Raoul Gabriel Urma – despre Java 8 in action si cum sa ramai conectat la cerintele software

19 august 2015

Cum ai devenit pasionat de limbajele de programare?

La inceput am fost interesat de securitatea calculatorului. Pentru a intelege cum sa te protejezi de vulnerabilitatile din domeniul software si sa reusesti sa scrii software-ul, este nevoie sa te initiezi in limbajele de programare deoarece, in cele din urma, tot software-ul din lume depinde de limbajele de programare.

Care sunt sfaturile tale pentru oamenii care vor sa devina experti Java? Cat de multa munca e in spatele acestui titlu?

Sfatul meu pentru cei care vor sa isi imbunatateasca cunostintele de Java este sa devina interesati in mod activ de detaliile limbajului. De exemplu: te-ai uitat la specificatiile Java? Urmaresti dezvoltarea Java 9 si 10 prin Java Community Process si esti abonat la Openjdk mailing lists? Ai urmărit cum JVM executa bytecode-ul Java? Totodata, cred ca e important sa urmaresti cele mai recente cercetari în limbajele de programare (ex. conferintele PLDI, OOPSLA si ECOOP); pana la urma, ideile din cercetare te trimit catre limbajele de programare recente. In plus, este nevoie de o imbunatatire constanta a abilitatilor de programare prin dezvoltarea de aplicatii in diferite domenii. In acest mod poti sa descoperi noi modalitati de a exprima codul, modalitati pe care nu le cunosteai anterior.

Ai scris o carte, alaturi de Mario Fusco si Alan Mycroft despre Java 8. Cum ți s-a parut aceasta experienta?

Scrierea cartii “Java 8 in action” a insemnat multa munca, multe iteratii, discutii si nopti albe pentru a avea produsul finit. Ne-a luat un an si jumatate sa o scriem si a durat atat de mult timp pentru ca nu am vrut doar sa scriem o carte scurta despre Java 8. Am vrut sa scriem o carte complexa pentru comunitatea Java, o carte care impartaseste pasiunile si cunostintele noastre cu privire la programele functionale si care sa arate comunitatii de programatori puterea pe care Java 8 o are de oferit.

In cartea “Java 8 in Action”, ati abordat subiecte ca lambdas, streams și functional-style programming. Care este preferatul tau?

Jumatate din cartea noastra exploreaza insusirile Java 8, ca lambdas si streams si ofera exemple practice in utilizarea lor. Scopul celeilalte jumatati a cartii a fost sa introducem comunitatea Java in noi tehnici de programare si intr-un mai puțin cunoscut mod al programarii, numit programare functionala.

Cum ai descrie Java, utilizând mai mult decât deja cunoscuta frază ”Scris o data, ruleaza oriunde”?

“Scris o data si e valabil si in viitor.” Compatibilitarea este o caracteristica de baza a Java si este parte a succesului acestui limbaj de programare.

Vei participa la Java Day – Masterclass-ul pentru dezvoltatorii Java, in 30 septembrie. Ce ii vei invata pe dezvoltatorii software prin acest hands-on workshop?

Astept cu nerabdare Java Day si sa cunosc participantii. In timpul acestui hands-on workshop, dezvoltatorii vor invata cum sa influenteze cele doua insusiri principale ale limbajului Java 8: lambdas și streams. Workshop-ul va combina mai multe exemple si exercitii pentru a obtine idei practice cu aceste insusiri.

Privind experienta ta profesionala, ai lucrat cu Google, eBay, Oracle si Goldman Sachs.
Uitandu-te in urma, care au fost calitatile pe care le-ai dezvoltat lucrand cu ei?

Mi-a placut foarte mult sa lucrez la aceste companii. Un lucru pe care il inveti lucrand la companii mari este importanta comunicarii eficiente atat ca persoana, cat si in cod. Aderarea standardelor codului si a proceselor pentru testare si dezvoltare este cheia pentru livrarea unor mari proiecte de succes, chiar daca la inceput ai tendinta sa crezi ca te pot incetini.

Care sunt planurile tale cu privire la scrierea altor carti, dupa “Java 8 in action”?

Am scris de curand un mic ghid cu O’Reilly, numit “O introducere în Java 8: un scurt ghid de inceput in Lambdas si Streams.” E o carte de initiere in Java 8 pentru dezvoltatorii Java, inainte sa studieze un ghid mai amplu, precum “Java 8 in action”. Aceasta va fi lansat in septembrie si va fi gratuit sub licenta Creative Commons. In plus, am inceput sa lucram la a doua editie a cartii noastre, care se va numi Java in Action, acoperind atat subiecte ca Java 8, cat si Java 9 (care se va lansa in 2016), alaturi de alte subiecte relevante, precum reactive programming.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram