Boala varicoasa prevenire complicatii si tratament

9 februarie 2016
Autor:
WEBDESK

Studii de specialitate cu privire la boala varicoasa indica faptul ca aceasta este una dintre cele mai raspandite afectiuni de pe glob, 50% din populatie confruntandu-se cu varicele la nivel global si aproximativ 30% din populatia Romaniei se confrunta, de,asemenea, cu aceasta boala. Varicele nu pot fi tratate cu superficialitate deoarece odata ce apar si nu sunt tratate pot duce la complicatii severe precum ulcerele (rani deschise) sau trombi (cheaguri de sange care vor bloca circulatia sangvina).

Din pacate, deseori boala varicoasa este tratata cu superficialitate de catre cei afectati. Persoanele in cauza nu au in vedere ca varicele reprezinta o complexa afectiune medicala cu foarte multi factori de risc si complicatii severe. Probabil ca una dintre cauzele pentru care persoanele care au varice nu acorda atentia necesara bolii consta in faptul ca evolutia acesteia nu este alarmanta ci mai degraba silentioasa. In timp, se ajunge la simptome neplacute precum senzatia de picioarele grele, obosite, furnicaturi, umflare si dureri la nivelul membrelor inferioare. Pe masura ce boala avanseaza se ajunge la leziuni mari si situatii grave, greu de tratat.

Prevenirea varicelor

Sa previi aparitia varicelor presupune sa stai departe de factorii de risc care duc la aparitia bolii venoase: sa nu stati mult in picioare; sa urmati o dieta echilibrata pentru a nu ajunge la obezitate; sa nu va expuneti la temperaturi foarte mari sau foarte mici; sa evitati sedentarismul; sa nu fumati, etc. De asemenea, mersul pe jos cate 2-3 kilometri/zi, innotul si ciclismul, evitarea hainelor mult prea stramte si a  tocurilor inalte va pot tine departe de aceasta boala.

Complicatiile bolii varicoase

Tratarea cu superficialitate a varicelor, faptul ca persoana afectata nu merge la medic si nu urmeaza indicatii de specialitate in vederea remedierii situatiei, poate duce la complicatii de foarte multe ori deosebit de severe. Ulcerul venos si tromboza venoasa pot fi prevenite prin aplicarea precoce a unui tratament varice local. Tromboza venoasa poate fi fatala. Aceasta boala presupune formarea unui cheag de sange care poate ajunge la inima. Pe de alta parte, ulcerul venos este o boala greu de tratat iar vindecarea se va face in foarte mult timp.

Tratarea bolii varicoase

In stadiul incipient al bolii se pot folosi remediile naturale. O alimentatie corespunzatoare in care sunt incluse si produse naturiste pot tine departe varicele deoarece fibrele si apa vor tine departe constipatia care poate duce la aparitia venelor varicoase si a hemoroizilor. In momentul in care boala s-a agravat, pacientului ii poate fi recomandata chirurgia sangeranda ce presupune realizarea unei incizii pentru a se smulge vena pe care s-au format varicele (safena interna sau safena externa). De asemenea, pacientului ii poate fi recomandata si tehnica chirurgicala cunoscuta sub numele de cura hemodinamica a insuficientei venoase in ambulatoriu prin care venele se aplatizeaza fara a fi scoase. In alte situatii pacientului ii sunt recomandate tehnici mai putin invazive precum scleroterapia sau laserterapia.  In concluzie, persoana afectata trebuie sa mearga la medical specialist care ii va recomanda tratamentul potrivit.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram