Tipuri de sablare si metode de utilizare a acestui procedeu

16 aprilie 2015
Autor:
Zoom-Biz

Pentru a va face o idee despre ce inseamna sablare , acesta este un procedeu prin care metalul este curatat sau finisat prin suflare abraziva. In afara de metal se pot sabla si alte tipuri de materiale cum ar fi sticla, betonul, lemnul sau suprafetele din caramida.

Dar tot cea mai raspandita utilizare a sablarii este cea a metalului pentru a indeparta rugina sau alte depuneri de pe suprafata metalului.

In general sablarea se foloseste pentru curatarea semifabricatelor, care se poate realiza si cu ajutorul nisipului uscat. Aceasta metoda are trei stadii de diferite de finete: medie, usoara si finala. Trebuie mentionat faptul ca nu orice tip de nisip se poate utiliza pentru sablarea metalului, nisipul de cuart fiind cel mai utilizat in acest sens.

La prima etapa de finisare, adica la sablarea usoara, aparatul se trece pe suprafata metalului pentru a o curata de impuritati usor detasabile. La sablarea medie se trece aparatul pe suprafata materialului pana cand se indeparteaza orice urma de impuritati si rugina care se pot regasi. Iar sablarea finala presupune curatarea completa cu un jet de aer uscat pana ce metalul devine uscat.

Sablarea cu nisip e executa in incaperi cu temperaturi pana in 250 de grade si o umiditate de pana la 65%. Sablarea este un procedeu esential pentru a indeparta toate impuritatile pentru a putea continua procesul tehnologic care urmeaza pentru prelucrarea metalului.

Nisipul care se utilizeaza pentru sablare este compus dintr-o granulatie corespunzatoare pentru fiecare tip de piese utilizate dar este stabilit si in functie de natura materialului piesei. Pentru piesele cu peretii grosi se foloseste nisip cu o granulatie de 2 -2,5 mm iar dupa trei sau patru utilizari nisipul se curata de impuritati si se completeaza cu nisip proaspat.

Instalatiile de sablare functioneaza pe principiul aspiratiei, refularii sau gravitatiei.

Desigur, sablarea nu este folosita numai la nivel industrial ci se utilizeaza si pentru restaurarea cladirilor, curatarea statuilor pentru a le reda stralucirea, fiind una din cele mai delicate operatiuni care sunt recomandate a fi executate numai de specialisti pentru a nu distruge detaliile statuii.

In ceea ce priveste procesul de sablare cu nisip, acesta este un procedeu foarte simplu. Nisipul este impins cu putere mare din masina de sablat si fiecare particula curata suprafata. Acest procedeu se aplica numai pentru suprafetele in care impuritatile au ceva vechime si care sunt greu accesibile. Pentru curatarea impuritatilor de alt tip exista metode mai putin agresive, daca este sa vorbim in acest sens.

Dupa ce procedeul de sablare cu www.Advar.ro s-a incheiat nu este recomandat sa se reia munca imediat in incaperea care a fost supusa acestui procedeu. Daca toate normele de siguranta au fost respectate atunci si mediul va fi unul sigur iar sablarea va fi un procedeu indeplinit cu succes.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram