Ce stiu romanii despre mousse uri si sucuri 100 ?

12 octombrie 2015

Care este diferenta dintre suc si mousse? Se adauga zahar in suc? De ce au aceste produse un termen de valabilitate atat de mare? Cand si ce fel de suc ar trebui sa alegem? Sunt facute mousse-urile din fructe si legume naturale? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care si le pun romanii preocupati de un stil de viata sanatos. Conform unui studiu realizat de Institutul Millward Brown , romanii intampina dificultati in citirea compozitiei de pe etichetele sucurilor.

Studiul arata ca locuitorii Romaniei sunt de parere ca sucurile si mousse-urile contin conservanti, coloranti, arome artificiale si adaos de zahar. Majoritatea (79,4%) crede ca in sucuri se gaseste adaos de zahar si alti indulcitori, in timp ce un procent de 82,1% considera ca pentru a face sucuri sunt folositi conservanti. 51,5% dintre romani cred ca mousse-urile contin zahar, 49,8% sunt de parere ca in ele se regasesc conservanti si indulcitori, iar 46,5% spun ca in sucuri sunt arome artificiale.

94,4% dintre respondenti cred ca numai sucurile proaspat stoarse sunt naturale. Opinia unei patrimi dintre respondenti (23,9%) este ca sucurile pasteurizate pot fi, de asemenea, naturale. Iar o septime (14,3%) considera ca nectarul si sucurile din concentrat sunt naturale, potrivit sondajului. 42,5% din locuitorii tarii cred ca mousse-urile se fac numai din ingrediente naturale.

“Cei mai multi oameni cred ca produsele naturale contin conservanti, coloranti sau alti aditivi care ar putea influenta culoarea sau consistenta. Multi consumatori nu stiu ca, in conformitate cu directiva UE, nu se pot adauga conservanti, coloranti, arome artificiale, zahar sau alti indulcitori in sucurile 100%. Nu este permis, de asemenea, sa se adauge zahar nici in sucurile de fructe sau de rosii. Este interzisa adaugarea acestor ingrediente in sucurile care se regasesc in cutii de carton, in sticle sau in recipiente de plastic. Culoarea, gustul si mirosul sucurilor trebuie sa fie exact aceleasi cu al fructelor din care este produs sucul.”- declara nutritionistul Damian Serban intr-o discutie despre miturile din alimentatie.

Perioada mai lunga de valabilitate a unui suc nu depinde de conservanti, ci este un rezultat al pasteurizarii sau al unui tratament termic din timpul procesului de productie. “Conform legii, conservantii nu pot fi adaugati la sucurile naturale ambalate in cutii de carton si sticle. Pasteurizarea distruge microorganismele si enzimele responsabile pentru deteriorarea produsului. Sticlele ermetic sigilate protejeaza impotriva unei poluari secundare.” – afirma Serban Damian. Mai mult, pasteurizarea este un proces de tratare naturala a sucului, care este similar cu cel pe care toata lumea il foloseste acasa atunci cand pregateste dulceata pentru iarna. Datorita procesului scurt si a tehnologiei moderne de pasteurizare, nu sunt distrusi nutrientii necesari si vitaminele care se regasesc in sucuri si mousse-uri.

Potrivit nutritionistului Damian Serban, sucurile pot fi o gustare perfecta chiar si pentru cei care sunt la dieta. Sucurile 100% si mousse-urile contin zahar natural din fructe si nu adaugat. Prin urmare, valoarea calorica a acestora este similara cu cea a fructelor si legumelor din care sunt facute. “De exemplu, 100 de grame de portocale are 45 kcal, iar 100 ml de suc de portocale are, de asemenea, aproape 45 kcal. Valoarea nutritiva a altor sucuri este, de obicei, intre 40 si 50 de calorii.” – afirma Serban Damian.

###

Campania “Mousse si suc 100%! aici sunt vitaminele istete” este finantata de Uniunea Europeana si Republica Polona, precum si din Fondul de promovare a Fructelor si Legumelor oferit de KUPS.

Uniunea Nationala a Producatorilor de Suc (Asociatia KUPS) este o organizatie industriala ce asociaza producatorii de suc si alte entitati care coopereaza in mod direct cu industria producatoare de suc. Inca din 1993, Uniunea reprezinta industria in initiativele nationale si ale Uniunii Europene, cooperand cu institutii stiintifice, laboratoare, precum si cu organizatii nationale si internationale ale industriei. De asemenea, Asociatia KUPS functioneaza in beneficiul consumatorilor prin intermediul sistemului sau de control voluntar, pentru a asigura sucuri de inalta calitate. In plus, in cadrul operatiunilor sale, KUPS urmareste o serie de activitati de promovare si de educare, sustinand obiceiurile alimentare sanatoase, inclusiv ideea de 5 portii de legume si fructe pe zi, o portie putand fi inlocuita cu un pahar de suc.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram