De ce sa mergi la psiholog și la ce sa te aștepți când o faci?

3 aprilie 2018
Autor:
Content SEO

Romania este o tara in care mersul la psiholog pare o decizie extrema. Nu putini sunt cei care considera ca trebuie sa ia contact cu un astfel de medic doar in cazul in care ajung sa fie nebuni, asadar, una dintre intrebarile principale care este pe buzele tuturor este daca merita investiti bani si timp in psihoterapie.

Raspunsul pe scurt este DA si vom incerca sa detaliem. Psihologul este acel medic care se ocupa de buna functionare a partii psihice a omului, iar motivele pentru a-l vizita sunt numeroase. Putini sunt oamenii care stau 100% perfect din punct de vedere psihic, iar acest lucru nu inseamna ca sunt nebuni, ci pur si simplu ca traumele traite sau modul in care au trait si-au pus amprenta asupra starii psihicului.

De ce ar trebui sa mergi la psiholog?

Evident, nu putem spune ca toata lumea trebuie sa mearga la psiholog, insa daca te confrunti cu probleme grave, precum depresia, anxietatea sau stresul, aceasta este una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua. Psihologul te poate ajuta si in alte situatii, cum ar fi sa scapi de fumat, de mancatul compulsiv sau de sedentarism si dependenta de alcool.

Atunci cand simti ca ai o problema care nu este de ordin fizic si pe care nu o poti rezolva, psihologul este o solutie inteleapta. In favoarea lui sunt trecute o multime de avantaje:

  • Este pregatit pentru a practica o astfel de meserie, asadar cunoaste strategii bine definite care te vor ajuta sa scapi de problemele pe care le ai;

  • Este o persoana cu care poti vorbi absolut orice si cu care poti lega o relatie bazata pe dialog;

  • Strategiile folosite sunt validate stiintific si au fost folosite pentru rezolvarea unor probleme similare, asadar, atunci cand mergi la psiholog poti spune ca mergi aproape la sigur.

Din pacate, chiar daca sunt multi oameni care constientizeaza avantajele unui psiholog, putini sunt cei care recunosc ca au o problema, fie pentru ca este rusine de cei din jur, fie pentru ca se gandesc la partea financiara sau la orice alt impediment. Intrebarea este, asadar, cand stii ca trebuie sa mergi la psiholog?

In principiu, semnele sunt acolo si sunt conturate printr-o stare de nefericire care dureaza mult si chiar se accentueaza. Daca treci printr-o astfel de stare, este cazul sa mergi la un specialist pentru a cere ajutor, pentru ca rezultatele pot fi impresionante.

La ce trebuie sa te astepti cand mergi la psiholog?

Filmele americane au deformat imaginea sesiunilor de psihologie, inducand in mintea oamenilor ideea ce vizita la psiholog inseamna o canapea si un dialog in care pacientul isi povesteste intreaga viata. Realitatea este cu totul si cu totul alta, vizitele putand sa varieze foarte mult in functie de problema avuta.

In principiu, relatia dintre un pacient si un psiholog incepe cu o discutie preliminara, in care doctorul isi face o idee despre problema cu care are de a face. Discutia initiala este urmata de faza de diagnostic, bazat pe foarte multe date oferite de pacient. Aceste date sunt obtinute prin intrebari si chestionare, unele mai complexe, altele mai putin complexe.

Evident, urmeaza partea de analiza si partea de interventie, in care se aleg niste obiective si se incearca rezolvarea problemelor intr-un termen cat mai scurt.

Ce alte informatii mai trebuie sa stii despre psihoterapeut?

Pentru a intelege complexitatea intregului domeniu al psihologiei, este bine sa cunosti o serie de lucruri despre psihologi. In primul rand, trebuie sa stii ca exista o multime de terapii care sunt puse in practica de acesti medici. Astfel, in functie de nevoile pacientului exista terapia cognitiva, terapia comportamentala, cea erickssoniana, cea adleriana sau cea rogersiana. De asemenea, exista si alte terapii, cum ar fi cea familiala, experentiala sau analitica.

Conform scolii americane de psihologie, fiecare boala trebuie sa fie abordata cu un alt tip de tratament. Spre exemplu, o fobie este rezolvata printr-o terapie cognitiv comportamentala, in timp ce tulburarile de personalitate au nevoie de psihanaliza.

Oricat ar fi de greu de crezut, din ce in ce mai multi oameni ajung sa mearga la psiholog, chiar si in Romania. Este adevarat ca evolutia acestui domeniu nu este chiar atat de rapida precum s-ar dori, insa este constanta, ceea ce este imbucurator pentru sanatatea mentala a romanilor.

Cei care ajung la psiholog sunt extrem de variati, din punct de vedere al varstei sau apartenentei sociale, insa de cele mai multe ori sunt oameni cu o educatie destul de buna, care inteleg importanta acestui pas.

Curiozitati si sfaturi din domeniul psihologiei

De-a lungul istoriei, psihologia a reusit sa creioneze foarte multe povesti si ascunde, fara doar si poate, o multime de lucruri interesante. Desi multi considera ca psihologia este foarte veche, termenul a fost folosit prima data in 1533 de catre Rudolf Goclenius, intr-o prima lucrare de morala. Ulterior, termenul a devenit din ce in ce mai folosit, aparand in tratatele lui Christian Wolff, denumite Psihologia empirica si psihologia rationala.

Nu tot timpul psihologia a fost o stiinta, de-a lungul timpului fiind privita drept magie sau chiar vrajitorie. Samanii, medicii si psihologii au fost priviti multa vreme drept detinatori de puteri paranormale si au ajuns foarte des sa fie lideri de grup.

Din secolul 19 insa, lucrurile s-au schimbat si psihologia a devenit o stiinta de sine statatoare. Daca pana in acest secol psihologia era doar o ramura a filozofiei, aceasta a devenit din ce in ce mai complexa si s-a desprins, mai ales ca au aparut mai multe lucrari stiintifice extrem de importante care au avut o influenta puternica.

In Romania, primul laborator de psihologie a fost infiintat la Iasi de catre Eduard Gruber.

In ceea ce priveste curiozitatile psihologice, am ales doar cateva informatii interesante care au capacitatea de a uimi si de a ajuta orice om sa isi imbunatateasca starea psihica:

  • De regula, oamenii cei mai fericiti sunt oamenii ocupati. Daca ai o activitate de facut, indiferent care este aceea, poti sa ramai mult mai optimist;

  • Exista doar 6 emotii care se pot exprima peste tot in lume si pot fi intelese peste tot in lume, fara bariere de limbaj. Acestea sunt supararea, tristetea, frica, repulsia, uimirea si evident, fericirea;

  • Ciocolata are un impact psihologic urias. Consumul de ciocolata poate sa elibereze in organism mai multe substante chimice care sunt eliberate atunci cand oamenii sunt indragostiti.

  • Ultimii ani au schimbat foarte mult perceptia oamenilor asupra vietii. Spre exemplu, telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte ale unui om. Se pare ca pierderea telefonului genereaza o panica uriasa, asemanata cu panica generata de o experienta care poate sa puna viata in pericol.

  • Respingerea este una dintre cele mai neplacute actiuni pe care cineva o poate face. Se pare ca aceasta este perceputa de creier drept durere.

  • De cativa ani este definita o noua boala mintala: dependenta de internet.

  • Fericirea este bazata pe optimism si pe gandire pozitiva. Ceea ce este foarte curios si interesant, este faptul ca nu mai putin de 80% dintre conversatiile oamenilor sunt despre diverse multumiri. Este oarecum logic, asadar, ca exista o multime de persoane cu probleme psihologice.

Fara doar si poate, psihologia este un domeniu uimitor, pe care orice om trebuie sa il cunoasca macar putin. O vizita la psiholog sau macar constientizarea anumitor actiuni benefice pentru psihic, pot ajuta orice persoana sa fie mult mai fericita. Din fericire, cei care au nevoie de ajutor gasesc cu usurinta un cabinet psiholog Bucuresti si cu siguranta, gasesc o multime de solutii si in provincie pentru a putea scapa de probleme.

Daca simti, asadar, ca ai o problema si ca acea stare de fericire pe care ti-o doresti din tot sufletul refuza sa apara, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine este sa mergi la psiholog.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram