Ce reprezinta cifrele dintr un cod postal?

22 iunie 2017
Autor:
Adira Labels SRL

Cu siguranta te intrebi: cu ce ma poate ajuta pe mine un site care prezinta coduri postale din Romania? Cand si unde sa le folosesc eu, vreodata?

Stii vorba aceea: sa nu spui niciodata, niciodata... Stii foarte bine ca tehnologia a evoluat foarte mult si, cu siguranta, te-ai aflat si tu, cel putin o data, in situatia in care a trebuit sa ajungi la o adresa necunoscuta pana atunci de tine. Nu stiai strada, nu stiai mijloacele de transport care sa te duca la destinatia finala...

Hartile Google si nu numai functioneaza foarte bine pe baza codului postal, care, daca vrei, poate fi asemanat cu Codul Numeric Personal (CNP). Asa cum gasesti rapid o persoana dupa CNP, la fel se intampla cu o adresa atunci cand cauti dupa codul postal, care, la fel ca si CNP-ul, este unic, in cele mai multe dintre cazuri.

In cazul in care nu stiai, prima tara care a utilizat codurile postale este Germania, pentru a inlesni sortarea corespondentei. Acest lucru se intampla pe la inceputul anilor 1960 iar acum, 47 de ani mai tarziu, toate tarile au sistemul codurilor postale, exceptie facand Noua Zeelanda, Hong Kong si Irlanda, tari care au un sistem al codurilor postale doar partial.

La noi in tara, codurile postale au fost introduse in anul 1974, trecand de la formatul codurilor postale din 4 cifre la cel cu 5 cifre.

In anul 2003, pe 1 mai, au intrat in vigoarele noile coduri postale care sunt formate din 6 cifre, codificarea ajungand acum pana la nivel de strada.

Ce reprezinta cifrele dintr-un cod postal?

Prima cifra, cuprinsa intre 0 si 9, reprezinta cele 10 regiuni postale in care a fost impartita Romania.

Cea de-a doua cifra, cuprinsa intre 0 si 5, este identificatorul judetelor din respectiva regiune postala. Exceptie face Bucuresti, care are cifre intre 1 si 6, pentru sectoare. 7 si 8 reprezinta judetele Giurgiu si Ilfov.

Urmatoarele cifre, patru mai exact, reprezinta orase, sate, resedinte de judet, strazi, imobile.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram