Ghid complet pentru alegerea biberoanelor celor mici

2 noiembrie 2015
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Biberoanele sunt obiecte indispensabile oricarei mamici care se respecta dar exista multe controverse legate de ele: ba ca cele din plastic ar fi toxice, ba ca ar cauza carii. Pentru a veni in intampinarea acestor dileme ne-am gandit sa punem cap la cap un ghid al biberoanelor care sa iti raspunda la toate intrebarile.

Tipuri de biberoane

Biberoanele din plastic sau sticla, colorate sau transparente - tu alegi. Desigur, biberonul cel mai potrivit este cel pe care copilul tau il prefera.

In primele saptamani de folosire a biberonului, incearca sa folosesti o varietate de forme din diferite materiale pentru a o gasi pe cea mai potrivita. In cateva luni, fii pregatita sa schimbi din nou biberonul, atunci cand copilul este destul de mare si poate sa tina cu manuta sa sticla.

De fapt nu exista "cel mai bun" biberon, insa pe masura ce bebelusul tau inainteaza in varsta, ar putea sa scape sau sa arunce sticla, asadar ai putea ajunge la concluzia ca plasticul este, in acest caz, o alegere mai buna.
Cu ani in urma, singurele biboroane disponibile pe piata erau cele din sticla. Dar sticla era grea si, cel mai important, casanta. Asa ca atunci cand au aparut biberoanele din plastic, cele din sticla au fost aproape de tot date uitarii.

Ultimele studii realizate in lume care pun la indoiala calitatile plasticului si siguranta sa pentru folosirea in alimentatie, mai ales in cazul bebelusilor, au inceput sa puna parintii in situatia de a-si ridica niste semne de intrebare: poate biberoanele de sticla nu erau un lucru chiar atat de rau pana la urma.

Care dintre aceste materiale sa fie mai sigur: sticla sau plasticul? Copilul iti ofera cateva informatii despre fiecare dintre ele si sfaturi pentru ca tu sa alegi ce este mai bun pentru copilul tau.

Problema biberoanelor de sticla este evidenta. Daca l-ai scapat din mana, ai toate sansele sa umpli bucataria de cioburi murdare si dificil de strans. Unde mai pui ca sunt si grele. Pe de alta parte, biberoanele de sticla nu il expun pe cel mic riscului de a ingera chimicale odata cu laptele din biberon.

Biberoanele de plastic sunt usoare si nu se sparg. Totusi, preocuparile cercetatorilor au scos la iveala faptul ca plasticul contine o toxina care este eliminata atunci cand recipientul din acest material este incalzit.
Grijile parintilor cu privire la biberoane
Studiile de laborator au relevat faptul ca nivele scazute din aceasta toxina, numita bisophenol (BPA), pot duce la modificari ale creierului si ale sistemului reproducator, ceea ce, dupa cum spun cercetatorii, ar putea duce la o crestere a riscului de prostata sau cancer la san,chisturi ovariene, endometrioza si pubertate precoce.

Inainte sa intri in panica, trebuie sa stii ca specialistii in sanatate considera ca volumul de toxine din biberoane si alte obiecte consumabile din plastic, nu este periculos. Ei considera ca volumul de BPA care se transmite in alimentele si bauturile depozitate in recipiente de plastic este prea mic pentru a putea cauza probleme de sanatate. Chiar si asa, pentru mai multa siguranta, cercetarile continua.

Alegerea biberonului

Multi dintre producatorii de biberoane pentru bebelusi fac demersuri pentru a scoate compusul considerat periculos din plasticul pe care il folosesc.

Pentru a scapa de teama de BPA, poti alege biberoane confectionate din plastic non-policarbonat, care contine fie polietilena, fie polipropilena. Acest tip de plastic este foarte potrivit si in momentul in care copilul tau trece la canuta.

De asemenea, unii producatori au trecut pe ambalajul biberoanelor mentiunea "BPA-free" (fara BPA).

Daca mergi pe mana biberoanelor din sticla, dar esti ingrijorata de faptul ca s-ar putea sparge, unii producatori fac suporturi de silicon care sa imbrace biberonul protejandu-l.
Ingrijirea si curatarea biberoanelor
Iata cateva sfaturi despre cum poti intretine biberoanele bebelusului tau si cum poti reduce riscul de BPA:

• Nu pastra niciodata laptele de san sau laptele formula in recipiente de plastic. Pune-l in acestea doar in momentul in care i-l dai bebelusului si arunca apoi cantitatea ramasa.

• Caldura si uzura contribuie la eliminarea unei cantitati mai mari de BPA din plastic. Incalzeste biberoanele in apa calda, nu fierbinte, in loc sa le bagi in cuptorul cu microunde. Arunca biberoanele zgariate sau crapate.

• Atunci cand cureti biberoanele, foloseste apa calduta si un burete moale. Apa fierbinte si buretii duri ar putea duce la zgarierea si craparea plasticului.

• Inlocuieste imediat biberoanele de sticla care s-au crapat sau sunt ciobite.

Sterilizatoarele pentru biberoane reduc timpul petrecut de mamica sterilizand prin fierbere biberoanele, tetinele si tot ce tine de instrumentele pentru hranirea bebelusului. Unele accesorii pentru hranirea bebelusului nu pot fi sterilizate prin fierbere si doar cateva in sterilizatoarele cu abur, asadar poti folosi sterilizarea chimica.
Tipuri de sterilizatoare pentru biberoane
• Sterilizatorul pentru microunde este un recipient cu capac, care se inchide ermetic. Dupa spalarea biberoanelor, acestea se plaseaza insterilizatorul pentru microunde impreuna cu o cana de apa si se lasa in cuptorul cu microunde atat timp cat este specificat in instructiunile de utilizare, in general 5-8 minute, plus timpul de racire.

Ai in vedere ca in cuptorul cu microunde nu trebuie sa pui obiecte metalice.

• Sterilizatorul cu abur este un aparat compus dintr-o zona inchisa ermetic unde se pun biberoanele si sub care se afla o alta zona unde se pune apa. Acesta este adaptarea casnica a metodei folosite in spitale si este rapid si eficient. Dureaza 8-12 minute, plus timpul de racire.

Cand este pornit, aburii fierbinti trec in zona unde se afla biberoanele si astfel se sterilizeaza, deoarece aburii au temperaturi mai mari decat apa care fierbe. Acesta nu ocupa mult loc in dulap si iti mai ramane loc sa depozitezi si biberoanele pe langa el.

Trebuie sa fii atenta ca ceea ce pui in sterilizator sa reziste la temperaturi inalte. Biberoanele si tetinele trebuie asezate cu gura in jos, pentru o mai buna sterilizare.

Ai grija atunci cand scoti capacul sa nu te oparesti cu aburii care vor iesi.
Caria de biberon
De indata ce copilului ii apar primii dintisori, el devine susceptibil de carii. Aceste carii ale dintilor de lapte sunt cunoscute drept carii de biberon.

Acestea pot afecta dintii in totalitate sau pot aparea doar sub forma unor pete si se intalnesc cel mai adesea in cazul dintilor de sus. Totusi, ar putea fi afectati si alti dinti, in egala masura.

Care sunt cauzele cariei de biberon?

Cariile apar atunci cand lichidele dulci sunt oferite copilului, iar el este lasat sa suga din biberonul respectiv pentru o perioada indelungata. Multe lichide dulci constituie cauza acestor carii: de la ceaiul indulcit si sucul de fructe pana la laptele praf si laptele propriu-zis.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram