5 solutii pentru o atmosfera incordata in firma

Firmele care au succes, dar angajatii muncesc pe branci si trebuie sa faca tot posibilul ca treaba sa mearga bine au nevoie de o strategie pentru a stimula activitatea angajatilor. Aceasta situatie este mai simpla decat cea in care o firma are probleme si, totusi, trebuie sa motiveze angajatii sa isi faca treaba in mod eficient.

1. Sarbatorirea angajatilor este strictul necesar!

Orice firma ar trebui sa acorde o minima atentie angajatilor, chiar daca are mii de angajati. Primind de ziua lor un cadou simbolic macar, angajatii se vor simti apreciati la locul de munca, iar problemele vor fi uitate, cel putin pentru moment.

2. Recompense pentru angajati

Conform prevederilor Codului fiscal, angajatorii pot acorda angajatilor premii cu diferite ocazii pe parcursul unui an (de exemplu, de 150 lei pentru fiecare copil minor al angajatului, cu ocazia zilei de 1 iunie), iar pentru aceste recompense nu se retine impozit si nici contributii.

Angajatorii nu sunt obligati sa dea astfel de premii, dar ar fi ideale pentru a stimula si a motiva persoanele din firma, ceea ce se va reflecta in munca lor, iar firma va avea de castigat de pe urma eficientei stimulate a angajatilor.

3. Pauze de voie buna

Angajatii companiilor cu activitate infloritoare lucreaza, de obicei, sub presiune pentru a da rezultate la termene stabilite. Dar orice patron ar trebui sa stie ca sunt pauze obligatorii, dar si pauze de voie buna, din cand in cand, in care firma sa faca cinste cu o pizza, cafea sau alte mici atentii pentru angajati.

Rostul pauzelor de voie buna ar fi ca angajatii isi vor relua treaba cu energia refacuta si, detasandu-se cateva minute de stres si incordare, vor putea fi mai eficienti.

4. Brainstorming combinat cu activitati de team building

Cand un proiect se afla in impas, solutiile pot fi gasite datorita membrilor echipei. Chiar daca decizia este luata de coordonatori, o sedinta in care sa fie auzite pareri, discutate si, apoi, analizate idei poate fi o solutie la problemele aparute in activitatea unei firme.

De asemenea, echipele pot fi definite pentru un proiect sau coordonatorii de proiect pot fi numiti sau schimbati, cand este necesar, daca se aplica regulile unei activitati de team bulding. De exemplu, daca trebuie alcatuita o echipa pentru realizarea unui proiect creativ, se poate folosi ideea unui joc in care cei implicati sa sculpteze fructe in forme cat mai interesante.

5. Iesiri in oras cu colegii sau escapade de weekend in echipa

Aniversarile membrilor firmei pot fi pretexte de iesiri cu colegii in oras, la un restaurant, la concert sau pentru activitati sportive. Astfel de momente pot fi facute in orice zi, din saptamana sau din weekend, dar o companie care isi permite poate organiza si excursii care se intind mai multe zile, cu activitati de team building si momente de relaxare.

Un proiect incheiat cu succes poate fi recompensat de conducerea firmei cu mici excursii pentru membrii echipei, astfel echipele viitoarelor proiecte vor avea o motivatie in plus.