MAINILE DEZINFECTATE SUNT MAINI SIGURE Prima conferinta nationala din cadrul campaniei quot;SALVEAZA VIETI: SPALA TE PE MAINI quot;

7 mai 2014

Campania este sarbatorita in toata lumea pe data de 5 mai, iar scopul acesteia este de a atrage atentia asupra importantei pe care o are igiena mainilor personalului medical in momentul in care acorda asistenţa pacientului, primul pas in prevenirea şi controlul infecţiilor asociate ingrijirilor medicale.
Academia Aesculap, recunoscuta ca un simbol in educatia medicala, s-a alaturat anul acesta Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" in promovarea igienei mainilor prin intermediul primei conferinte nationale Salveaza vieti: spala-te pe maini!. Academia Aesculap este prezenta in peste 40 de tari si a instruit pana in prezent aproape 70.000 de cursanti, profesionisti din domeniul sanatatii. In Romania, Academia Aesculap a sustinut peste 30 de cursuri venind astfel in intampinarea nevoilor de educatie medicala din tara noastra, instruind 1200 de profesionisti din domeniul sanatatii.
Un alt sustinator al campaniei initiate de Organizatia Mondiala a Sanatatii este B. Braun Medical, companie producatoare de solutii dezinfectante pentru maini prezenta in 61 de ţari. Peste 50.000 de angajaţi lucreaza impreuna pentru a imbunataţi sistemul de tratament pentru pacienţi, procedurile de lucru in spitale şi practica medicala. In acest mod, B. Braun Medical işi propune sa creasca siguranţa pacienţilor, medicilor şi personalului medical.

Prima conferinta nationala Salveaza vieti: spala-te pe maini!
Conferinta s-a desfasurat in prezenta Ministrului Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu si a tratat teme precum aparitia infectiilor asociate ingrijirilor de sanatate expusa de Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel sau prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale intr-un spital privat expusa dr. Andreea Moldovan de la spitalul Sf. Constantin din Brasov.
Prof. Dr. Didier Pittet, director al Programului de control al infectiilor si al Centrului pentru siguranta pacientilor sustinut de Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din cadrul Spitalului universitar din Geneva a transmis mesajul sau prin intermediul unei inregistrari video, chiar in deschiderea conferintei. Programele conduse de Prof. Dr. Didier Pittet au reunit in 7 ani de activitate 129 de tari care si-au aratat sprijinul, iar in peste 40 de tari si regiuni au fost implementate campanii pentru igiena mainilor. In 2012, mai mult de 15.000 de spitale au raspuns pozitiv campaniei pentru prevenirea si controlul infectiilor intraspitalicesti, insumand peste 13 milioane de lucratori din sistemul medical.
Dr. Amelia Dinu, presedinte al Academiei Aesculap in Romania, a incheiat conferinta cu detalii despre parteneriatul cu INBI: "Suntem onorati sa fim partenerii unui eveniment atat de important precum prima conferinta nationala din cadrul campaniei Salveaza vieti: spala-te pe maini! Academia Aesculap are ca obiectiv participarea activa la dezvoltarea unei platforme stiintifice care sa incurajeze schimbul de informatii si experienta in sectorul medical din Romania."

Despre infectiile intraspitalicesti
Anual se produc in ţarile din Uniunea Europeana circa 4 milioane de infecţii intraspitalicesti* (infecţii urinare, infecţii ale cailor respiratorii superioare şi inferioare, infecţii ale plagilor chirurgicale, bacteriemii, septicemii, infecţii cutanate) responsabile de circa 37.000 de decese. Şi mai important este faptul ca jumatate dintre aceste infecţii sunt produse de germeni multirezistenţi (ECDC 2011).
In jur de 7 % dintre bolnavii care au fost internaţi mai mult de 2 zile intr-o secţie de terapie intensiva dintr-un spital european, in anii 2008 şi 2009, au dezvoltat o pneumonie (in peste 90% din cazuri asociata cu ventilaţia mecanica). Cei mai frecvenţi germeni izolaţi de la aceste cazuri au fost Pseudomonas aeruginosa şi Staphylococcus aureus. (ECDC Surveillance report 2010, 2011).
Infecţia asociata cu ingrijirile medicale ( infecţie nosocomiala sau infecţie intraspitaliceasca) poate fi definita ca:
- infecţie contactata in spital de catre un pacient care a fost internat dintr-un alt motiv decat cel infecţios;
- infecţie aparuta la un pacient din cadrul unui spital sau al unei alte unitaţi medicale, la care infecţia nu era prezenta sau nu se afla in perioada de incubaţie la momentul internarii;
- infecţiile dobandite in spital, dar diagnosticate dupa ieşirea din spital (ex. infecţia nou-nascutului diagnosticata dupa externare sau infecţii dupa intervenţii laparoscopice cu internare de scurta durata);
- infecţiile ocupaţionale la personalul medical;
- infecţia contactata ambulator (cabinet medical de diverse specialitaţi : de ex. stomatologie, ginecologie, explorari funcţionale, etc).

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram