50 dintre romanii din spatiul urban detin un animal de companie Afla ce animale prefera acestia si cum le ingrijesc

20 ianuarie 2017
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

UPDATE: In Romania sunt cei mai multi detinatori de pisici si caini din Europa.

Un studiu efectuat pe anul precedent arata ca jumatate dintre romanii care locuiesc la oras au un animal de companie in grija.

Potrivit statisticilor, aproximativ 65% dintre acestia detin caini, in vreme ce 52% cresc pisici. Mai mult decat atat, se pare ca orasenii indragesc si pasarile, deoarece cifrele arata ca 11% dintre ei au in casa papagali. Doar 10% dintre locuitorii din spatiile urbane isi gasesc linistea privind un acvariu de pesti.

Cainii sunt animale pretentioase

Desi prefera cainii, romanii admit faptul ca ingrijirea acestora este mai dificila si mai complexa decat cresterea unei pisici, a papagalilor sau a pestilor. Unele persoane asociaza cresterea unui caine cu cresterea unui bebelus. Pentru ca au nevoie de ingrijire atenta in permanenta, cateodata stapanii apeleaza la rude sau la prieteni pentru cateva ore de supraveghere a cainelui, atunci cand ei lipsesc de acasa.

Iata ce implica, in mare parte, cresterea si ingrijirea unui caine:

Cosmetica veterinara. Persoanele care nu detin animale si nu sunt familiare cu metodele de crestere si ingrijire a acestora, considera ca vizitele la saloanele de cosmetica pentru animale sunt inutile. In realitate insa, asa cum oamenii au obiceiuri stricte de igiena si infrumusetare, animalutele au, in egala masura, nevoie de aceeasi ingrijire corporala. Stapanii de caini pot efectua o programare la un salon ce ofera servicii de cosmetica veterinara, unde catelusii vor primi atentia de care au nevoie. Aici vor fi spalati, tunsi, coafati, curatati in urechi, iar profesionistii de la clinica veterinara Cherryvet.ro se vor ocupa si de taierea unghiilor, dar si de vidarea glandelor.

Vaccinarea este esentiala, iar proprietarul unui caine trebuie sa stie ca aceasta nu este o optiune, ci reprezinta o responsabilitate vitala pentru sanatatea animalutului, pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a acestuia. Programul de vaccinare depinde, in principiu, de istoricul vaccinarilor. Incepand cu varsta de 5-6 saptamani, cainii trebuie vaccinati impotriva parvovirozei, a hepatitei infectioase si a distemperului. Indiferent daca optati pentru vaccinuri polivalente (care le implica pe toate) sau monovalente, este extrem de important sa nu asteptati mai mult de o luna si jumatate ca sa va duceti cainii la clinica veterinara. Motivul este ca, de la aceasta varsta in sus, incep sa dispara anticorpii mosteniti de la mama, iar organismul devine predispus la contractarea de microbi si virusi care duc la instalarea bolilor mentionate mai sus.

Deparazitari frecvente. Un aspect la care stapanii de caini trebuie sa fie foarte atenti este deparazitarea periodica. Chiar daca stiti ca animalutul nu a intrat in contact cu alti caini maidanezi si la exterior par a fi sanatosi, cugetati mai mult asupra lucrului in cauza, pentru ca ar putea exista riscul ca acesta sa fie afectat de paraziti intestinali, care pot aparea sub forma a diversi viermi, care sunt nocivi pentru sistemul digestiv canin. Parazitii interni pot fi mosteniti de la mama, sau apar dupa ce cainele a ingerat fecale sau au consumat alimente contaminate. Nu puteti sti daca si cainele vostru are aceasta problema, asa ca singura solutie este sa-l duceti la controale periodice. Pe de alta parte, atunci cand animalutele sunt afectate de paraziti externi, acest lucru e vizibil, iar stapanii isi pot da seama cand este cazul sa faca o vizita la veterinar.

Plimbarile zilnice. Cand am inceput sa vorbim despre procesul de ingrijire si crestere a unui caine, am afirmat ca aceste animale sunt destul de pretentioase. Motivul pentru care am mentionat acest lucru este faptul ca, pe langa tratamentele medicale, vaccinurile si sedintele de cosmetica veterinara, cainii au nevoie de spatiu de desfasurare. De aceea este mai greu pentru un orasean sa tina in casa un caine, pentru ca va fi nevoit sa il scoata in parc zilnic, de cel putin doua ori pe zi, pe cand locuitorii din spatiul rural le pot da drumul in curte. Cainele are nevoie sa alerge, sa se joace si sa-si consume energia intr-un spatiu larg, ca sa nu mai vorbim de nevoile lui fiziologice. Pentru unii oameni, poate fi destul de dificil sa isi sincronizeze programul personal cu programul cainelui, motiv pentru care cresterea unui astfel de animal poate deveni un proces de-a dreptul complicat. Insa iubitorii de caini sunt gata sa faca compromisuri si sa ii pastreze.
Conform aceluiasi studiu, detinatorii de animale din spatiile urbane merg de 6 ori pe an la veterinar. Majoritatea consulta medicii veterinari in scopul vaccinarii (58%), multi merg si pentru deparazitari interne si externe (44%) iar vizitele in scopul unor controale de rutina sunt efectuate de 37% dintre oraseni. Pentru ca si cainii se mai imbolnavesc si trebuie tratati potrivit unei prescriptii medicale, 29% dintre romani isi duc cainii la veterinar pentru a le fi recomandata o lista de medicamente eficiente.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram