5 designeri romani de accesorii

Dupa ce ti-am prezentat 10 designeri romani pe care trebuie sa ii stii si 5 branduri romanesti de incaltaminte, a venit timpul sa ne ocupam de un alt aspect la fel de important: accesoriile.

In ultimii ani, fenomenul handmade a cunoscut o dezvoltare incredibila, orice tanar apt de a impleti trei ate si a scobi in plastilina autodeclarandu-se designer de accesorii. Insa, acestia nu sunt designerii romani de accesorii pe care ii vizam in acest articol.

Designul de accesorii, la fel ca celelalte domenii ale modei si artei in general, sunt o forma de exprimare a viziunii unui artist, o manifestare a frumosului printr-un demers creativ. Si provocarea este cu atat mai mare cu cat totul trebuie sa se intample in micul spatiu al unui inel sau colier. Designerii de bijuterie contemporana creaza piese concept, realizand mai intai un prototip, bijuteriile fiind produse in urma unei comenzi, de cele mai multe ori clientul putand interveni asupra designului piesei dorite. Total top iti prezinta 5 dintre cei mai buni designeri romani de accesorii:

Acarete

Acarete este brandul format de Cristina Paun si Cosima Opartan, foste studente la Arhitectura. In 2006, in timp ce lucrau intr-un birou de proiectare s-au gandit ca pasiunea lor pentru accesorii ar putea fi dezvoltata in sensul realizarii propriilor bijuterii. Totul a inceput cu interventia asupra unor bijuterii comandate online de pe un site, pentru ca mai apoi sa se gandeasca la productia proprie. Primele bijuterii Acarete au fost in plexiglass, urmand sa se experimenteze si pe alte materiale si tehnici diverse. De-a lungul timpului au punctat colaborari cu designeri vestimentari precum Andreea Badala si Marina Moldovan. Accesoriile Acarete sunt realizate in editii limitate, de maxim 10 bucati per model, tocmai pentru a nu uniformiza consumatorii de bijuterie contemporana.

Carla Szabo

Carla a studiat Facultatea de Arte Decorative si Design, in 1998 incepand sa lucreze in publicitate iar mai apoi in amenajari interioare. Dandu-si seama ca nu acestea sunt domeniile in care isi poate exprima pe deplin creativitatea, in 2005 Carla Szabo a inceput sa creeze bijuterii. La fel ca Acarete, si Carla Szabo a colaborat cu importanti designeri vestimentari precum Anamaria Lungu, Kinga Varga, Ana Alexe, Irina Marinescu, Stephan Pelger.

Doua dintre cele mai populare colectii ale Carlei sunt Folk Attack, bijuterii in plexiglass cu motive originale romanesti si Bugs, o lume a insectelor din metal, plastic, textil si detalii din dantela.

Josephine

Florina Erimescu este designerul din spatele brandului de bijuterii Josephine. Totul a inceput acum aproape trei ani, cand pe o banca din Paris Florina a realizat prima ei brosa din cateva cristale Swarovski. De atunci, tanara timisoreanca comanda periodic felurite tipuri de cristale Swarovski pe care le transforma in accesorii. De la cercei, inele si pana la coliere si pieptan de par, Josephine aduce sezon de sezon colectii noi denumite sugestiv “Les Fleurs de Josephine”. Atentia pentru detalii si unicitatea fiecarei piese i-au adus Florinei un nou segment de public: miresele, dezvoltandu-se astfel linia Josephine Mariage.

Josephine si Diana Bobar impart acelasi showroom cochet din centrul Timisoarei, Florina realizand pentru Diana bijuteriile ce insotesc fiecare noua colectie a designerului.Vezi mai multe bijuterii Josephine si pretul acestora in categoria Produse.

Mihaela Tarhuna

Mihaela este unul dintre cei mai apreciati designeri de bijuterie contemporana din Romania. Ea insasi un personaj, Mihaela imprima unicitate fiecarei impletiri de metal. Asa cum ea insasi ne povesteste, bijuteriile sunt pentru designer creaturi care inchid povesti.

Mihaela Zvinca

Bijuteriile semnate Mihaela Zvinca sunt masive, reci si impunatoare. Pentru ca tehnicile folosite sunt diferite, la fel de diversificata devine si paleta de materiale folosite: lemn, piele si textile expresive precum dantela. Materialul preferat de designer este metalul, pe care imprima imagini ori texte, inspiratia sa venind din cultura pop, mass media si urbana.