Cresa sau babysitting? Ce spun specialistii

5 iunie 2015
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Intr-adevar, concediul maternal nu se intinde mai mult de doi ani. Si deja devine o raritate ca o femeie sa indrazneasca sa ramana inactiva din punct de vedere profesional atat de mult timp. Asa ca ce sa faci atunci cand ai un pui mic si este nevoie sa il lasi acasa, in timp ce tu si tatal sau mergeti la serviciu? Daca nu il lasi cu o bunica sau cu o bona, cresa devine rapid o alternativa rezonabila. Cauti cateva recomandari pe internet si printre cunostinte, te asiguri ca nu e tocmai cel mai ieftin centru si stai cu ochii pe educatoarele de acolo. Faci tot ce poti.

Ducem copilul la cresa sau nu?

Iata ce spun specialistii, pediatri si psihologi, care au studiat efectele institutionalizarii de la varste mici. Si le-au studiat pe copii din toate mediile sociale, crescuti la cresa (ca sa fim sigure ca este valabil si pentru ai nostri): pe copii proveniti din familii fie sarace, fie de clasa mijlocie, fie bogate, fie dezorganizate, ba chiar si pe copiii crescuti acasa, in cele mai bune conditii, cu babysitter .

- Specialistii spun ca daca duci un copil mai micut de 3 ani intr-un spatiu institutionalizat - cum ar fi o cresa - pentru a-l lasa acolo intreaga zi, copilaria micutului va fi saracita semnificativ. Cu cat copilul e mai mic si cu cat petrece mai mult timp, zilnic, departe de parinti - la cresa, cu atat mai putin bogata va fi experienta propriei copilarii.
- In plus, vei vedea la puiul tau anumite deficiente, pe masura ce creste. Stabilitatea lui emotionala va avea de suferit; la fel intimitatea, increderea si capacitatea de a duce o viata relaxata. Micutul care de la o varsta frageda a fost lasat mult timp in grija altor persoane, va avea dificultati in a-si construi o lume interioara linistita.

Ce simte mama cand isi trimite copilul la cresa

S-au facut studii si pe mame, nu doar pe copilasii lasati spre ingrijire la cresa. Ce simt si ce cred ele? Ei bine... tie ce iti spune inima? Intr-adevar, mamele care isi trimit copilul de varsta prescolara intr-un centru de ingrijire sufera de depresie. Pentru ca dincolo de argumentele rationale, mama stie inauntrul ei ca nu aceasta este alegerea cea mai sanatoasa pentru micutul ei... Si se pare ca unele sufera de o depresie indeajuns de profunda incat sa necesite ajutorul unui psiholog.

In unul din trei cazuri, mamele mentioneaza ca ar fi preferat sa ramana acasa in continuare, alaturi de cel mic, in loc sa revina la serviciu.

sursa: qbebe.ro

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram