3 afecțiuni pe care le poți depista din timp dacă alegi să mergi la controale periodice

10 aprilie 2023
Autor:
Content SEO

Controalele medicale periodice, efectuate pentru detectarea unor probleme de sănătate în stadii incipiente sau pentru monitorizarea unor afecțiuni preexistente, sunt esențiale pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Efectuate de către medicul de familie sau de către un medic specialist, controalele regulate pot depista numeroase condiții de sănătate asimptomatice în fazele incipiente. Afecțiunile care pot fi detectate în cadrul controalelor de rutină includ, printre altele, diferite forme de cancer, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, osteoporoza sau problemele oftalmologice.

Afecțiunile cardiovasculare

Unele condiții cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială sau boala coronariană, pot fi identificate prin controale într-o clinica medicala Cluj, înainte să devină periculoase pentru sănătate, prin electrocardiogramă (ECG), ecocardiografie sau chiar prin simple testări cu ajutorul unui tensiometru.

Cancerul

Diferite forme de cancer, asimptomatice în momentul debutului, precum cancerul de colon, cancerul de prostată sau cancerul de col uterin, pot fi identificate în cadrul controalelor periodice, ceea ce poate îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire. Pentru identificarea cancerului, în funcție de tipul de cancer care se suspectează, pot fi necesare diferite analize suplimentare. De exemplu, testul Papanicolau, recomandat femeilor după debutul vieții sexuale (sau după vârsta de 21 de ani), poate depista celulele anormale sau precanceroase de pe colul uterin, înainte ca acestea să se transforme în cancer.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă care afectează funcția cerebrală și memoria, caracterizată prin pierderea memoriei pe termen scurt, dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite și schimbări ale stării de dispoziție sau ale comportamentului. În prezent, nu există niciun tratament care să vindece complet boala Alzheimer, dar un diagnostic timpuriu poate ajuta la încetinirea progresiei bolii. Un control la o clinica neurologie Cluj poate ajuta la depistarea semnelor timpurii ale bolii Alzheimer.

La ce intervale de timp se recomandă controlul la medic?

Recomandările actuale cu privire la frecvența cu care este indicat să se realizeze controale medicale variază în funcție de vârsta, istoricul medical și factorii de risc ai fiecărei persoane. În general, este recomandat ca adulții să efectueze un control medical anual sau la fiecare doi ani. Cu toate acestea, persoanele care prezintă factori de risc pentru anumite boli ar trebui să efectueze un control medical mai frecvent.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram