Conservarea între mit şi adevar

23 septembrie 2016

Ce recomanda conservele de peste?

Cel mai bine e sa consumi alimentele in starea lor naturala, insa nu e tot timpul posibil acest lucru. De aceea, oamenii au invatat de-a lungul timpului cum sa conserve mancarea astfel incat sa o consume pe o perioada cat mai lunga si pentru a evita alterarea acesteia. O mare provocare a fost conservarea pestelui si a carnii, dar acum deja s-a ajuns la o adevarata industrie in domeniu. Daca vorbim de conserve de calitate cum sunt Eva file de macrou in ulei vegetal sau Eva file de hering in ulei vegetal, atunci pestele in conserva este chiar indicat pentru o alimentatie echilibrata si, uneori, prezinta avantaje fata de cel aflat in stare prospata. Ce sustine aceasta idee? Faptul ca pestele in conserva pastreaza proprietatile sale fata de cel congelat care trece prin procesul de inghet – dezghet, usurinta cu care se poate gati, portionarea si forma pre-gatita in care se afla. Se pare ca cele mai sanatoase conserve sunt cele care folosesc ulei in loc de sos, insa acest lucru nu le face pe celelalte mai putin abordabile sau nu le scade din aportul nutritiv in alimentatie. De asemenea, faptul ca pestele poate fi consumat si de cei ce nu au acces la o sursa proaspata, face din conserve solutia cea mai buna pentru ca organismul sa nu fie privat de calciu, aminoacizi si binefacatorul Omega 3 care ii sustin functionalitatea.

Desi am fi tentati sa credem ca pestele din conserva nu este sanatos, nutritionistii sustin ca important este sa stim ce sa alegem. De aceea calitatea, cum este cazul produselor Podravka, poate face ca alegerea unei conserve sa fie mai buna decat lipsa completa a pestelui din alimentatie.

Pro sau contra alimente conservate
Conservarea, insa, nu presupune doar achizitionarea din comert, ci este un procedeu de care te poti ocupa chiar tu in propria casa. Gospodinele stiu ca acum e vremea muraturilor, a dulcetutilor, compoturilor, verzei murate si a castravetilor la otet. Sunt acestea sanatoase? Muraturile favorizeaza digestia mai ales cand ai avut o masa bogata in carne si grasimi. De asemenea, varza pastreaza o parte din vitamine si minerale, menținandu-și proprietatile anticancerigene si daca este murata.

Consumate cu masura, muraturile si dulceturile pot fi alimente care aduc un aport de substante hranitoare, insa e nevoie de un control mai atent al cantitatii de zahar sau de sare, mai abundente in produsele conservate decat in cele proaspete, acestea fiind chiar substantele care ajuta la conservare. Astfel, e nevoie de o atentie sporita din partea celor care urmeaza o dieta, o cura de slabire, care au diabet zaharat, hipertensiune sau hipotensiune arteriala. Otetul folosit la muraturi, daca este obtinut din vin sau din mere, are proprietati antibacteriene si de stimulare a digestiei, insa, muraturile in otet nu sunt recomandate persoanelor cu hiperaciditate sau celor care sufera de ulcer gastro-duodenal.

Carnea poate fi si ea conservata prin sarare, uscare si afumare. Pestele nu face exceptie de la aceasta modalitate de pastrare, el fiind astfel conservat de locuitorii din zonele de tarm, unde indeletnicirea de baza a localnicilor e pescuitul. Afumarea, care este folosita si in cazul fructelor, nu este indicata de medici, cu atat mai putin persoanelor cu afectiuni hepatice si biliare.

Valoarea nutritiva a conservelor nu este aceeasi cu cea a alimentelor proaspete, prin fierbere, uscare, afumare, fermentare, alimentele pierzandu-si din nutrienti, insa e mai bine sa consumi alimente diverse cu moderatie decat sa lipsesti organismul in totalitate de prezenta unor substante folositoare sustinerii si functionarii acestuia.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram