„Mousse si suc 100 aici sunt vitaminele istete ” O colectie de informatii despre sucuri si mousse uri

6 mai 2015

Potrivit opiniilor expertilor, o alimentatie potrivita in copilarie si, mai tarziu, la varsta adulta, se traduce printr-o conditie fizica buna, iar pentru cei in varsta, printr-o stare de bine. Acest lucru inseamna consumul de sucuri si mousse-uri in fiecare zi. Aceste produse sunt elemente importante pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata, atat ca parti ale felurilor principale (exemplu: micul-dejun pentru a-ti incepe ziua), dar si drept gustari in timpul zilei. Fructele si legumele sunt o sursa de vitamine, minerale, polifenoli si carbohidrati, ce contribuie la reglarea functiilor corpului. Atunci cand alegem sucuri, putem fi siguri ca nu contin aditivi artificiali, zahar, sirop sau alti indulcitori, conservanti, coloranti sau alte ingrediente care imbunatatesc gustul, culoarea sau consistenta.

Cum se obtin sucurile?
Sucurile sunt produse in intregime naturale, facute exclusiv din fructe si legume sanatoase, coapte, proaspete sau conservate. Sunt obtinute prin presarea sucului din pulpa sau prin frecare mecanica. Fructele si legumele folosite in producerea sucurilor sunt spalate, sortate si directionate fie spre presare, fie spre frecare. Unele legume, cum ar fi morcovii, sunt frecati mecanic pentru a li se inlatura coaja; fructele si legumele mai mari, precum merele, sunt taiate in bucati mai mici inainte de presare. Sucul din citrice este obtinut printr-o modalitate speciala, prin stoarcerea individuala a fiecarui fruct. Presarea ofera un beneficiu sucului, acesta putand fi ambalat, concentrat sau pasteurizat inainte de a fi depozitat.

Ce este sucul?
Sucul este un produs natural, obtinut exclusiv din fructe sau legume coapte, proaspete, inghetate sau congelate. Conform legislatiei, sucurile din fructe sau legume nu pot contine conservanti, coloranti sau arome, altele decat cele obtinute din fructele sau legumele din care produsul a fost facut. In plus, sucurile de fructe nu ar trebui sa contina zaharuri. Culoarea si aroma provin intotdeauna din fructele sau legumele din care a fost obtinut sucul. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, sucurile de mere pot avea diferite arome, in functie de merele din care acestea au fost facute – mai acre sau mai dulci.

Ce fel de ambalaj?
Sucuri pot fi ambalate in recipiente aseptice de sticla sau plastic, in ambalaje de carton sau ambalaje de tip bag-in-box. Sucul in ambalaje de sticla este pasteurizat prin incalzire la aproximativ 80-90°C, timp de aproximativ 15 minute. Sucul ambalat in alte tipuri de ambalaje este pasteurizat in pasteurizatoare cu functionare sub presiune timp de 15 secunde, apoi racit rapid si turnat intr-un ambalaj steril. Principiul general este: cu cat timpul de pasteurizare este mai scurt, cu atat va creste temperatura si vice versa. Combinatia potrivita intre temperatura si timp este selectata individual in functie de tipul fructului sau a legumei. Datorita PH-ului ridicat, sucurile din legume necesita o temperatura mai mare de pasteurizare. Toate procesele de productie ale sucurilor sunt realizate in conditii speciale, astfel incat calitatea si compozitia sucului sa fie calitativ comparabila cu cele ale sucurilor obtinute direct din fructe sau legume.

Ce poate fi adaugat in compozitia sucurilor?
Sucul de fructe este forma procesata cea mai apropiata sucurilor proaspete. Acest lucru se datoreaza numarului limitat de aditivi permis pentru sucurile de fructe. Aditivi aprobati includ acidul citric (pana la 3 g/l), vitamine si saruri minerale, iar pentru sucul de rosii, sare, condimente si ierburi aromatice. Aromele artificiale, indulcitorii, colorantii si conservantii sunt interzisi. Din 28 octombrie 2013, sucurile din fructe si rosii nu mai pot include niciun fel de zaharuri, inclusiv zaharina, sirop de glucoza, sirop de glucoza-fructoza, glucoza sau fructoza .

Ce sunt mousse-urile?
Mousse-urile sunt produse obtinute in principal din piure de fructe sau din piure de fructe si morcov, toate sanatoase, coapte, proaspete sau conservate. Piureul este un produs al carui compozitie chimica este similara fructelor sau legumelor din care acestea sunt facute. Unul dintre avantajele mousse-urilor este continutul de fibra (pectina): intalnita in mousse-uri, aceasta adauga un plus de savoare, oferind o senzatie de consistenta. Mousse-urile sunt, de asemenea, o sursa de fibre solubile. 100 de grame de mousse este echivalentul unei portii de morcov si de un fruct, una dintre cele 5 portii recomandate de fructe sau legume proaspete pentru consum imediat - disponibile intr-un ambalaj avantajos, functional, perfect pentru calatorii, la munca, la scoala sau in masina.

Care sunt beneficiile consumului de mousse-uri?
Beneficiile mousse-urilor si piureurilor de fructe includ continutul bogat in fibre, atat in forma solubila, pectina, cat si in forma non-solubila, constand in bucatele de morcovi sau pereti celulari de fructe (celuloza, lignina si hemiceluloza). Pectina ce se gaseste in mousse-uri imbunatateste aroma produsului si da consistenta, oferind, de asemenea, si fibre solubile. Fructele contin compusi fenolici din grupul bioflavonoidelor. Mousse-urile pe baza de piure de morcov contin beta-caroten, adica pro-vitamina A. Mousse-urile si piureurile de fructe contin elemente valoroase si esentiale, in special potasiu, calciu si magneziu. Asemenea fructelor si legumelor, mousse-urile contin si o compozitie redusa de proteine si grasimi.

Cum sunt produse mousse-urile?

Mousse-urile si piureurile din fructe si legume sunt produse obtinute din paste de fructe sau de legume, uneori cu suc concentrat adaugat. Mousse-urile din fructe si legume 100% contin numai fructe si legume, eventual cu arome. Piureurile sunt realizate din legume si fructe precum morcovi, banane, mere, capsuni si caise. Piureurile sunt obtinute exclusiv din fructe sau legume sanatoase, coapte, proaspete sau conservate. Sunt obtinute prin fragmentarea, fierberea si frecarea mecanica a fructelor sau legumelor, rezultand un produs uniform, dens, fara parti necomestibile (seminte si miez). Mousse-urile si piureurile din fructe si legume sunt produse ale caror compozitie chimica este similara fructelor sau legumelor din care acestea sunt produse. Mousse-urile sunt obtinute prin amestecarea piureurilor de fructe si de obicei morocovi impreuna cu sucuri concentrate pentru a obtine parametrii organoleptici potriviti: extract acid si consistenta. Mousse-urile pot fi imbogatite cu vitamine. Mousse-urile 100% nu contin zahar adaugat, aroma lor dulce provenind din piureurile si sucurile utilizate. Culoarea mousse-urilor este cea a ingredientelor naturale folosite: morcovi sau alte fructe si legume, fara coloranti adaugati.

Care sunt ambalajele potrivite pentru mousse-uri?
Mousse-urile deja preparate si piureurile de fructe sau legume sunt pasteurizate, refrigerate, apoi ambalate in cutii potrivite. Tehologia de producere a mousse-urilor si piureurilor din fructe si legume pastreaza aproape in totalitate beneficiile nutritionale ale fructelor si legumelor din care acestea au fost produse si nu necesita folosirea conservantilor.

Care sunt tipurile de sucuri?

Sucurile sunt impartite in:
1. Materie prima:
- sucuri de fructe,
- sucuri de legume,
- sucuri de fructe si legume.
2. Consistenta:
- sucuri de tip piure/ nectar – Obtinute prin pasarea legumei sau fructului intreg/ decojit, pana la o consistenta semi-lichida. Contine nutrienti si fibre dietetice importante care ofera senzatia de satietate. Sucurile de tip piure sunt obtinute din legume si reprezinta o sursa mai importanta de nutrienti decat fructele, avand, in acelasi timp, un numar mai mic de calorii.
- sucuri tulburi – procesul de productie nu trece prin faza de compensare si filtrare, prin urmare, sucul contine elemente de opacifiere naturale si densitate. Aceste sucuri contin inclusiv fibre si pectina, compusi fenolici si carotenoide.
- sucuri limpezi/ clare – Trecand prin procesul de filtrare, acestea nu contin pulpa de fructe si/ sau legume. Acest tip de sucuri contine mai putini compusi biologici activi decat sucurile dense, dar pastreaza majoritatea vitaminelor si sarurilor minerale.

3. Procesare termica:
- sucuri non-pasteurizate – sucuri ce nu au fost conservate prin pasteurizare, cu termen de valabilitate redus, de regula intre una si trei zile, ce necesita refrigerare permanenta, de la productie si pana la consum (de exemplu, sucurile ce au termen de valabilitate o singura zi).
- sucuri pasteurizate la temperaturi scazute – supuse procesului de incalzire la aproximativ 70°C, cu un termen minim de valabilitate de cateva saptamani.
- sucuri pasteurizate – supuse la procesul de incalzire la 100°C, au un termen de valabilitate de mai multe luni, putand fi pastrate la temperatura camerei.

4. Tipuri de produse semi-preparate:
- directe – NFC (Not From Concentrate – nu din sucuri concentrate) – sucuri obtinute prin stoarcere, presare sau frecare. Pot fi piureuri, sucuri dense sau clare, pasteurizate sau doar refrigerate. In ultimul caz, sucul are o valabilitate scazuta si trebuie sa fie refrigerat.
- reconstituite – obtinute din sucuri concentrate sau piureuri prin adaugarea aceluiasi volum de apa ce a fost anterior indepartat (evaporat) si posibil prin adaugarea aromei aceluiasi tip de fruct sau leguma. Utilizarea sucurilor concentrate are o justificare economica, deoarece reduce costurile de depozitare si de transport, echilibreaza diferentele in cantitate si de calitate ale diferitelor culturi din diverse regiuni si stabilizeaza variatia de pret de-a lungul anilor cu recolte bogate sau, din contra, slabe. Calitatea apei utilizata pentru reconstituire trebuie sa corespunda cel putin normelor apei potabile. Cel putin 50% din apa este indepartata din produsele fabricate pentru consumul direct. Sucurile sunt, de obicei, concentrate de cinci sau sase ori.

De ce nu se altereaza sucurile?
Sucurile sunt pasteurizate pentru a le oferi rezistenta din fructe si legume si in acelasi timp pentru a creste calitatea si a le prelungi durata de viata la raft.

Ce reprezinta procesul de pasteurizare?
In procesul de pasteurizare, temperatura produsului creste rapid, apoi coboara. Procesul este in intregime sigur si sanatos si similar cu pregatirea conservelor de casa pentru iarna. Totusi diferita de procesul realizat in casa si datorita solutiilor avansate, pasteurizarea minimizeaza pierderea de vitamine sensibile la temperatura, saruri minerale sau macronutrienti. Rolul procesului este acela de a pastra valoarea nutritiva, distrugand, in acelasi timp, microorganismele si enzimele, care, pastrate in suc, ar conduce la procesul natural de fermentatie.

Consumul de suc in tarile Uniunii Europene
In tarile UE, consumul de suc este de 13,4 litri/ persoana/ an (prin comparatie, consumul comun de sucuri si nectaruri din UE este de 21 de litri, 27 de litri in SUA, doar 5 litri in America de Sud si doar 2 litri in Asia si Pacific, conform Liquid Fruit, Market Report AIJN 2014). Astfel, media europeana a consumului de suc se afla in jurul valorii de 1,1 litri de suc pe luna, o cantitate mult mai mica decat cea recomandata de experti: 200 ml de suc pe zi. In schimb, un roman consuma in medie 1 litru de suc pe an. Pentru a urma recomandarea specialistilor, consumul lunar de suc ar trebui sa fie mult mai mare (in jurul valorii de 6 litri).

Care sunt legile care reglementeaza calitatea sucurilor, mousse-urilor si piureuri de fructe si legume?
1. Directiva Parlamentului European si a Consiliului European 2012/12 / WE din 19 aprilie 2012, ce modifica Directiva 2001/112 a Consiliului / WE privind sucurile de fructe si anumite produse similare destinate consumului uman.
2. Ordonanta Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din 8 februarie 2013, de modificare a regulamentului privind cerintele detaliate cu privire la calitatea comerciala a sucurilor de fructe si nectaruri.
3. Regulamentul Parlamentului European si Consiliului 1333/2008 din 16 decembrie 2008 privind aditivii produselor alimentare, inlocuind directivele si deciziile anterioare (Regulamentul UE) nr. 1129/2011 din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 1333/2008 de instituire a unei liste a Uniunii Europene de aditivi alimentari.
4. Regulamentul Parlamentului European si Consiliului 1169/2011 din 25 octombrie 2011 privind comunicarea catre consumatori de informatii despre produsele alimentare, modificari ale regulamentului Parlamentului European si Consiliului 1924/2006 si 1925/2006, precum si revocarea din directiva 87/250 Comitetului / EWG, Directiva 90 /496 / EWG, directiva Comitetului 1999-1910 / WE si 2008 /5 / WE si reglementarea Comitetului 608/2004

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram