Recomandarile specialistilor la cumpararea unor pantofi de copii corespunzatori

21 iulie 2016
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Cumpararea primei perechi de pantofi pentru copilul tau este un eveniment. Pentru a nu da gres, este important sa respecti cateva criterii importante in alegerea incaltamintei.

Cand are nevoie de pantofi de copii cel mic?

Se intampla deseori sa vedem bebelusi de 6-7 luni care stau in carucioare, purtand in picioruse ghetute grele, rigide, groase. Mare greseala fac parintii acestor copii. Potrivit profesorului doctor Mihai Jianu, medic primar ortoped, seful sectiei de ortopedie si traumatologie de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", copilul trebuie incaltat cu ghetute sau pantofi de copii moi, din piele, cu talpa flexibila, si asta numai dupa ce invata sa faca primii pasi. Pana cand copilul nu poate sa mearga, parintii nu fac decat sa il chinuie punandu-i ghetute sau pantofi.

Alta recomandare pe care profesorul Mihai Jianu o adreseaza parintilor: in casa, copilul trebuie lasat sa mearga descult sau doar cu sosetute antiderapante, astfel incat talpile acestuia sa deprinda miscarile specifice mersului. Tot cu piciorusele goale trebuie lasat copilul si la plaja. Mersul pe nisip este un excelent antrenament pentru mersul copilului si pentru intarirea musculaturii membrelor inferioare.

Ce masura i se potriveste la pantofii de copii?

Probatul pantofilor este destul de dificil pentru un copil care abia invata sa mearga. Iata un truc pentru a nu-l supune pe prichindel unor chinuri inutile: tineti copilul cu picioarele goale pe o foaie mare de hartie. Desenati conturul picioarelor, decupati forma si comparati-o cu pantofii pe care doriti sa ii cumparati. Este o metoda simpla, rapida si exacta. Veti afla exact masura piciorului si nu va fi nevoie sa-l carati pe copil prin magazine la probe.

Atentie! Nu masurati picioarele copilului cand acesta sta culcat. De obicei, piciorusele sunt grasute si moi. Adevarata masura a picioarelor se poate vedea cand copilul sta ridicat. Sub presiunea greutatii corpului, piciorusele se alungesc cu pana la un centimetru.

Cand schimbam pantofii de copii?

Pe parcursul primelor 36 de luni, copilul va trece de la masura 12 (media la nastere) la 24 (media la 3 ani). Intre 9 si 12 luni, cand copilul deprinde primii pasi sustinut de manute, are nevoie de pantofiori cu masuri intre 16 si 18. Intre 1 si 3 ani, piciorusele cresc repede si au nevoie de pantofi noi. Copilul nu va poate spune cand pantofii sunt prea mici si il strang.
Verificati din cand in cand daca incaltamintea mai este buna. Regula generala: copilul are nevoie de pantofi noi la 4-5 luni.

Ce model de pantofi de copii sa alegem? Pantofi sau ghetute, cu siret, fermoar sau arici, cu talpa plata sau putin inclinata... Exista numeroase modele de incaltaminte pentru copii. Important este sa alegem un model care respecta forma anatomica a piciorului copilului si care nu afecteaza mersul acestuia. Intre 12 si 24 de luni (primul an de mers), este indicata incaltamintea in forma de ghetuta pentru sustinerea gleznei. In ceea ce priveste sistemul de inchidere, este mai bine sa alegeti sireturile sau ariciul, pentru ca se adapteaza mai bine la forma piciorului decat fermoarul sau cataramele.

Alegeti modele cu deschidere cat mai mare pentru a fi mai usor de incaltat. Dupa 2-3 ani, cand copilul face primele incercari de a se incalta si descalta singur, optati pentru modele cu arici. Ii va fi mai usor sa-si satisfaca dorinta de autonomie. Tot dupa 2 ani trebuie sa renuntati la ghetute. Alegeti pantofi, sandale, tenisi mai jos de glezna, care permit intarirea musculaturii piciorului.

Profesorul doctor Jianu combate doua mituri foarte des intalnite printre mamici. Mersul copilului trebuie corectat prin purtarea inversata a pantofilor? Fals. "Recomandarea de a purta incaltamintea invers (gheata dreapta in piciorul stang si invers) este desueta, inutila si nu aduce decat disconfort copilului", spune specialistul. Copilul trebuie sa poarte numai incaltaminte cu talonete? Fals. Profesorul doctor Mihai Jianu este categoric in aceasta privinta: "Utilizarea asa-ziselor talonete a devenit o obsesie pentru multi parinti. Insusi termenul de talonete este impropriu. Talonet se refera la calcai. Denumirea corecta este sustinatoare sau inaltatoare plantare.

Studii facute in Franta si SUA au demonstrat ca purtarea acestor sustinatoare plantare este inutila si uneori daunatoare. In cazul copiilor care stau in picioare si merg, mai ales la copiii suprapon­derali, in primii ani de viata, asa-numitele talonete pot determina presiuni mari asupra capului femural. Prin inaltarea nefireasca a piciorului, sustinatoarele plantare imping capul femural in sus, cu presiune in articulatia soldului. Cum in primii 2-3 ani capul femural are inca structuri cartilaginoase si este maleabil, acesta se poate turti, producand mai tarziu
tulburari vasculare care pot duce la necroza".

Ghetutele, pantofii, sandalele trebuie sa fie din piele atat pe dinafara, cat si in interior. Acesta este singurul material care indeplineste toate cerintele pentru sanatatea picioarelor: pielea este fle­xibila, permeabila la aer, nu provoaca alergii.

Talpa trebuie sa fie antiderapanta, cu o grosime de maximum un centimetru. Trebuie sa fie rezistenta, dar nu prea rigida pentru a permite rularea talpii pe sol.

Partea care sustine calcaiul trebuie sa fie foarte stabila.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram