste un contabil care este membri al Corpului Expertilor contabili si contabililor autorizati din Romania, atunci poti avea garantia ca vei avea parte de servicii de cea mai buna calitate. In plus, daca ai nevoie de o expertiza contabila, aceasta poate fi facuta doarde un mebru CECCAR.

Cum vom comunica?

Daca iti doresti sa faci economie de timp si de bani, trebuie sa stii metoda prin care contabilul comunica. De multe ori, documentele pot fi trimise prin fax sau email, asadar, intreaba daca este posibil acest lucru. Exista si multi contabili care doresc actele in original, ceea ce poate pune pe drumuri.

Care este softul pe care il folositi?

Poate ca nu te intereseaza in mod deosebit care este softul folosit de firma de contabilitate pe care o angajezi. Cu toate astea, acesta poate sa decida eficienta pe care o are contabilul in momentul in care lucreaza. Asigura-te ca softul are implementata o parte de gestiune (daca ai nevoie de ea) si ca este suficient de performant.

Care sunt responsabilitatile pe care vi le asumati?

De regula, firmele de contabilitate isi asuma toate responsabilitatile pe care le implica domeniul in care activeaza. Astfel, daca fac greseli sunt nevoite, de cele mai multe ori, sa le plateasca.