Cum sa renuntam la cele mai nesanatoase 5 obiceiuri alimentare

26 aprilie 2016

Ritmul de viata tot mai alert nu favorizeaza obiceiurile alimentare sanatoase si corecte. Romanii consuma prea putine produse recomandate pentru o dieta echilibrata. Cu cat suntem mai grabiti, stresati si obositi, cu atat obiceiurile alimentare nepotrivite si nocive devin mai prezente. Eliminarea obiceiurilor alimentare necorespunzatoare nu este atat de dificila precum credem.

1. Lipsa unui mic dejun sanatos
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Dupa o noapte de somn, nivelul de glucoza din sange devine foarte scazut . De aceea, in fiecare dimineata avem nevoie de o doza rapida de energie care sa ne trezeasca si sa ne pregateasca pentru toate activitatile din ziua respectiva. Din pacate, avem inca tendinta sa nu mancam la micul dejun din cauza grabei de dimineata sau a obiceiurilor incorecte. Rezervati-va timp dimineata pentru pregatirea si servirea unei mese echilibrate! Micul dejun ar trebui sa fie consumat fara graba, de preferat impreuna cu familia, intrucat astfel se pastreaza o legatura stransa cu membrii familiei, iar copiii au un bun exemplu de urmat. Un mic dejun echilibrat ar trebui sa contina in principal fructe si legume, cereale si produse lactate. Meniul de dimineata ar trebui sa includa, de asemenea, suc de fructe 100% sau un mousse, astfel incat sa asiguram corpului toate vitaminele valoroase si substantele nutritive.
“Un mic dejun sanatos imbunatateste creativitatea, aptitudinile de comunicare si memoria pe termen scurt. Asta te ajuta sa te descurci mai bine la scoala sau la locul de munca. De asemenea, micul dejun are efecte benefice si pe termen lung. Cercetatorii spun ca oamenii care iau micul dejun cu regulariate au o greutate a corpului mult mai stabila si sunt mai putin predispusi riscului de a deveni obezi, in comparatie cu cei care sar peste micul dejun. Cred ca oamenii care mananca la micul dejun sunt cei care iau decizii sanatoase si pentru restul meselor din timpul zilei – mananca mese regulate si este putin probabil sa aleaga gustari nesanatoase.”, afirma Andreea Berecleanu.
2. Mese neregulate
In timpul zilei ar trebui sa existe o pauza de 3-4 ore intre mese. Pauzele prea lungi dintre mese determina o scadere a nivelului de glucoza din sange, ceea ce reduce capacitatea concentrare, deterioreaza starea noastra de bine, provocand somnolenta si iritabilitate. Conform recomandarilor nutritionistilor, ar trebui sa consumam 5 mese pe zi, de preferinta la ore fixe. Bineinteles ca acest lucru nu este usor, mai ales la locul de munca, daca suntem stresati sau daca suntem grabiti. Astfel, pentru a ne potoli foamea, am manca orice avem la indemana. Dar ce putem face pentru a evita astfel de situatii?
“O idee buna este sa-ti planuiesti mesele si sa faci cumparaturi dinainte. Merita sa pregatesti o data sau de doua ori pe saptamana un plan preliminar al meselor pentru urmatoarele cateva zile. Atunci cand stii ce mananci, sunt sanse mai mari sa ai un program prestabilit pentru mesele zilnice. Intotdeauna este important sa ai acasa produsele de care ai nevoie pentru prepararea meselor simple, cum ar fi cereale, orez, paste, legume, paine, sucuri si mousse-uri. Astfel, poti sa pregatesti o masa rapida si gustoasa.”, completeaza Andreea Berecleanu.
3. Gustari necorespunzatoare
Din perspectiva sanatatii fizice si mentale, cele mai gresite obiceiuri alimentare sunt gustarile luate necorespunzator. Cel mai adesea suntem tentati sa alegem prajituri, bomboane sau chips-uri pentru ca acestea ne modifica buna dispozitie (deoarece nivelul de glucoza este instabil), dar ne provoaca si remuscari (“nu am putut rezista nici de data asta”). Exista mai multe cauze pentru gustarile necorespunzatoare: foame (intervale prea mari intre mese), stres, plictiseala sau lipsa timpului pentru a pregati o masa corespunzatoare.
Totusi, cum putem sa ne imbunatatim dieta fara gustarile necorespunzatoare dintre mese? Mai presus de toate, trebuie sa evitam situatiile in care ne este foarte foame, pentru ca atunci sunt mai multe sanse sa alegem ceva nesanatos. Nutritionistii subliniaza faptul ca gustarile bogate in calorii ar trebui sa fie inlocuite cu gustari benefice. Este mai bine sa avem la indemana un pachet de nuci, cereale, fructe, un plic de mousse sau o sticla de suc de 100%, produse care pot furniza energie in momentele de foame. Sucurile si mousse-urile ne protejeaza si impotriva oboselii cronice sau a scaderii imunitatii, oferindu-ne doza necesara de vitamine. Sucurile si mousse-urile contin, de asemenea, fibre necesare organismului, care ofera un sentiment de satietate fara calorii inutile.
4. Supraalimentare
Uneori trebuie sa spui “stop!”. Mancatul fara moderare produce o povara prea mare asupra stomacului, dar si pierderea capacitatii de concentrare si somnolenta, iar pe termen lung poate duce la indigestie si instalarea obezitatii. Romanii nu consuma suficiente produse recomandate intr-o dieta echilibrata, cum ar fi painea neagra, cerealele, pastele, laptele, fructele, legumele, sucurile si mousse-urile. In schimb, mananca prea multe mese bogate caloric, cu multe grasimi care nu furnizeaza substante nutritive esentiale, ci cauzeaza o crestere temporara a glucozei in sange si, pe termen scurt, satietate.
Modalitatea de evitare a supraalimentarii este respectarea unei diete adecvate. Mesele trebuie sa fie consumate in mod frecvent, dar in cantitati mai mici. Cheia este limitarea cantitatii de calorii consumate prin eliminarea alimentelor cu grasimi, precum si a produselor alimentare indulcite. Mai mult, este necesar sa avem in vedere faptul ca trebuie sa mancam 5 portii de legume sau fructe pe zi. De asemenea, un rol crucial il ocupa si activitatea fizica, datorita careia se arde excesul de calorii.
5. Fast-food
De cele mai multe ori, inlocuim cina cu o masa la fast-food, spunandu-ne ca aceasta este singura oportunitate de a oferi rapid energie. Avem tendinta sa facem acest lucru atunci cand nu avem timp sa pregatim o masa echilibrata. Cu toate acestea, in cazul in care acest lucru se intampla prea des, ar trebui sa ne punem semne de intrebare.
“Poti sa creezi un plan, cum ar fi o lista cu produsele care pot oferi corpului tau o doza rapida de energie pe intreaga durata a zilei. In acelasi timp, trebuie sa alegi acele produse care iti ofera nutrientii necesari pentru imbunatatirea starii de spirit si a atitudinii. Urmatorul pas este sa consumi aceste produse cat mai des. Pot fi nuci, fructe uscate, fructe proaspete sau legume, dar si sucuri si mousse-uri, sandwich-uri sau salate pregatite in casa.”, completeaza Andreea Berecleanu.
Campania “Mousse si suc 100%! aici sunt vitaminele istete” este finantata de Uniunea Europeana si Republica Polona, precum si din Fondul de promovare a Fructelor si Legumelor oferit de KUPS.

Uniunea Nationala a Producatorilor de Suc (Asociatia KUPS) este o organizatie industriala ce asociaza producatorii de suc si alte entitati care coopereaza in mod direct cu industria producatoare de suc. Inca din 1993, Uniunea reprezinta industria in initiativele nationale si ale Uniunii Europene, cooperand cu institutii stiintifice, laboratoare, precum si cu organizatii nationale si internationale ale industriei. De asemenea, Asociatia KUPS functioneaza in beneficiul consumatorilor prin intermediul sistemului sau de control voluntar, pentru a asigura sucuri de inalta calitate. In plus, in cadrul operatiunilor sale, KUPS urmareste o serie de activitati de promovare si de educare, sustinand obiceiurile alimentare sanatoase, inclusiv ideea de 5 portii de legume si fructe pe zi, o portie putand fi inlocuita cu un pahar de suc.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram