Efectul advers al medicamentelor care poate cauza infecții în tot organismul

13 noiembrie 2015

„Când nu este secretată o cantitate corespunzătoare de salivă, pacienții resimt un discomfort pe care însă nu-l pot descrie efectiv. Cei mai mulți dintre ei nici nu știu ce efecte negative are acest lucru. Saliva nu ne ajută doar la digerarea alimentelor, ci ne protejează și împotriva infecțiilor cauzate de bacterii și ciuperci. De aceea, dacă nivelul de salivă scade, crește riscul aparițiilor problemelor.” spune Dr. Ion Melnic.
Unul dintre efectele secundare ale medicamentațiilor din ziua de azi este uscarea gurii. Mai ales pastilele care se prescriu pacienților care suferă de depresie, anxietate, alergii sau răceli, obezitate, acnee, epilepsie sau amețeli îngreunează procesul de secreție a salivei. În ceea ce privește stilul de viață, activitățile stresante, tutunul, respirația cu gura deschisă și exercițiile fizice intense care duc la deshidratare conduc la uscarea gurii.
„Cauzele încetinirii sau chiar ale stopării procesului de secreție a salivei sunt numeroase. De aceea, este important să avem grijă la schimbările pe care le facem, astfel încât să putem preveni accentuarea problemelor. Simptomele gurii uscate includ: disconfort la nivelul gurii, sete frecventă, crăparea buzelor, limba înroșită și uscată, imposibilitatea de a discerne gusturile alimentelor sau respirația urât mirositoare. Asta le și cer pacienților mei mereu: să-și monitorizeze evoluția organismului, astfel încât să putem depista eventualele probleme cât mai rapid, înainte să apară complicații”, adaugă dr. Ion Melnic.
Mai mult, gura uscată poate provoca apariția gingivitei sau a unor infecții. De aceea, este important ca pacientul să discute despre aceste probleme cu medicul său. Acesta ar trebui să schimbe dozele medicamentelor prescrise, astfel încât să fie eliminate aceste efecte adverse. De asemenea, medicul stomatolog ar trebui să prescrie produse de hidratare și cu care să-și clătească gura constant.
„Eu le recomand pacienților mei să consume gumă de mestecat fără zahăr, să bea multă apă în timpul zilei și să folosească o pastă de dinți cu fluoride. De asemenea, este important să respire cu gura închisă cât mai des posibil”, adaugă dr. Ion Melnic.
Chiar dacă pare a fi o problemă minoră, secreția de salivă ar trebui să rămână constantă în orice situație, indiferent de circumstanțe. Vizitele periodice la medicul specialist sunt necesare, dar nu numai. Hidratarea corespunzătoare, consumul legumelor și al fructelor, al ceaiurilor pe bază de plante, precum și periajul zilnic efectuat corect ar trebui să ducă la menținerea unei guri hidratate corespunzător, a unei respirații proaspete și, deci, la o stare generală de bine.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram