Obiceiurile alimentare ale românilor între gust siguranța și sanatate

15 mai 2015

Obiceiurile alimentare ale românilor - între gust, siguranță și sănătate

Alimentația în cadrul stilului de viață este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, putând avea efecte benefice sau, dimpotrivă, efecte negative asupra ei. Specialiștii spun că gustul este important, dar alegerile noastre alimentare trebuie fundamentate pe aportul nutritiv echilibrat și siguranţa alimentului (provenienţa, prospeţimea, integritatea şi adecvarea la tabloul patologic, daca este cazul: conţinut de grăsimi, zahăr, alergeni).
Iaurtul este unul dintre produsele care fac parte dintr-o alimentație sănătoasă. Şi totuși, acesta nu se află printre alimentele prezente constant pe mesele românilor, țara noastră situându-se pe ultimul loc în Europa la consumul de iaurt1.
Includerea iaurtului în alimentația zilnică poate avea efecte benefice pe mai multe planuri, acesta fiind o sursă de calciu și alţi nutrienți esențiali, necesari pentru creștere și buna funcționare a organismului.
„Iaurtul este un aliment cu densitate nutrițională foarte bună și conţine mai mulţi nutrienți esenţiali, absolut necesari pentru o bună sănătate: proteine de calitate superioară, calciu, fosfor, potasiu, zinc, bacterii lactice active. Iaurtul se poate integra foarte ușor în alimentația zilnică, la orice vârstă. Îl putem consuma dimineața, la micul dejun, peste zi, putem alege un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate fi consumat înainte de culcare, după o cină ușoară”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
În plus, iaurtul are un rol important în menținerea sau refacerea florei intestinale și are efecte benefice asupra funcţionării sistemului digestiv, spun specialiștii.
„Sănătatea digestivă este foarte importantă ca să ne bucurăm de viaţă şi să fim eficienţi la locul de muncă. În funcţionarea sistemului digestiv, flora intestinală are un rol important. Datorită conținutului de bacterii lactice active, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajută la menţinerea sau refacerea florei intestinale, pentru ca sistemul digestiv să funcționeze corect. Consumul zilnic de iaurturi probiotice este esențial, nu doar ca sursă de bacterii vii, dar şi pentru alţi nutrienţi importanţi”, a declarat prof. univ. dr. Dan Dumitrașcu, Medic primar gastroenterolog, Preşedinte Onorific al Societății Române de Neurogastroenterologie.

În plus, includerea iaurtului probiotic în alimentația zilnică poate avea o influență pozitivă asupra activității unor zone ale creierului, arată un studiu realizat de către cercetătorii de la Centrul de Medicină Integrală (UCLA) din Los Angeles. Potrivit acestuia, prin efectele benefice exercitate la nivelul intestinului, care găzuieşte sistemul nervos enteric, iaurtul probiotic Activia poate influența regiuni cerebrale responsabile de starea emoțională și sensibilitatea la durere. Concret, la femeile care au consumat iaurt probiotic Activia timp de patru săptămâni s-a constatat o îmbunătățire în activitatea cerebrală, exprimată printr-o reactivitate mai scăzută la stimuli emoţionali negativi.

*1Studiu fundamental pentru înțelegerea rolului lactatelor proaspete în comportamentele generale de consum ale românilor,
Synovate, 2011; Raport cu privire la percepția iaurturilor, 360 insights, 2014; Danone Brands Tracking, GFK, 2014; Studiu OMNIBUS 2013; Studiu IPSOS 2014;

Danone a lansat în anul 2013 campania pentru un stil alimentar sănătos „1 iaurt pe zi, sănătatea ţi-o menţii!”, în cadrul căreia a organizat mai multe acţiuni de informare şi educare a publicului privind beneficiile nutrienţilor din iaurt pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor, menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, managementul greutăţii corporale, reducerea riscului de diabet de tip 2, hipertensiune şi, desigur, starea de bine digestiv.
Pe lângă calităţile nutritive specifice, specialiștii consideră că este important ca alimentul să fie sigur – de la ingrediente şi felul în care este produs, până la modul în care este ambalat, păstrat, comercializat şi, desigur, consumat.
Compania Danone, liderul pieței locale de iaurturi, este o companie inovatoare, care își perfecţionează permanent produsele, adaptându-le exigenţelor consumatorilor şi investind semnificativ în vederea menţinerii celor mai înalte standarde de calitate și siguranță alimentară.
Danone a re-lansat, la începutul lunii mai, jumătate din portofoliul său de produse, într-un format nou de pahar - KISS (bazat pe conceptul „Keep it Simple & Safe”), o nouă experienţă pentru consumatori, un aspect mai atractiv și un design ergonomic, unic pe piața din România, şi uşor de reperat la raft.
Introducerea noilor pahare KISS a presupus o investiție de 10 milioane de lei și are la bază o tehnologie unică instalată în fabrica Danone din București. România este prima țară din Europa de Sud-Est unde Danone a implementat această tehnologie inovatoare.
„Fabrica Danone din București procesează aproximativ 50 milioane de litri de lapte pe an şi produce 90% dintre iaurturile Danone consumate în România. Danone a investit constant în operațiunile sale de producție şi distribuţie din România, cât și în sprijinirea dezvoltării fermelor românești de lapte, unele dintre acestea fiind parteneri ai Danone încă din 1999, de la inaugurarea fabricii din Bucureşti. Și aceasta din dorinţa de a oferi românilor produse de cea mai bună calitate și la cele mai înalte standarde de siguranță alimentară. Calitatea și siguranța sunt pe primul loc în viziunea Danone”, a declarat Roxana Tisăianu, Director Comercial Danone România şi Director Dezvoltare Moldova şi Ţările Adriatice.
Danone este liderul pieței din România pe segmentul “iaurturi”, cu o cotă de piață de 50% (în valoare, pe baza datelor de retail, furnizate de AC Nielsen, în perioada Ian-Dec 2014.). De asemenea, consumatorii români au ales Danone pe primul loc în topul calității iaurturilor de pe piața internă (conform studiului QUDAL - Quality Medal, realizat în 2015 de compania elvețiană ICERTIAS). Totodată, Danone a fost votat drept iaurtul care oferă cel mai bun raport calitate/preț (potrivit raportului Best Buy Award pentru România, realizat de ICERTIAS).
Danone România
Danone România este lider de piață pe segmentul iaurturi. Compania are în portofoliu peste 90 de sortimente, realizate în majoritate în fabrica din București, cu lapte proaspăt colectat de la fermierii români. Fabrica Danone din București a produs local primele iaurturi în 1999, iar în prezent 1 din 2 iaurturi consumate în România poartă marca Danone.

Compania Danone România face parte din Grupul Danone, prezent în 140 de ţări, deţinând locul 1 în lume în fabricaţia de produse lactate proaspete şi locul 2 în lume în domeniul apelor minerale îmbuteliate şi alimentaţiei pentru bebeluşi. Grupul DANONE a înregistrat în 2014 vânzări de peste 20 miliarde EURO.

Danone a facut primul pas pe piață în Barcelona încă din 1919, când Isaac Carasso a început să vândă primele iaurturi în farmacii, ca leac pentru infecțiile intestinale, care afectau în special copiii. Astăzi, divizia de lactate este puternic dedicată misiunii companiei de a aduce sănătate prin alimente unui număr cât mai mare de oameni și pune pe piață o gamă variată de produse lactate proaspete, gustoase și nutritive. Cele mai renumite mărci Danone includ iaurturi probiotice (Activia, Actimel), produse pentru copii (Danonino, Disney), iaurturi în stil grecesc, bogate în proteine (Oikos), mărci de răsfăț (Danette) și gamele Danone cu iaurt simplu și cu fructe, așa cum sunt în România Cremosso și Delicios.

Management eveniment: Sănătatea Press Group – expertul tău în comunicare pe domeniul medical
Contact: Ana Maria Cizmaș, [email protected], 0733.011.105

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram