1.600 de tineri din 4 tari europene vor participa la proiectul NEETs in Entrepreneurship

4 decembrie 2018
Autor:
Junior Achievement Romania
  • 600 de tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani care nu sunt la scoala, nu urmeaza o forma de pregatire si nici nu muncesc (NEET) vor participa la proiect in perioada 2018-2021;
  • 500 de tineri NEET isi vor gasi locuri de munca, 400 vor participa la incubatorul de afaceri, iar 40 de companii noi vor fi deschise de acestia;
  • proiectul este implementat in 4 tari europene: Romania, Bulgaria, Italia, si Spania, cu sustinerea expertilor din Norvegia si Belgia, fiind finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin EEA and Norway Grants.

NEETs reprezinta o categorie sociala sensibila, a tinerilor vulnerabili, cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani, care nu sunt la scoala, nu sunt inscrisi nici la o alta forma de pregatire si nici nu muncesc. Pentru a le facilita integrarea pe piata muncii, a fost lansat proiectul european NEETs in Entrepreneurship (Tineri NEET in Antreprenoriat), de catre organizatii Junior Achievement din 6 tari si organizatia Lyk-Z, beneficiind de finantare prin EEA and Norway Grants.

In perioada 2018-2021, 1.600 de tineri NEET din Bulgaria, Italia, Romania si Spania vor beneficia de instruire si suport pentru a deprinde abilitatile necesare pentru a se angaja si pentru a isi deschide propria afacere. Pe langa acestia, proiectul isi propune sa previna alti 1.000 de tineri inscrisi la o scoala din invatamantul vocational si tehnic sa apartina grupului NEET, oferindu-le training si consiliere.

Beneficiarii proiectului vor participa la activitati sustinute in unul dintre cele 4 hub-uri din fiecare tara dintre cele care implementeaza NEETs in Entrepreneurship. Pe parcursul celor 3 ani, cel putin 500 de tineri NEET vor avea acces la activitati pentru insertia profesionala, 400 vor participa la activitati de baza pentru incubarea afacerilor, iar 40 isi vor deschide propriile afaceri.

Beneficiind de expertiza Junior Achievement in realizarea si administrarea continutului educational, tinerii NEET vor putea participa la un curs blended learning despre cariera si antreprenoriat, prin intermediul unor sesiuni interactive, intalniri de lucru si module e-learning. Astfel, acestia vor avea ocazia sa acceseze continutul educational al proiectului intr-o modalitate usor de utilizat pentru ei, indiferent de locatie sau disponibilitatea acestora la un anumit moment din zi. Toate acestea au scopul de a ii ajuta sa gaseasca un loc de munca fie la o companie, fie sa isi deschida propria initiativa antreprenoriala.

„Tinerii NEET care stau acasa nu se pot bucura de oportunitatile varstei lor. Valorificand experienta Junior Achievement de 100 de ani in oferirea de programe educationale, proiectul are obiectivul nobil de a ajuta aceasta categorie vulnerabila sa isi gaseasca un loc in societate. Fenomenul NEET este unul real in intreaga Europa. Tocmai din acest motiv, expertiza consolidata a partenerilor proiectului din 6 tari europene va fi valorificata pentru a ajuta aceste persoane sa isi dobandeasca succesul economic.”, a declarat Alice Dutu, JA Romania.

Prin activitatile sale, proiectul isi propune si sa creeze parteneriate intre institutii, hub-uri pentru afaceri, scoli si agentii economici din piata muncii nationala si cea europeana. In acest fel, tinerii vor beneficia de o insertie profesionala mai usoara si vor avea o atitudine antreprenoriala atunci cand aleg o optiune profesionala.

Partenerii proiectului s-au intalnit cu ocazia lansarii proiectului, la Bucuresti, la prima intalnire transnationala din cadrul proiectului. Proiectul NEETs in Entrepreneurship este administrat si implementat in tara de Junior Achievement Romania.

NEETs in Entrepreneurship este finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

 

Despre JA Romania

Junior Achievement (JA) Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 40 de tari din Europa si 100+ de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate de peste 250.000 de elevi din 1.800 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul www.jaromania.org si pe pagina de Facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.

Despre EEA and Norway Grants

EEA and Norway Grants reprezinta contributia Islandei, Liechtenstein si a Norvegiei pentru o Europa mai verde, mai competitiva si incluiziva. Acestea au doua obiective majore: reducerea disparitatilor economice si sociale in Europa si intarirea relatiilor bilaterale dintre tarile finantatoare si cele 15 tari membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala, Sudica si Baltica. Cele trei tari finantatoare lucreaza alaturi de Uniunea Europeana prin Acordul asupra Spatiului Economic European (European Economic Area  - EEA). Finantatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de acordate de granturi consecutive in perioada 1994-2014. Pentru perioada 2014-2021 suma oferita de EEA and Norway Grants este de 2,8 miliarde de euro.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram