Casa pe pamant sau apartament la bloc?

2 octombrie 2014

Sa aiba o casa pe pamant, cu un petic de gradina si verdeata, iata dorinta multora dintre noi. Dar nu este suficient sa doresti, trebuie sa si poti realiza acest vis... Pentru ca este un vis care implica si costuri financiare, trebuie sa va ganditi bine ce va avantajeaza: o casa sau un apartament. Optiunea pentru un apartament sau o casa depinde in mare masura de avantajele si dezavantajele pe care le ofera, dar care difera de la caz la caz.
Cheltuielile sunt mai mici la casa
Alegerea unei locuinte trebuie sa aiba la baza criterii cum sunt utilitatea imobilului, nevoile personale, dar mai ales posibilitatile financiare. Sunt insa si alti factori importanti: la un calcul simplu, intretinerea unui apartament de bloc costa mai putin decat cea a unei case. Totusi, in cazul unui apartament cu incalzire centralizata si fara contoare individuale, proprietarii platesc substantial pierderile de agent termic si apa ale regiilor de stat. „Cheltuielile sunt mai mici la casa, pentru ca nu se plateste atat de mult la intretinere. La bloc, daca nu ai apometre sau daca vecinul tine gazul deschis, plateste tot proprietarul“, a declarat reprezentantul Casapronto.ro.
Se cumpara tot mai mult terenuri
Pentru un apartament, impozitele anuale sunt mai mici decat pentru o casa, chiar daca au aceeasi suprafata. „La casa pot aparea cheltuieli ocazionate de intretinerea sa. Astfel, proprietarii de casa vor cheltui mai mult cu renovarile si amenajarile ulterioare“, a continuat explicatiile specialistul. Potrivit spuselor acestuia, alegerea unei case sau a unui apartament depinde atat de posibilitatile financiare ale beneficiarilor, cat si de confortul pe care proprietarul si-l doreste. Tendinta este insa de a se cumpara terenuri, pentru ca sunt persoane de nivel social mediu care locuiesc la bloc, dar doresc achizitionarea unui teren, cu intentia de a-si ridica in timp o casuta.
Avantajele si dezavantajele locuintelor la bloc
Apartamentele de bloc, mici, inghesuite si construite in serie, sunt ceva mai accesibile ca pret. Avantajul lor este ca se intretin cu bani mai putini, reparatia acoperisului, a scarilor, a liftului fiind suportata de toti locatarii blocului, iar grija reparatiilor, ca si plata anumitor utilitati, este a administratorului de bloc. Dar trebuie tinut cont de faptul ca facturile la intretinere cresc intr-un ritm alert, tot mai multe persoane fiind in situatia de a nu mai putea sa suporte plata facturilor. Un apartament se tranzactioneaza mai rapid, gusturile cumparatorilor fiind mai simplu de potrivit cu ofertele vanzatorilor.
Cel mai mare dezavantaj al convietuirii la bloc este lipsa de intimitate. In plus, pot fi probleme cu galagia sau cu rau-platnicii, caz in care furnizorii de utilitati vor lua masuri care vor influenta intreaga scara.
Avantajele si dezavantajele caselor
Casa la curte este locuinta pe cea mai dorita la ora actuala. Avand in vedere ca resursele financiare sunt totusi limitate, pretul unei case ii dezarmeaza si le schimba planurile celor mai multi cumparatori de conditie medie. La costul mare de achizitie se adauga cheltuielile cu impozitul si reparatiile ulterioare.
Avantajul unei case consta in primul rand in autonomie si intimitate. Poti da oricand o petrecere, nu mai trebuie sa tii cont de orele de liniste, poti sa modifici dimensiunea si designul casei sau sa o amenajezi cum vrei si cand vrei. „La casa, omul are un loc unde sa-si traga masina, unde sa faca un gratar sau sa-si puna o floare. O bucata de pamant ofera familiilor si posibilitatea amenajarii unui spatiu de joaca sau a unei piscine“, a mai spus specialistul Casapronto.ro.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram