COMENTARIU | Sorin Nuţa: Greşeala tactica a lui Iohannis şansa PSD ului sa revina

17 iulie 2015

După câteva luni în care Partidul Social Democrat a fost supus unui puternic proces de eroziune, care a atins faza culminantă odată cu problemele penale ale primului-ministru Victor Ponta, preşedintele Klaus Iohannis le oferă o şansă nesperată de respiro social-democraţilor şi chiar argumentele necesare să câştige câteva puncte electorale. Administraţia prezidenţială a anunţat vineri, intempestiv, respingerea noului Cod Fiscal, după ce, în prealabil, cu o zi înainte, preşedintele României a avut o tentativă timidă de a-l critica.
Vestea respingerii Codului Fiscal i-a prins într-un ofsaid indiscutabil, mai ales, pe liberali care s-au mulţumit la un compromis de reducere a TVA-ului la 19% şi, aparent, votându-l, au ignorat avertismentele Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional cu privire la măsurile nesustenabile care pot genera un deficit bugetar peste limitele asumate de ţara noastră. Odată cu trimiterea proiectului de lege înapoi în Parlament, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, principala variantă de prim-ministru a Opoziţiei, a realizat că există, totuşi, nişte lacune care ar putea periclita economia. Cu o seară înainte, un alt prim-vicepreşedinte liberal, Ludovic Orban, se declara şi el mulţumit de Codul Fiscal al Cabinetului Ponta.
Această neconcordanţă dintre PNL şi Klaus Iohannis indică o primă sciziune de perspectivă. În fapt, liberalii au fost traşi pe sfoară chiar de cel pe care l-au făcut preşedinte, care i-a dus în situaţia ridicolă de a se contrazice la nivel public pe ceva ce au votat şi au conchis că e bun. Însă, mai mult decât atât, strategia de la Cotroceni s-ar putea să-i acorde un spaţiu de manevră favorabil Partidului Social Democrat, care în acest moment poate marşa puternic pe măsurile populare din actul normativ, inclusiv pe reducerea TVA-ului, una dintre promisiunile liberalilor, pe care se văd, acum, nevoiţi să o contrazică.
Greşeala lui Iohannis constă în faptul că a criticat sfios Codul Fiscal, iar după respingerea sa, l-a trimis pe unul dintre consilieri să ofere explicaţii presei, în loc să-şi asume un rol mai pregnant în această bătălie. Culmea este că primul atac la proiectul legislativ a venit pe când se afla la un eveniment important la BNR, însă preşedintele nu a avut datele economice necesare la el ca să contrazică proiectul de lege şi nici Guvernatorul Mugur Isărescu nu l-a ajutat foarte mult. Şi să nu uităm că opinia publică nu este una specializată care să înţeleagă problemele delicate ridicate tardiv de Preşedinţie, iar opinia majoritară se va forma în jurul ideii că lui Iohannis nu-i convin măsurile de relaxare fiscală şi cea mai importantă pe care o puteau resimţi românii – revenirea la un TVA de 19 procente.

Sorin Nuţă

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram