START UP URILE TINERILOR ROMANI PREMIATE LA GALA JA „INVESTESTE IN EDUCATIE” 2016

26 mai 2016

Organizatia a premiat elevii, studenti si profesorii participanti in acest an scolar in programele JA de educatie economica, antreprenoriala, financiara si de orientare profesionala, precum si companiile care investesc in educatie, in Romania si care contribuie la dezvoltarea unor noi generatii de profesionisti si antreprenori.
Programul “Compania” derulat de JA Romania le ofera elevilor o experienta reala de antreprenoriat, prin care acestia au oportunitatea de a transforma o idee intr-o afacere pilot, impreuna cu prietenii si colegii.

Programul se incheie cu participarea celor mai bune echipe, la finala nationala si europeana a competitiei “Compania Anului”. Programul se deruleaza si in facultati, sub denumirea ”Start Up”, fiind cel mai mare program universitar de educatie antreprenoriala din Romania.

In ultimii 6 ani, echipele de elevi si studenti, inscrise in competitie, urmeaza si un program de incubare in care au ocazia sa primeasca feedback de la antreprenori si investitori prin webinarii si sesiuni de consultanta la clasa, sa castige finantari pentru a-si lansa proiectele de business si sa-si testeze ideile de afaceri cu clienti reali, facand prima vanzare si verificand fezabilitatea produselor si serviciilor pe piata reala.

Marele premiu JA Compania Anului 2016

Echipa Oculus de la Colegiul National I.L. Caragiale din Bucuresti a fost desemnata castigatoarea competitiei de antreprenoriat “Compania Anului” 2016 la sectiunea Elevi. Liceeni au creat prototipul pentru un produs special – ochelarii Mitra – care vine in sprijinul nevazatorilor sau persoanelor cu deficiente mari de vedere, ajutandu-i sa se integreze mai usor in mediul inconjurator si sa evite obstacolele si pericolele deplasarii in spatiu. Echipa va reprezenta Romania la finala “European Company of the Year 2016” din Elvetia, de la sfarsitul lunii iulie.

Juriul la categoria Elevi a fost format din: Romeo Vasilache (Romanian-American Foundation), Adriana Mircea (General Electric), Adrian Scarlat (Citi), Marinica Stoian (Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice), Carmen Musat (Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic), Oana Toiu (Universitatea Antreprenoriala).

La categoria Studenti, castigatorii marelui premiu al competitiei de antreprenoriat sunt echipele Serafim si Save Energy de la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Echipa Serafim furnizeaza o solutie completa de hardware, software si stocare a datelor, folosind drone si senzori speciali construiti pentru a monitoriza productia agricola, iar Save Energy a dezvoltat o priza inteligenta, care impiedica alimentarea cu energie electrica a diferitelor aparate, atunci cand acestea sunt in stand-by. Echipele vor reprezenta Romania la finala europeana European Enterprise Challenge ce se va desfasura in Bucuresti, la inceputul lunii iulie.

Juriul la categoria Studenti a fost format din Mihaela Matei (EY Romania), Claudiu Petrache (Accenture), Cristian Nacu (Enterprise Investors), Paul Baran (Romanian-American Foundation).

Pe langa premierea celor mai bune echipe de elevi si studenti, in cadrul Galei au fost premiate si companiile care sustin educatia learning by doing, prin programele si proiectele JA Romania:

Investitori in educatie
• Romanian-American Foundation - pentru programele Antreprenoriat in Agricultura si Higher Education INNOVATE
• VISA - pentru programele de educatie financiara Bani IQ si Banii pe net, implementate in licee cu ajutorul consultantilor voluntari din bancile membre.
• Metrolitan Life - pentru programul Life Changer destinat elevilor de gimnaziu
• Raiffeisen Bank - pentru programul national de educatie financiara pentru elevi din ciclul primar si liceal

Investitori in educatie National Project Award

La aceasta categorie, au fost acordate distinctii companiilor care sprijina procesul educational in Romania, prin finantarea si implicarea in programele JA:
• Accenture - pentru programul Succes Skills for the future careers
• BRD - pentru programul Educatia iti da valoare!
• CITI - pentru programul Fii Antreprenor!
• Monsanto Fund - pentru programul Fostering Innovation Driven Entrepreneurship
• Holcim Romania – pentru programul Drum Sigur – ABCdar Rutier
• Janssen – pentru programul Bridge to Employment
• Ubisoft – pentru programul IT & CREATIVITY Gamecelerator 3.0

Investitori in educatie Signature Award

La aceasta categorie, companiile au acordat distinctii elevilor si studentilor implicati in programe internationale educationale JA:
• Granturile SEE (Spatiul Economic European) 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania – pentru programul GREENOVATION Challenge
• ERASMUS+ - pentru programul SocialEnterprise 360
• ExxonMobil Romania – pentru echipa de elevi calificata in finala europeana a programului Sci-Tech Challenge
• Hyundai Auto Romania – pentru programul Skills for the Future
• Microsoft – pentru programul Girlz in Tech
• NN Romania – pentru programul Social Innovation Relay

Scoala Antreprenoriala a Anului 2016

Colegiul Economic A. D. Xenopol - Bucuresti, Colegiul Economic Partenie Cosma - Oradea, Colegiul National I.L. Caragiale - Bucuresti, Colegiul Tehnic Valeriu Braniste – Lugoj, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza – Bucuresti si Scoala Gimaziala Al. I. Cuza – Bacau au fost selectate ca finaliste in cadrul competitiei ”Scoala Antreprenoriala a Anului” ce isi propune recunoasterea la nivel national si european a celei mai bune scoli in domeniul educatiei antreprenoriale. Recunoasterea la nivel european se face in cadrul unei ceremonii care are loc pe data de 22 septembrie in Riga, Letonia, si la care va fi invitat un reprezentant din partea scolii.

Scoala Antreprenoriala este o initiativa de educatie antreprenoriala la nivel european, initiata de JA Europe, finantata de Comisia Europeana si sustinuta de companiile Accenture, Clifford Chance, HP, Intel si Virke.

Premii speciale acordate in cadrul competitiei Compania anului 2016
• Premiul pentru Cea mai buna afacere in HORECA, acordat de Metro Cash & Carry Romania, a revenit echipei Random de la Colegiul Economic Partenie Cosma Oradea.
• Premiul pentru Cel mai bun plan de afaceri, acordat de Citi, a revenit echipei Cloud Walkers de la Colegiul National Sf. Sava, Bucuresti
• Premiul Investitie in agricultura, acordat de Romanian-American Foundation, a revenit echipelor TehnoPreprelita de la Liceul Tehnologic Nr.1, Sera care schimba destine si Biomasa Resursa Viitorului! de la Colegiul National de Informatica Piatra Neamt si Spicy Ghost de la Liceul Tehnologic Agricol M. Kogalniceanu Miroslava, Iasi

Premii pentru competitiile sustinute de comunitatea de afaceri, atat financiar, cat si prin consultanti voluntari:
• Premii oferite de Visa scolilor castigatoare in competitia “Bani pentru scoala ta!”: Colegiul National I.L. Caragiale din Bucuresti si Liceul Teoretic Grigore Moisil din Tulcea.

Gala JA Investeste in educatie! – Business Hall of Fame este un eveniment organizat de catre Junior Achievement si dedicat recunoasterii contributiei pe de o parte a profesorilor, elevilor si studentilor implicati in programe internationale educationale tip learning by doing si a liderilor, managerilor sau antreprenorilor, care isi aduc contributia la dezvoltarea legaturii dintre comunitatea academica si cea economica in Romania.

Informatii pentru editori

Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate de peste 280.000 de elevi din 1.600 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri.

Persoana de contact
Dorin Calin
Senior Program Manager, Junior Achievement Romania
Telefon: 0730 330 883; Email: [email protected]

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram