10 reguli de conduita valabile la masa

Multe persoane nu prea mai iau in considerare regulile de conduita, atunci cand vine vorba despre pranzuri si cine profesionale sau chiar personale, insa multe dintre ele inca sunt valabile. O femeie moderna trebuie sa stie cum sa fie o lady in orice situatie, mai ales cand conduita poate spune multe despre buna sa crestere. Portocala mecanica iti prezinta 10 reguli de conduita valabile la masa.

Oamenii bine crescuti apreciaza eticheta chiar si in epoca moderna, iar o supa sorbita sau scobitul dintilor in vazul tuturor poate sa elimine parerea buna pe care o au ceilalti despre tine.

Pentru cei care vor sa treaca in revista cateva reguli “vintage” reactualizate, mai jos este o lista cu 10 reguli de conduita valabile la mesele festive. In siguranta casei tale, urmatoarele reguli pot parea exagerate, insa ignora-ti apropiatii care pot face glume pe seama ta, facandu-te “print” sau “printesa”.

10 reguli de eticheta moderna la masa

Majoritatea meselor facute ca la carte, incep cu un cocktail si o pre-socializare. Una dintre regulile cele mai cunoscute este: nu lua cu tine cocktail-ul la masa. Daca esti insarcinat cu tinutul unui discurs, pastreaza paharul langa tine, dar fara sa bei. In schimb, vorbeste elocvent, multumeste audientei si inainte sa pui paharul jos bea putin din el, fara sa il “elimini” pe tot dintr-o inghititura. In cazul in care mancarea iti este servita fierbinte, las-o sa se raceasca singura. In niciun caz nu sufla in ea, ca sa se raceasca mai repede.

Si mai bine: nu sufla in nimic cand esti la o masa festiva. Pentru femei: cand va rujati incercati sa nu lasati rujul pe pahare, tacamuri sau pe servetel. Odata ce il aplici – discret, numai in baie, niciodata in public – sterge surplusul cu un servetel din hartie. Servetelul – care la mesele festive trebuie sa fie musai din material, nu din hartie – este acolo cu scopul de a te sterge delicat dupa ce ai mancat si inainte sa bei din pahar. El nu este pentru alte situatii, cum ar fi stersul unui pahar sau poate al nasului.

Nu uita de postura: scaunul apropiat de masa, coloana dreapta si coatele in exterior pe tot parcursul mesei, chiar si dupa ce ai terminat de mancat. La o masa festiva nu trebuie adaugat nimic personal pe masa. Geanta, cheile, ochelarii sau telefonul mobil trebuie pastrate in geanta sau in interiorul sacoului. Daca tot suntem la aceasta categorie, telefonul pus pe silent este un plus in aceste timpuri.

Ti-ai comandat carne (de exemplu vita sau oaie) care nu poate fi mestecata? Singurul fel in care poti sa o scoti din gura, este la fel cum a intrat: scuipa inapoi pe furculita si las-o pe farfurie. Multi prefera sa scuipe diplomat intr-un servetel, iar daca restul oamenilor nu se uita, poti apela si la aceasta metoda. Nu incerca sa inghiti cu apa dumicatul daca nu se poate altfel.

Este foarte haios sa vezi oamenii eleganti, care au auzit de regulile de conduita, incercand sa extraga din gura samburele de maslina cu furculita. In acest caz, se accepta ajutorul degetelor. Dupa ce ai terminat de mancat, lasa farfuria in locul in care ti-a fost plasata, nu o indeparta din fata ta, ca sa ai mai mult spatiu.