COMENTARIU | Sorin Nuţa: Dragnea joaca all in cu viitorul Partidului Social Democrat

23 iulie 2015

Alegerea lui Liviu Dragnea în cea mai înaltă funcţie din Partidul Social Democrat va genera, în viitorul apropiat, tot mai multe probleme de imagine pentru partidul primului-ministru Victor Ponta, şi nu din pricina lipsei de charismă a noului şef, ci din cauza problemelor cu justiţia ce i-ar putea aduce o condamnare definitivă fostului vice-premier în această toamnă, sau cel târziu în 2016.
După câteva săptămâni agitate, timp în care s-a dat o bătălie internă crucială pentru viitorul pe termen scurt al partidului, conducerea PSD a tranşat apele în defavoarea opţiunii principale a primului-ministru. Motivele care au stat în spatele acestei decizii sunt probabil mai multe decât le cunoaşte opinia publică. Evident, au fost destul de hotărâtoare mişcările greşite ale lui Ponta faţă de partid, aşa-zisa distanţare despre care vorbesc foarte mulţi jurnalişti care a debutat cu plecarea la Baku, a continuat cu operaţia şi recuperarea prelungită din Turcia, iar demisia intempestivă din funcţia de preşedinte PSD, fiind apogeul.
Independenţa decizională pe care primul-ministru şi-a asumat-o a fost taxată drastic de conducerea social-democraţilor, deoarece partidul a simţit că l-a scăpat din mână pe Victor Ponta. Mesajul acesta a fost transmis, public, şi de Liviu Dragnea, care a vehiculat cu câteva zile în urmă ideea că Ponta „nu mai este stabil” de când are probleme cu DNA-ul. Accentuând, astfel, ideea că el, în calitatea sa de Preşedinte Executiv al partidului, a făcut faţă cu brio presiunii exercitate de procurorii anticorupţie. Mai mult, Dragnea a anticipat situaţia şi, într-un tur de forţă care a avut loc în timp ce Ponta se afla în convalescență, îşi pregătise terenul pentru prelua conducerea temporară. Propunerea Rovanei Plumb în funcţia de preşedinte interimar a fost procedeul prin care primul-ministru şi-a testat autoritatea, dar testul a fost în van. Dragnea convinsese deja o majoritate confortabilă că Ponta se îndepărtează de interesele partidului, confirmându-i şefului Guvernului mesajele transmise de solii Sârbu sau Tăriceanu care l-au vizitat şi, cel mai probabil, l-au avertizat în legătură cu mişcările ce aveau loc în front. Nu este de uitat nici faptul că Victor Ponta n-a simţit nevoia să-i răspundă în vreun fel lui Dragnea pentru acuzaţiile aruncate în spaţiul public.
Însă alegerea lui Dragnea poate fi o piedică majoră în redresarea imaginii partidului, mai ales că liderii acestuia promiteau după alegerile prezidenţiale un partid modern, competitiv şi european. Bazinul electoral PSD, nu socialist, scade de la o rundă de alegeri la alta. Încrederea în activitatea Justiţiei este ridicată şi pe un trend de creştere, aceasta fiind şi unul dintre factorii care au dus la înfrângerea lui Victor Ponta în turul II al alegerilor prezidenţiale şi motivul pentru care încrederea în Victor Ponta a scăzut în ultimele săptămâni.
În acest sens, chiar dacă social-democraţii au un nucleu electoral puternic şi solid, acesta nu este de ajuns pentru viitorul unui partid modern. Situaţia n-ar fi fost aceeaşi dacă Ponta ar fi ajuns preşedintele României, caz în care era obligatoriu ca sfătuitorul său cel mai important şi coordonator al actvităţii de partid – Liviu Dragnea – să-i urmeze la conducere. Dar cum nu s-a întâmplat acest lucru, reinventarea prin oameni vechi este dificilă. De aceea, PSD a prosperat de fiecare dată când a venit cu oameni noi în prim-plan: Năstase, Geoană, Ponta – au fost „variantele curate” pentru opinia publică când au ajuns la şefia partidului.
În momentul de faţă, Ponta împreună cu Dragnea sunt principalii vinovaţi pentru pierderea alegerilor prezidenţiale, de descreşterea încrederii votanţilor în partid, sau intenţia slabă de vot şi care au rămas nepedepsiţi de partid, ba chiar au fost recompensaţi: primului-ministru i s-a asigurat sprijin politic în continuare, iar fostul preşedinte Executiv ajunge acum la cârma PSD.
Victor Ponta a avut o tentativă bună de redresare a imaginii partidului prin promovarea Rovanei Plumb ca preşedinte interimar, „varianta curată” pentru opinia publică. Ponta a înţeles că şansa social-democraţilor este reîmprospătarea imaginii printr-un vector de imagine, căruia presa să nu-i poată reproşa nimic grav. Mutarea ar fi fost excelentă şi pentru că polariza bătălia dintre cele două partide mari – PSD şi PNL – între Rovana Plumb şi Alina Gorghiu, cu un mic avantaj pentru actualul ministru al Muncii – având avantajul măsurilor sociale asumate de Guvern în ultima perioadă.
Numai că PSD a refuzat să mai meargă pe mâna primului-ministru şi a votat o varianta care ar putea oricând să se transforme într-o piatră de moară. Totuşi, este de admirat un lucru în toată povestea: Dragnea şi-a spălat imaginea în partid după alegerile pierdute. Conducerea partidului l-a iertat pentru slaba coordonare şi neinspiratele decizii strategice dintre tururile electorale de la alegerile din prezidenţiale de la sfârşitul lui 2014. Dar şi pentru condamnarea în primă instanţă în dosarul referendumului – pe care Dragnea şi alţi lideri l-au etichetat cu succes pentru aparatul de partid ca fiind un dosar politic, produs de „duşmanii PSD-ului”.
Sondajele de opinie arată că românii au din ce în ce mai multă încredere în Justiţie şi procurori, de aceea problema lui Dragnea poate fi arma care să doboare colosul de stânga – Partidul Social Democrat. S-au dus vremurile în care o arestare şi câteva zile la închisoare îţi aduceau un val popular puternic de susţinători care să-ţi permită să câştigi alegerile cum s-au întâmplat în cazurile lui Gigi Becali şi Dan Diaconescu.
Pentru cei care cred că Dragnea are planuri temporare pentru conducerea partidului, e timpul să deschidă bine ochii, deoarece acesta va fi prima variantă la viitorul Congres ca preşedinte „întreg”. Iar din funcţia de preşedinte interimar şi cu susţinerea masivă pe care a câştigat-o va dizolva lejer orice concurenţă ce se poate ridica până la alegerile interne din noiembrie. De altfel, are experienţă în înăbuşirea răscoalelor de pe vremea când relaţia dintre el şi Victor Ponta era mai zdravănă şi împreună au reuşit să scoată din joc persoane precum Geoană, Vanghelie sau Cătălin Ivan.
Ambiţia care îl călăuzeşte pe noul şef al social-democraţilor ar putea deveni distructivă pentru PSD dacă Dragnea va fi condamnat definitv, chiar şi cu suspendare. O condamnare cu executare ar putea fi şi mai periculoasă, efectul putând să ajungă năucitor asupra partidului. Aceste variante sunt puse în balanţa cu varianta în care Liviu Dragnea, în fruntea PSD, ar fi achitat în Dosarul Referendumului. Caz în care s-ar putea da apă la moară celor care au tot afirmat că acţiunea procurorilor este politică, iar câştigul electoral ar fi indiscutabil. Totuşi, întrebarea pe care trebuie să şi-o pună Partidul Social Democrat este dacă merită să aducă oameni noi în prim-plan sau să rişte totul în alegerile din 2016, ca într-un joc de poker.

Sorin Nuţă
Specialist Comunicare Publică

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram