Iasomnia de apartament planta ideala pentru casa ta

11 iunie 2015
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Desigur, nu este vorba de arbustul acela care in fiecare primavara ne imbata cu mireasma lui innebunitoare si care i-a inspirat pe creatorii de parfumuri celebre. Si nici despre vreun bonsai iasomie. Ci pur si simplu de o planta pe care o puteti creste de acum chiar in casa dumneavoastra, cochet asezata intr-un ghiveci. In fapt, o sora mai mica si mai casnica a iasomiei pe care o cunoasteti deja.

Iasomia de apartament (Stephanotis jasminoides)

Iasomia de apartament (Stephanotis jasminoides) este o planta tropicala venita tocmai din Madagascar. Este lemnoasa, cu frunze ovale cerate, motiv pentru care i se mai spune si floarea de ceara. Aprecierea de care se bucura se datoreaza insa florilor ei deosebit de parfumate, albe si, la randul lor, cerate. Acest tip de iasomie este inrudita si cu Hoya (Lacrima Maicii Domnului) si, deci, foarte asemanatoare ca intretinere. Plina de eleganta, ea are nevoie in primul rand fie sa ii sprijiniti tulpinile pe un suport infipt in pamantul din ghiveci, fie sa o cultivati ca o planta suspendata. Cunoscatorii o cresc in general pe suporturi de sarma de forma unui arc mai strans sau mai lung, cu capetele infipte in pamantul din ghiveci sau fixate pe marginea acestuia, pe care se infasoara tulpinile in forma de cununa.

Desi iubeste lumina multa, Iasomia de Madagascar detesta sa stea direct in soare. Are nevoie de umiditate si temperaturi moderate. Iar daca este prea cald, o puteti pulveriza pe frunze avand insa grija sa nu udati si florile. De altfel, imediat ce observati ca incep sa-i creasca bobocii de floare, e obligatoriu sa nu ii mai schimbati locul, pentru ca fiind foarte delicati este posibil sa inceapa sa cada.

De retinut!

Frunzele ingalbenite va anunta ca planta nu are suficienta lumina asa ca va trebui sa o asezati in apropierea unei ferestre, dar nu in bataia soarelui.
Daca frunzele din partea inferioara dinspre tulpina se decoloreaza, inseamna ca iasomia vrea mai mult ingrasamant sau apa cu un alt continut de calcar.

De retinut ca Inmultirea iasomiei de apartament se face primavara sau la inceputul verii, prin butasi. Butasii se trateaza cu pulbere hormonala pentru inradacinare si se planteaza intr-un amestec de turba si putin nisip. Din mai pana in septembrie se fertilizeaza la 15 zile cu ingrasamant lichid iar anual se transplanteaza intr-un ghiveci mai mare, pana cand acesta ajunge la 20 cm, dupa care se va schimba doar solul de la suprafata.

Boli si daunatori

Paianjenul rosu - apare cand aerul este prea uscat iar pentru a scapa de aceasta insecta sunt necesare dusuri repetate.

Cosenila fainoasa - apare pe ramurile tinere si formeaza mici cocoloase ca de vata. Se inlatura cu alcool.
Planta rezista mai bine atacului acestor insecte si daunatori daca isi petrece iarna la o temperatura putin mai scazuta.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram